Demokrati: Zrušenie práva na potrat bude mať negatívny vplyv na ekonomiku. Republikáni hovoria o bezcitnosti

Americká ministerka financií Janet Yellenová. Foto: TASR/AP Americká ministerka financií Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Uplynul viac ako týždeň od úniku návrhu rozhodnutia Najvyššieho súdu USA v prípade Roe vs. Wade. Ministerka financií Spojených štátov Janet Yellenová vyhlásila, že zrušenie práva žien na potrat by malo negatívny vplyv na americkú ekonomiku a na tamojší pracovný trh. Z radov senátorov sa ozvali podporné aj kritické hlasy.

Od úniku návrhu rozhodnutia Najvyššieho súdu USA, ktorým by sa zrušil rozsudok vo veci Roe vs. Wade, prelomové rozhodnutie z roku 1973, ktorým sa garantovalo právo žien na interrupciu, uplynulo niečo vyše týždňa. Táto otázka dominovala aj na pojednávaní o výročnej správe Rady pre dohľad nad finančnou stabilitou, ktorá je súčasťou ministerstva financií Spojených štátov.

Šéfka rezortu Janet Yellenová podľa jej vyhlásení verí, že zmena rozsudku v prípade Roe vs. Wade bude mať negatívny vplyv na vývoj ekonomiky. Uviedla, že zrušenie práva žien v USA na potrat poškodí americké hospodárstvo, pretože by to niektorým ženám zabránilo dokončiť si vzdelanie, utrpel by ich celoživotný zárobkový potenciál a tiež by sa znížila ich účasť na trhu práce.

Yellenová tiež tvrdí, že ženy by sa po zmene rozsudku nemohli slobodne rozhodovať, kedy a či chcú mať deti, a to by bol krok späť pre Spojené štáty. Zákon sa však týka práv na potrat, o ktorých bolo na Štandarde písaných viacero článkov, a nie slobodného plánovania rodičovstva.

„Som presvedčená, že zrušenie práva žien rozhodovať o tom, kedy a či mať deti, by malo veľmi škodlivé účinky na ekonomiku a vrátilo by ženy o desaťročia späť,“ povedala Yellenová. Výskum podľa nej ukázal, že rozsudok Roe vs. Wade mal priaznivý vplyv na blaho detí a že odopretie prístupu k interrupciám zvyšuje šance žien žiť v chudobe alebo poberať štátnu pomoc, uvádza Reuters.

Senátor Južnej Karolíny Tim Scott kritizoval Yellenovej vyjadrenia a označil ich za bezcitné.

„Myslím si, že ľudia môžu nesúhlasiť s pro-life názorom alebo potratmi. Ale v konečnom dôsledku si myslím, že keď to dávame do súvislosti s účasťou na trhu práce, zdá sa mi to bezcitné,“ uviedol Scott a dodal, že ho vychovávala černošská slobodná matka a detstvo prežil v chudobe.

Yellenová reagovala slovami, že reprodukčné práva umožňujú ženám plánovať „plnohodnotný a uspokojivý“ život, čo zahŕňa aj finančné zdroje na výchovu dieťaťa.

„V mnohých prípadoch ide o interrupcie dospievajúcich žien, najmä žien s nízkymi príjmami a často černošiek, ktoré nie sú schopné postarať sa o deti, majú neočakávané tehotenstvo a to ich často pripravuje o možnosť pokračovať vo vzdelávaní, aby sa neskôr mohli zapojiť do pracovného procesu,“ povedala Yellenová. „Nie je to kruté. Je to pravda,“ dodala.

Senátor ešte zareagoval, že namiesto tejto diskusie by mohla radšej prebiehať debata o vyššej daňovej úľave na dieťa či o zlepšení systému starostlivosti o deti v rámci Spojených štátov.


Ďalšie články