Čo povedal pápež František ženám dôstojníkov z pluku Azov

280190712_974804903238365_9185089455115858582_n Ukrajinské ženy po stretnutí s pápežom v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Pápež František sa na záver generálnej audiencie stretol s manželkami dôstojníkov, ktorí bojujú v ukrajinskom meste Mariupol. Sľúbil, že sa bude za ne aj za ich manželov modliť.

Je to len niečo vyše týždňa, čo pápež hovoril o „štekote NATO pred ruskými dverami“ a už je tu ďalšie výrazné gesto pápeža Františka. Ukrajinky Katarína a Júlia v uplynulých dňoch napísali pápežovi a včera dostali pozvanie na krátke stretnutie hneď po generálnej audiencii na Námestí svätého Petra. Prišli za katolíckym lídrom so žiadosťou o pomoc a toto stretnutie považujú za „historický moment“.

„Všetci spoločne dúfame, že to pomôže zachrániť našich manželov, vojakov, ktorí sú v Azovstale v Mariupole. Dúfame, že toto stretnutie nám dá šancu zachrániť ich životy,“ povedala Katarína, manželka veliteľa Denisa Prokopenka.

Muži týchto dvoch žien sú vojaci v takzvanom Azovskom pluku a bojujú v meste Mariupol na východe krajiny proti Rusom. Tento pluk vyvoláva silné kontroverzie, používa fašistickú symboliku a hoci jeho advokáti hovoria, že je už pod velením ukrajinskej armády, stále si svojich regrútov riadi sám. Azovský pluk je skrátka tým, čo sa na Ukrajine najviac kryje s ruskou propagandou o denacifikácii.

Čo im pápež povedal?

Nuž sľúbil im, že sa za nich „bude modliť a že urobí všetko, čo bude možné“:

„Požiadali sme ho, aby prišiel na Ukrajinu a porozprával sa s Putinom, aby sa stiahol,“ dodala. Doplnila, že na túto požiadavku im „neodpovedal“:

„Povedal, že sa bude za nás modliť.“

Vatikán zmienené krátke stretnutie ani slová Ukrajiniek oficiálne nekomentoval.

Dve ženy o schôdzke s Petrovým nástupcom hovorili na tlačovej konferencii s novinármi hneď po skončení generálnej audiencie. Opísali tiež situáciu v oceliarni v meste Mariupol, kde sú stále civilisti a každý deň podľa nich zomierajú jeden alebo dvaja zranení vojaci.

„Nemajú vodu, jedlo ani lieky, každý deň umierajú. Sú s nimi i civilisti, ktorí nevychádzajú, lebo sa boja, že by ich Rusi nenechali odísť.“

Pápež František od vypuknutia vojny na Ukrajine stupňuje svoju kritiku invázie a rozosiela protivojnové posolstvá. Minulý týždeň sa nechal počuť, že „táto vojna, rovnako krutá a nezmyselná ako každá vojna, ohrozuje celý svet a nemôže neotriasať svedomím každého kresťana a každej cirkvi“. Stretnutie s manželkami veliteľov Azova má ale osobitý význam.


Ďalšie články