Zastúpi Penta štát? Finančníci si z Plánu obnovy trúfajú postaviť dve nové nemocnice a ďalšie zrekonštruovať

Vladimír Lengvarský Václav Jirkù Na snímke zľava partner investičnej skupiny Penta Václav Jirků a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odpovedajú na otázky novinárov po návšteve staveniska nemocnice na bratislavských Boroch 3. júna 2021. Foto: TASR/Dano Veselský

Sieť nemocníc Svet zdravia si z Plánu obnovy trúfa v potrebnom termíne postaviť dve nové nemocnice. Ponúka štátu pomoc, rezort zdravotníctva to zatiaľ nevylúčil ani nepotvrdil.

Slovenskom hýbe téma využitia peňazí z Plánu obnovy. Na novú sieť nemocníc a nákup ich technického vybavenia sa vyhradila takmer jedna miliarda eur. Zatiaľ neexistuje presný plán, ktoré nemocnice sa postavia a rekonštruujú.

Posledné slovo bude mať premiér Eduard Heger (OĽaNO) na základe informácií, ktoré dostáva od Zdravotníckej implementačnej agentúry a Národnej implementačnej a koordinačnej autority v prítomnosti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO).

Názory na túto tému sa rôznia.

Zatiaľ čo lekárska obec a premiérov poradca Marek Krajčí (OĽaNO) hovoria o potrebe investovať do štátnych nemocníc, lebo sa tam liečia najťažšie stavy pacientov a vychovávajú budúci lekári, z regiónov zaznieva nespokojnosť. Navyše práve štátne nemocnice v projektových prípravách zaostávajú, hoci sa na poslednú chvíľu usilujú kúpiť projekty od iných štátov a obísť tak verejné obstarávanie.

Hrozí, že ak sa budeme spoliehať len na štát, o európske peniaze napokon prídeme.

Ako informuje denník Pravda, čas sa kráti. Heger má vraj už len týždeň na to, aby schválil Lengvarského podklady a mohol rozbehnúť projektové súťaže. Tie by sa mali ukončiť v septembri a následne by sa malo začať stavať.

Najlepšia starostlivosť v Bratislave sú premrhané milióny eur

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje 75 zdravotníckych zariadení, tento týždeň vláde SR vytkla, že plánuje alokovať takmer všetky prostriedky na výstavbu nemocnice v Bratislave.

Z časti shell & core Plánu obnovy by sme vedeli napríklad postaviť koncovú nemocnicu na bratislavských Rázsochách na úrovni „hrubej stavby“. ANS to však označila za „prípad premrhania stoviek miliónov eur“.

Naopak, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Šteňo v rozhovore pre Štandard zdôraznil, že ak sa táto nemocnica nevybuduje, nebudeme mať kde vzdelávať budúcich lekárov.

Rezort zdravotníctva nepovažuje tvrdenie, že všetky zdroje z Plánu obnovy sa alokujú výlučne na výstavbu nemocnice v Bratislave vzhľadom na ich objem za racionálne. Okrem „hrubej stavby“ má miliardová investícia ďalšie dve časti, ktoré rátajú s postavením 870 plne vybavených lôžok v nových nemocniciach a s rekonštrukciou 495 lôžok. 

Asociácia však tvrdí, že nemocnice v regiónoch by vďaka týmto prostriedkom mohli vybudovať nové lôžkové oddelenia, zrekonštruovať staré oddelenia či vybudovať nové pavilóny. Projekty vraj majú pripravené.

Nesúhlasia ani zdravotnícki odborári

Aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb vo štvrtok skonštatoval, že umiestnenie peňazí len do pár vybraných nemocníc by bolo „neférové a diskriminačné“. Miliarda eur na rekonštrukciu a modernizáciu má vraj slúžiť zdravotníkom a pacientom po celom Slovensku.

Odborári preto žiadajú vládu, aby pri prideľovaní týchto prostriedkov postupovala otvorene a transparentne.

„Máme informácie, že malé a stredné nemocnice, ktoré nie sú v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR, sa nebudú môcť uchádzať o peniaze z Plánu obnovy. To by malo, samozrejme, negatívne dôsledky pre zdravotníkov, ktorí v týchto zariadeniach pracujú, ale aj pre pacientov. Zároveň to znamená vytvorenie ešte väčších rozdielov medzi štátnymi nemocnicami a tými ostatnými,“ upozornil predseda zväzu Anton Szalay.

Ak podľa nich takéto rozhodnutie padne, pacienti v regiónoch zrejme z balíka peňazí určeného pre celé slovenské zdravotníctvo neuvidia nič. „Ide pritom o nemocnice, ktoré slúžia desiatkam tisíc obyvateľov v okresných mestách a ich spádových oblastiach. Aj preto som dnes požiadal ministra zdravotníctva o zvolanie odvetvovej tripartity, na ktorej by sa prerokovala aj táto téma,“ uzavrel Szalay.

Penta je pripravená, nové nemocnice vie postaviť na východe aj juhu Slovenska

Vo štvrtok sa o slovo prihlásila aj sieť nemocníc Svet zdravia [patrí do portfólia finančnej skupiny Penta, pozn. red]. Tá chce z Plánu obnovy využiť všetky tri časti: peniaze na „hrubú stavbu“, plne vybavené lôžka v nových nemocniciach aj rekonštrukcie.

Konkrétne plánuje postaviť dve nové nemocnice v Humennom a v Rimavskej Sobote, realizovať prístavbu lôžkového pavilónu v Spišskej Novej Vsi a v Michalovciach a rekonštruovať oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti v Topoľčanoch, píše agentúra SITA.

„Ak má reforma nemocničnej siete dávať zmysel, je potrebné budovať nové nemocničné kapacity aj v regiónoch. Sieť ProCare a Svet zdravia má v tomto smere jasnú predstavu o klinických programoch v piatich pripravených nemocničných projektoch. V súčasnosti realizujeme prípravnú fázu, ktorá je nevyhnutná pre dodržanie šibeničných termínov Plánu obnovy. V príprave budeme i naďalej pokračovať z vlastných zdrojov, avšak len do momentu, pokiaľ bude výstavba nemocníc do termínu 30. júna 2026 uskutočniteľná a budeme ju vedieť garantovať,“ zdôraznil generálny riaditeľ siete ProCare a Svet zdravia Radoslav Čuha.

Sieť Svet zdravia má väčšinu svojich nemocníc v dlhodobom prenájme od vyšších územných celkov. Uvedené projekty už pritom získali podporu zastupiteľstiev všetkých relevantných vyšších územných celkov.

Profitovať bude finančná skupina, kritizujú lekárski odborári

Na rozdiel od štátu má Svet zdravia reálnu šancu výstavbu nemocníc stihnúť. Spoločnosť v uplynulých rokoch postavila nemocnicu v Michalovciach a v Bratislave na Boroch.

Má teda projekty, ktoré môže replikovať a aj skúsený odborný tím.

„Presne vieme, ako dlho jednotlivé projektové fázy trvajú, ako sú nákladné a ako ich pripraviť podľa slovenských technických noriem a legislatívnych podmienok. Ak sa majú otvoriť nové nemocnice v polovici roka 2026, ich projektová dokumentácia musí byť pripravená do marca 2023 a verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby ukončené najneskôr do decembra 2023,“ objasnila senior projektová manažérka siete ProCare a Svet zdravia pre projekty z plánu obnovy Miriama Letovanec.

Takýto prístup sa nepozdáva všetkým. Napríklad exminister Krajčí v minulotýždňovom rozhovore pre Postoj vytkol, že rezort zdravotníctva zámerne nepripravil štátne nemocnice na Plán obnovy. Kritiku prejavili aj lekárski odborári, ktorí aktívne podporujú skôr investície do štátnych nemocníc.

„Ukazuje sa, že z tohto zle nastaveného Plánu obnovy v zdravotníctve by mohla najviac profitovať hlavne najväčšia finančná skupina. Ak by som mal parafrázovať jeden citát, tak by som povedal: netvrdím, že Plán obnovy a reforma nemocníc bol dopredu nastavený podľa potrieb a záujmov finančných skupín, ale ak by to tak bolo, nevyzeralo by to inak,“ skonštatoval pre Štandard predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Svet zdravia už listom oficiálne oslovil predsedu vlády aj ministra zdravotníctva s ponukou zdieľania know-how pri výstavbe a rekonštrukciách regionálnych nemocníc z prostriedkov Plánu obnovy.

Zatiaľ sa k tejto téme nekonalo žiadne rokovanie. Lengvarský vylúčil, že by mal pokyny od investičnej skupiny Penta. Na brífingu minulý štvrtok však nechal v hre možnosť, že sa postavia práve nemocnice v Humennom a Rimavskej Sobote.

(est, tasr, sita)


Ďalšie články