Povinné solárne panely na budovách či vyšší podiel obnoviteľnej energie. Uniknutý návrh prezrádza plány eurokomisie

Ilustračné foto: TASR/Eduard Fašung Ilustračné foto: TASR/Eduard Fašung

Európska komisia plánuje zvýšiť cieľ na podiel obnoviteľných energií a zároveň znížiť závislosť od ruských energií. Vyplýva to z uniknutého dokumentu, v ktorom navrhuje povinnú fotovoltiku pre nové budovy či skrátiť povoľovacie procesy.

Samotné návrhy zverejní Komisia pravdepodobne 18. mája ako súčasť úniových plánov na zníženie závislosti od ruskej energie ako reakcie na inváziu na Ukrajinu. Návrh okrem zníženia závislosti predpokladá aj zníženie emisií a dostupné ceny pre firmy a občanov Únie.

Komisia v dokumente konštatuje, že pre naliehavú potrebu potrebu urýchliť šírenie obnoviteľnej energie by sa mal zvýšiť cieľ EÚ v tejto oblasti. Aké percento bude novým zámerom, ešte nie je jasné, pretože v dokumente sa uvádza ako “XX” v hranatých zátvorkách. Súčasná méta Únie predpokladá dosiahnutie 32-percentného podielu energií z obnoviteľných zdrojov.

Už vlani pritom Európska komisia navrhla zvýšiť cieľ na 40 percent a ako reakciu na ruskú inváziu koncom apríla navrhla zvýšiť cieľ na 45 percent. Nový zámer bude závisieť od rozhodnutia jednotlivých krajín EÚ a europarlamentu. Práve v Európskom parlamente existuje pre tento cieľ už silná podpora. Návrh má rovnako podporu viacerých členských štátov, pričom ale nie je jasné, či tvoria väčšinu.

Kľúčová má byť solárna energia

Komisia má podľa uniknutého materiálu, o ktorom informoval portál Euractiv.sk, ambíciu spraviť zo solárnej energie v krátkom čase kľúčový prvok energetických a vykurovacích systémov v EÚ.

Návrh vymedzuje štvorbodový plán na podporu tohto typu energie. Kľúčovú úlohu má zohrávať Európska iniciatíva pre solárne strechy. Stratégia navrhuje kombináciu nasadenia solárnej energie s renováciou striech, do roku 2025 inštalovať solárnu energiu vo všetkých verejných budovách, ktoré sú na to vhodné, a mať do roku 2025 aspoň jednu komunitu obnoviteľnej energie v každej obci s počtom obyvateľov 10-tisíc a viac.

Komisia zároveň plánuje povinné umiestnenie strešného solárneho systému pre všetky nové budovy a chce časovo obmedziť povoľovacie konania na realizáciu takého systému na tri mesiace.

Zdĺhavé a komplikované povoľovacie procesy

Dlhodobým problémom pri zavádzaní alternatívnych zdrojov energií sú zdĺhavé a komplikované povoľovacie procesy. „Čakacie lehoty a administratívne postupy sú v rámci Únie zbytočne zaťažujúce a premenlivé a firmy často nemajú zdroje na to, aby boli schopné požiadavky naplniť,“ uviedla generálna riaditeľka obchodného združenia SolarPower Europe Walburgy Hemetsbergerová. 

Komisia chce investorom v tomto segmente poskytnúť vyššiu mieru istoty, a preto chystá nové usmernenia. Európske krajiny budú musieť napríklad zabezpečiť, aby sa postupy udeľovania povolení považovali za prvoradý verejný záujem. Návrh bude požadovať aj výrazné skrátenie samotných konaní.

Krajinám EÚ bude z návrhu vyplývať aj povinnosť zriadenia aspoň jedného kontaktného miesta, ktoré by malo predkladateľom projektov súvisiacich s obnoviteľnou energiou pomôcť s administratívnymi procesmi.

Súčasný podiel obnoviteľnej energie

Podľa dát Eurostatu za rok 2020 tvoril podiel obnoviteľných zdrojov elektrickej energie v celej EÚ 37,5 percenta. Slovensko sa ocitlo pod týmto priemerom so skóre 23 percent.

Slovensko, hoci je na chvoste EÚ, je na tom pritom podľa Eurostatu najlepšie spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky. Najúspešnejším členským štátom v tejto oblasti bolo za rok 2020 Rakúsko, ktoré dosiahlo až 78-percentný podiel.


Ďalšie články