Belosi majú z rasizmu prospech, hlásala LGBT stránka nemeckého ministerstva

Umelkyňa Melissa Pennyová maľuje portrét Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP Umelkyňa Melissa Pennyová maľuje portrét Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda financuje z peňazí daňových poplatníkov webovú stránku, ktorá označovala belochov ako ľudí profitujúcich z rasizmu a černochov ako tých, ktorí sú naopak ovplyvnení inštitucionálnym rasizmom. Pobúrené je dokonca aj vedenie veľkých nemeckých novín Die Welt. Podobné myšlienkové konštrukty rezonujú najmä za veľkou mlákou.

Takzvaná kritická rasová teória, ktorá nabrala na sile po smrti Afroameričana Georgea Floyda zabitého belošským policajtom Derekom Chauvinom v americkom Minneapolise v roku 2020, dala o sebe najnovšie vedieť na území Európy.

Koncept, ktorého súčasťou je aj presvedčenie, že ľudia bielej farby pokožky sa rodia privilegovaní a už aj bežným spôsobom života udržiavajú štrukturálne rasistickú spoločnosť, si totiž osvojila aj nemecká vláda, konkrétne ministerstvo pre rodinu.

Rezort na svojej novovytvorenej stránke Regenbogenportal [Regenbogen znamená v preklade z nemčiny dúha, pozn. red.], ktorá je venovaná pomoci rodinám s aspoň jedným rodičom patriacim do LGBT komunity, zaujal veľmi zvláštnym slovníkom.

Spolkové ministerstvo pre rodinu, seniorov, ženy a mládež so sídlom v Berlíne. Foto: Bundesregierung.de

Belosi vraj profitujú z rasizmu

V ňom v súvislosti s výrazom „byť biely“ konštatoval aj to, že tento pojem opisuje sociálne postavenie, v ktorom ľudia nie sú negatívne ovplyvnení rasizmom, ale naopak, skôr majú z rasizmu „prospech“. Údajne ani tak nejde o farbu pokožky.

V kontraste s tým opisuje pojem „čierny“ ako sebaoznačenie ľudí, ktorí zdieľajú skúsenosti založené na koloniálnej histórii. Černosi a ľudia inej farby pleti sú podľa uvedenej interpretácie „štrukturálne ovplyvnení každodennými, spoločenskými, inštitucionálnymi a/alebo inými formami rasizmu“.

Ďalší rozdiel medzi rasami robí rezort tým, že biela farba pokožky je v definíciách písaná s malým „b“ a čierna s veľkým „Č“. Pripomeňme, že rovnakým spôsobom podradila belochov pod černochov ešte v roku 2020 aj redakcia novín Chicago Sun-Times.

Definícia černochov na webe ostala, zatiaľ čo vysvetlenie slovného spojenia „byť biely“ zo stránky zmizlo, pričom dôvodom je zrejme rozsiahla kritika. Pasáž sa však podarilo archivovať a nižšie uvádzame nemeckú aj anglickú verziu interpretácie.

Vo vedení Die Welt hovoria o progresívnom víruse

Krok spolkového rezortu rodiny podráždil aj vedenie jedného z najväčších nemeckých periodík Die Welt. „Dúhový portál federálnej vlády je webová stránka priamo z politicky korektnej fotoknihy a pravdepodobne bola infikovaná ľavičiarskym progresívnym vírusom. ‚Byť biely‘ nemá nič spoločné s farbou pleti, môžete sa tam dočítať. Prečo ministerstvo rodiny zverejňuje takéto nezmysly?“ pýtala sa šéfreportérka denníka Anna Schneiderová.

Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) bola pobúrená tiež a požadovala stiahnutie stránky do režimu offline a jej revíziu. „Treba zabezpečiť, aby štát vedome nedezinformoval občanov. Oficiálne kanály federálnej vlády sa nemajú zneužívať ako ihrisko pre menšiny, ale majú slúžiť len spoločnému dobru,“ napísala Mariana Harder-Kühnelová, hovorkyňa pre rodinnú politiku poslaneckého klubu AfD.

Nemecká vláda zriadila Regenbogenportal v reakcii na čoraz zložitejšiu terminológiu sexuálnych menšín, v ktorej má bežný človek problém porozumieť. Stránka sama seba definuje ako „federálny vládny zdroj informácií o životnom štýle osôb rovnakého pohlavia a rodovej rozmanitosti“. Väčšina tamojších výrazov sa nezameriava na rasu, ale skôr na pohlavie či progresívny konštrukt známy ako „gender“.

Anna Schneiderová. Foto: Die Welt

Za veľkou mlákou zachádzajú omnoho ďalej

Vplyv kritickej rasovej teórie v Spojených štátoch, ktorý sme načali vyššie, miestami zachádza až tak ďaleko, že arizonský úrad pre vzdelávanie vo svojej pracovnej pomôcke hovorí belošským rodičom, že ich batoľatá sú rasistické a že ich deti treba prevychovať.

Názory, že belosi majú privilégiá a treba ustúpiť menšinám medzi zamestnancami, pretláčajú aj obrie korporácie, ako napríklad nadnárodná obranná a letecká spoločnosť Raytheon. Firma po celej planéte v tom čase zamestnávala približne 180-tisíc pracovníkov.

Transrodový model Munroe Bergdof, ktorého si kozmetická firma L’Oréal Paris najala do svojej Rady pre diverzitu a inklúziu zase tvrdí, že belosi rasizmus geneticky dedia a belochov ohodnotil ako „najnásilnejšiu a najviac utláčateľskú silu na Zemi“.


Ďalšie články