Bývalá členka Pussy Riot v prestrojení ušla z Ruska

Pussy Riot Foto: TASR/AP

Ruská aktivistka a bývalá členka punkovej skupiny Pussy Riot Marija Aľjochinová napriek policajnému dohľadu opustila Rusko a v súčasnosti nie je známe, kde sa nachádza. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Aľjochinová sa už nenachádza na území Ruska, potvrdil v utorok večer jej právnik Danil Berman podľa ruskej agentúry Interfax.

Podľa doposiaľ nepotvrdených informácií Aľjochinová opustila svoje bydlisko v prestrojení v uniforme kuriérskej služby rozvážajúcej jedlo. Miesto, kde sa v súčasnosti nachádza, nie je bezprostredne známe.

Podľa denníka The New York Times (NYT) sa jej s pomocou priateľov podarilo dostať najprv na hranice s Bieloruskom a následne do Litvy.

Marija Aľjochinová. Foto: TASR/AP

Aktivistka sa v poslednom období neustále dostávala do konfliktu s ruskou justíciou, píše DPA. V súvislosti s výzvami na demonštrácie na podporu väzneného odporcu Kremľa Alexeja Navaľného bola vlani v septembri odsúdená na ročné obmedzenie slobody. Na základe tohto verdiktu nemohla počas noci opustiť svoj byt, meniť svoje bydlisko či odísť z Moskvy.

Od začiatku tohto roka sa kvôli rôznym obvineniam viackrát ocitla pod dohľadom bezpečnostných orgánov, pripomína DPA.

Aľjochinovú spolu s ďalšou členkou Pussy Riot Nadeždou Tolokonnikovovou v roku 2012 odsúdili na dva roky v trestaneckej kolónii za protest proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý uskutočnili v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

(tasr)


Ďalšie články