Video ukazuje, ako ruskí vojaci strieľajú civilistov do chrbta

Vojacidochrbta Ruskí vojaci strieľajú civilistov do chrbta. Zdroj: CNN

Ruskí vojaci zastrelili dvoch neozbrojených civilistov na predmestí ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Televízia CNN získala videozáznam z bezpečnostných kamier, ktorý teraz ukrajinskí prokurátori vyšetrujú ako vojnový zločin.

Obaja civilisti zomreli po bezcitnej streľbe, ktorá je v rozpore s takzvanými pravidlami vojny, ktoré zakazujú útoky na civilistov. Jednou z obetí bol majiteľ vyrabovaného autosalónu, ktorého rodina si neželá byť menovaná. Druhým bol Leonid Oleksijovič Pľac, 68-ročný strážnik, ktorý tam pracoval.

Jeho dcéra Julia sa podľa televízie CNN na video nemôže pozerať, ale ukladá si ho, aby ho raz mohla ukázať svojim deťom, aby nezabudli na krutosť okupantov. „Sú to kati,“ povedala pre CNN. „Je to hrozné, pretože môj otec bol civilista, mal 68 rokov, pokojný neozbrojený muž.“

Zábery z bezpečnostných kamier zachytávajú prvý ruský pokus o dobytie Kyjeva v marci, keď sa uskutočňovali boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami. To, čo sa však 16. marca odohralo pred autosalónom, nebola prestrelka medzi vojakmi.

Videozáznam overila televízia CNN. Je zostavené z viacerých kamier v okolí objektu a hoci nemá zvuk, jeho obraz je jasný. Bola to chladnokrvná vražda dvoch neozbrojených mužov.


Ďalšie články