Práve ste dorazili na Mesiac, vaše ruky sa stali rybami. Schôdzu europarlamentu otvorili bizarným interpretačným tancom

europarlament_tance-2 Záber intrepretačných tancov na pôde Európskeho parlamentu. Foto: screenshot Twitter/Craig Winneker

Schôdzu Európskeho parlamentu v čase vrcholenia Konferencie o budúcnosti Európy otvorilo bizarné vystúpenie mladých tanečníkov. Desať minút tohto umenia sprevádzali aj abstraktné výzvy choreografa.

Svet Európskej únie momentálne žije Konferenciou o budúcnosti Európy. Rok trvajúce úsilie zákonodarcov a politikov vyvrcholilo v Deň Európy slávnostnými ceremóniami. Plénum v Štrasburgu poctil svojou návštevou aj staronový francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Pred začiatkom pondelkovej schôdze si však europoslanci „vychutnali“ desať minút tanečného programu projektu Danse l’Europe. Bizarne pôsobiaci výkon desiatok mladých tanečníkov umocnil okrem alternatívne znejúceho hudobného podmazu aj abstraktný sprievodný prejav vedúceho choreografa Angelina Preljocaja.

„Práve ste dorazili na Mesiac, aby ste sa pozreli na Slnko, na druhej strane sa pozeráte na žiariacu Zem. Vráťte sa a postavte sa tvárou v tvár Slnku,” vyzýval európskych zákonodarcov.

„Končeky vašich prstov láskajú zadnú časť krku, keď po nej prechádzajú,” prihováral sa Preljocaj po francúzsky. „Vaše ruky sa stávajú rybami, ktoré sa navzájom vyhýbajú z jednej strany tela na druhú,” umocňoval umelecký dojem v prítomných politikoch.

Projekt Danse l’Europe má podľa jeho autorov dať dohromady „telá, ktoré sa naskrz Európou pohybujú v jednote“.

Bizarnosť celého vystúpenia s otáznym prínosom pre členov zákonodarného orgánu Európskej únie umocnili reakcie prítomných poslancov. Zmätené výrazy sa niektorí rozhodli maskovať hľadením do zeme. Mnohí si nezabudnuteľné vystúpenie na pôde europarlamentu zvečnili na smartfóny a zdieľali ho na sociálnych sieťach.

https://twitter.com/CraigWinneker/status/1523614496907952128

Dielo skupiny Danse l’Europe krátko po skončení začali komentovať diváci sledujúci konferenciu online formou. Osobitnú skupinu vytvorili ľudia, ktorí zastávajú názor, že “ide o prvý dôkaz o tom, že Brexit bol možno myslený dobre”. „Každé ekonomické a cestovné ťažkosti, ktoré si možno predstaviť, stoja za to, aby sme sa vyhli tomuto,” napísal ďalší pod príspevok s videom.

„Keď sa historici v budúcnosti pozrú na toto obdobie a uvidia interpretačný tanec v parlamente Európskej únie predvedený v čase, keď je svet na pokraji svetovej vojny, ekonomického kolapsu… budú prekvapení, ako ľudia nechali žiť elitu vo svete fantázie a stále im ponechali moc,” prispel vážnejším komentárom iný používateľ.


Ďalšie články