Remišová: Sulík vodí po Slovensku milionárov. Keby sa porozprával s ľuďmi, zistil by, že nemajú z čoho zaplatiť účty

Programový snem Za ¾udí schválil kandidatúru nieko¾kých primátorov a predsedov krajov Veronika Remišová. Foto: TASR/Michal Svítok

AKTUALIZOVANÉ Avizovaný protiinflačný balíček opatrení sa na stredajšie rokovanie vlády nedostal. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) uviedla, že SaS podmieňuje súhlas s ním postom šéfa Protimonopolného úradu SR. Premiér Eduard Heger neskôr doplnil, že koalícia pracuje na tom, aby pri návrhu protiinflačnej pomoci presvedčila stranu SaS.

„Myslela som si, že sme sa dohodli v pondelok (9. 5.) na koaličnej rade, kde sme sedeli do jednej v noci a boli sme viac-menej dohodnutí na nejakých parametroch. Dozvedela som sa, že naša dohoda neplatí a že protiinflačný balík na vládu nepôjde. A prijatie daňového bonusu by mal pán Sulík (SaS) podmieňovať šéfom Protimonopolného úradu SR. Budeme chcieť vysvetlenia, pretože keď sa na niečom dohodneme, tak to by malo platiť,“ uviedla v stredu ešte pred rokovaním vlády vicepremiérka Veronika Remišová..

Podčiarkla, že jej strana presadzuje pri nezávislých kontrolných inštitúciách, ktorými sú Protimonopolný úrad SR, Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad SR, verejné výberové konania. „Tieto úrady by nemali byť lénom žiadneho ministra ani politickej strany,“ poznamenala.

Čo vyčíta šéfka Za ľudí Sulíkovi

„Ak si strana SaS myslí, že urobí zle koaličným partnerom, nám alebo OĽaNO, tak to nie je pravda. Urobí zle ľuďom, ktorí na pomoc čakajú týždne. Zvlášť ma to mrzí preto, lebo pán Sulík vodí celebritných multimilionárov z Nemecka po celom Slovensku. Keby sa porozprával s normálnymi ľuďmi, ako oni žijú, tak by zistil, že nemajú z čoho zaplatiť účty, nemajú na základné životné potreby. A táto pomoc v čase krízy je mimoriadne dôležitá,“ povedala.

Geissenovci za rečníckym pultom v NR SR. Foto: Facebook

Poznamenala, že daňový bonus je znižovanie daní pre pracujúce rodiny. „Je to znižovanie daní. Je to niečo, čo strana SaS má vo svojom programe a za čo SaS bojuje. Toto by mala byť absolútna priorita, ak ideme podľa programového vyhlásenia vlády, aby to bolo schválené. Takže nerozumiem, prečo na poslednú chvíľu tieto obštrukcie,“ podčiarkla.

Napriek ďalšiemu črtajúcemu sa rozkolu Remišová uistila, že Za ľudí nezvažuje odchod z koalície a stopnutie podpory vládnych zákonov.

Šipoš: Protiinflačná pomoc stojí na SaS, asi sa o týždeň posunie

Rokovania o protiinflačnej pomoci momentálne stoja na SaS. Je tak možné, že sa predloženie opatrení ešte o týždeň posunie. Uviedol to v stredu v Národnej rade (NR) SR predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Koaličné strany OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina sú podľa Šipoša v tomto jednotné a chcú pomôcť ľuďom čo najskôr. „Momentálne to však, bohužiaľ, stojí na SaS, aj predlžovanie, aj rokovania, ale keďže sme seriózni partneri, tak ich chceme získať na palubu a dáme tomu ešte týždeň,“ skonštatoval.

Myslí si, že už sa blížia k cieľu rokovania. Najlepšie by však podľa neho bolo, aby boli všetci štyria koaliční partneri „na palube“. „Myslím si, že keď sa to ešte o týždeň posunie, tak sa žiadna tragédia nestane,“ podotkol Šipoš.

Michal Šipoš a György Gyimesi. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský priblížil, že podľa jeho informácií zatiaľ nie je žiadna dohoda na protiinflačnej pomoci.

SaS s daňovým bonusom na deti nesúhlasí, no nebude ho vetovať

Koaličná SaS nesúhlasí s navrhovaným daňovým bonusom na deti, no nebude ho vetovať. Oznámil to po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Návrh považuje za zlý a nespravodlivý, liberálom sa nepáči ani to, že financovaný má byť krátením rozpočtu samospráv. Sulík potvrdil, že v parlamente za tento návrh liberáli hlasovať nebudú.

„Na vláde to prejde, a ak si to v parlamente chcú presadiť napríklad s hlasmi Hlasu, keď im to stojí za to… My za to ruku nezdvihneme,“ uviedol Sulík. Nastavenie bonusu je podľa neho nešťastné, spôsobom „chudobným zoberie, bohatým dá“.

Kritizuje aj krytie daňového bonusu peniazmi, ktoré mali dostať samosprávy. „Veľa si toho vytrpeli, museli znášať výrazne vyššie náklady v súvislosti s pandémiou, pomocou pre utečencov z Ukrajiny a teraz aj so zvýšením energií,“ upozornil. „Niektoré obce môže nové opatrenie doviesť až k platobnej neschopnosti,“ zdôraznil Sulík.

Richard Sulík. Foto: TASR/Pavol Zachar

V prípade zvyšných opatrení, prídavkov na deti a poukážok na voľnočasové aktivity, Sulík upozornil, že SaS nie je proti samotným výdavkom, ale proti tomu, že sa majú v dôsledku nich zvyšovať existujúce dane a zavádzať nové. „Preto to budeme aj vetovať,“ uviedol. Pripúšťa diskusiu v prípade prijatia ústavného zákona o daňovej brzde a v prípade, že sa výnos zo zvýšených a nových daní použije na zníženie inej dane.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR a podpredseda SaS Branislav Gröhling pripomenul, že sa nerieši zvyšovanie platov učiteľov a hlavný čas detí, ktorý trávia v škole. Poukázal aj na to, že by sa mali financie vyčleniť na modernizáciu škôl. „Keď budeme mať vyriešený hlavný čas detí, potom môžeme riešiť ich voľný čas,“ povedal minister školstva.

Premiér: Pracujeme na tom, aby sme na palubu protiinflačnej pomoci dostali SaS

Koalícia pracuje na tom, aby pri návrhu protiinflačnej pomoci presvedčila stranu SaS. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády premiér Eduard Heger na margo postoja strany SaS, ktorá nepodporuje celú dohodu ostatných koaličných strán o pomoci ľuďom.

„Pracujeme momentálne na tom, aby sme dostali na palubu stranu SaS. Rokovania sú síce náročné, ale vyvíjajú sa dobrým smerom. Verím, že aj v tejto veci čoskoro predstavíme výsledky a pomoc ľuďom bude doplnená tak, ako sme hovorili,“ spresnil Heger. Zároveň vyvrátil diskusie o tom, že sa rozpadá vláda.

Poznamenal, že v programovom vyhlásení vlády (PVV) nie je, že vládny kabinet nebude zvyšovať dane, s čím má problém strana SaS. „Z hľadiska verejných financií my v PVV máme jasne pomenované, že budeme znižovať daňové zaťaženie na strane práce a budeme zvyšovať daňové zaťaženie na strane spotreby, majetku a negatívnych externalít. Nikde v PVV nemáme schválené, že nebudeme zvyšovať dane. A to som jasne komunikoval aj pánovi Sulíkovi, aj strane SaS,“ podčiarkol.  

Dávať si „nejaké červené čiary“, ktoré sú v rozpore s PVV, je preto podľa Hegera neprijateľné. „PVV je už schválené, preto ja aj manažujem celé to rokovanie, aby sme sa udržali v rámcoch PVV. Myslím si, že zatiaľ to tak je,“ spresnil.

„My sme rokovali tri mesiace, od začiatku januára. Dohoda je vo finálnej fáze. Teraz hovoríme o niektorých detailoch. Takto je to nastavené a myslím si, že je to nastavené dobre. Je to kompromis dohody jednotlivých strán, toho, čo vieme ako koalícia schváliť,“ vysvetlil predseda vlády.

Podľa Hegera treba brať do úvahy, že táto koalícia má mandát od ľudí, má svoju voličskú základňu, má svoje politické preferencie a podľa toho vzniká aj politický kompromis. „To je realita, v ktorej žijeme, nemôžeme si teraz kresliť nejakú inú realitu,“ dodal premiér.

Eduard Heger. Foto: TASR/Michal Svítok

Matovič dáva SaS týždeň na diskusiu o balíku pomoci rodinám

Balík pomoci rodinám koalícia nepredložila na stredajšie rokovanie vlády, pretože SaS oznámila, že vetuje zdroje príjmov. Na brífingu to uviedol minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič. O návrhu chcú rokovať ešte najbližší týždeň. Matovič vyzval zástupcov SaS, aby prišli rokovať na pôdu rezortu financií. Stranu Richarda Sulíka označil za advokátov zbohatlíkov, oligarchov a bohatých firiem. Matovič dodal, že koalícia stráca zmysel, ak by Sulík zablokoval pomoc rodinám.

„Ak SaS nebude na našej strane, je reálne riziko, že balík cez parlament neprejde,“ skonštatoval Matovič. Dodal, že pokiaľ je pre Sulíka červená čiara nezvyšovať dane bohatým firmám, zbohatlíkom a oligarchom, pre neho a OĽaNO je červenou čiarou nechať rodiny s deťmi „v štichu“ a hodiť ich cez palubu. „Ak by to malo byť o tom, že na konci sa podarí Richardovi Sulíkovi zablokovať týmito obštrukciami pomoc rodinám, o čo sa evidentne snažia, v tom prípade pre nás táto koalícia stráca zmysel,“ vyhlásil.

SaS podľa Matoviča načúva potrebám bohatých a berie si rodiny za rukojemníkov. Spolu s predsedom poslaneckého klubu OĽaNO Michalom Šipošom dúfajú, že SaS využije nasledujúci týždeň na diskusiu a na to, aby si mohli „pravdivo prepočítať, komu pôjde pomoc“. Predpokladajú tiež, že návrh si vyžaduje verejnú diskusiu.

Eduard Heger a Igor Matovič (v pozadí). Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa Matoviča sa takto nedá robiť politika v čase, keď slovenské rodiny očakávajú mimoriadne intenzívnu pomoc. Na Slovensku hrozí podľa neho väčšie riziko chudoby rodinám ako dôchodcom.

Matovič mal podľa svojich slov k dispozícii vypracovaný návrh legislatívy aj po stránke príjmovej a výdavkovej. Jeho súčasťou bolo zvýšenie daní pre približne 100 firiem. „Nie je pravda, že ide o 100 najúspešnejších firiem. Chceme zdaniť firmy, ktoré podnikajú na základe licencie, ktoré už dnes platia odvod z regulovaných subjektov,“ priblížil s tým, že ide o tie firmy, ktoré majú konkurenčnú výhodu a majú zisk za rok viac ako tri milióny eur.

Šeliga: Vláda nepadne, dohodneme sa, ale je to tŕnistá cesta

Aj keď sú rokovania koaličných strán o pomoci občanom postihnutým vysokou infláciou mimoriadne ťažké a zdĺhavé, nakoniec dôjde k dohode a vláda nepadne. V diskusii v TASR TV to vyhlásil podpredseda hnutia Za ľudí a  poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga.

Rokovania podľa neho zaťažuje balast z rôznych verejných vyhlásení politikov, na druhej strane si však všetci uvedomujú záväzok vyplývajúci z výsledkov volieb v roku 2020. „Ak nechceme vládnuť, nie je problém to vyriešiť. Ale naša úloha je vládnuť, na to nás ľudia volili,“ tvrdí Šeliga.

Juraj Šeliga. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Akceptuje, že napríklad SaS má iný názor na výslednú formu pomoci, očakáva však, že budú spolu s ostatnými trpezlivo hľadať kompromis. „Ale ťažko sa vám rokuje s niekým, kto nechce sedieť za stolom,“ upozornil. Kompromisným riešením by mohla byť podľa neho napríklad funkcia upravujúca vyšší daňový bonus pre skupiny obyvateľov s nízkymi príjmami.

Vládna koalícia je podľa Šeligu dlhodobo úspešná a ak by svojimi spormi neprekrývala svoje reálne výsledky, bolo by to viac vidieť. „Zvládla pandémiu. Bolo to ťažké, ale spolu s ľuďmi sme to zvládli. Úplne správne sme sa postavili na stranu Ukrajiny. Zvládli sme už štvrtú reformu. Zvládneme aj toto,“ odhadol.

Pellegrini: Vláda rieši všetko možné, len nie potreby občanov

Vláda rieši všetko možné, len nie potreby občanov a pomoc pri zdražovaní. Uviedol to predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Beriete nádej všetkým, ktorí nemajú z čoho platiť účty. Všetkým, ktorí si dnes vyberajú medzi nákupom liekov alebo potravín. Všetkým, ktorí si sami poradiť nevedia a oprávnene čakajú, že ich štát nenechá napospas osudu,“ poznamenal Pellegrini. To, že vláda „pol roka nespravila pre občanov nič a nechala ich trápiť sa zdražovaním“, považuje za „hnus“.

„Ak neviete vládnuť, zabaľte to a choďte preč,“ vyzval Pellegrini. Verí, že ignorantstvo, neschopnosť a arogancia moci sa už na Slovensku nedajú dokopy.

(tasr)
     


Ďalšie články