Vojna na Ukrajine prvýkrát narušila dodávky ruského plynu do Európy. Na Slovensko ho prišlo o pätinu menej

Plynové potrubie vo Veľkých Kapušanoch. Foto: František Iván/TASR Plynové potrubie vo Veľkých Kapušanoch. Foto: František Iván/TASR

AKTUALIZOVANÉ Tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa v stredu zastavil. To je prvýkrát, čo ruská invázia spôsobila narušenie dodávok cez Ukrajinu. Ceny plynu v Európe kolíšu, keď obmedzenie dodávok ruského plynu vykompenzovali iné faktory, ako sú teplé počasie či dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). Ingormuje o tom Bloomberg.

Doteraz ruský plyn aj napriek vojne normálne prúdil do Európy cez ukrajinské územie cez oba vstupné body Sochranovka aj Sudža, aj keď objemy boli väčšinu času nižšie, než predpokladajú tranzitné kontrakty.

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU už v utorok (10. 5.) deklaroval „vyššiu moc“ (force majeure) a uviedol, že od stredy sa zastavia dodávky plynu cez Sochranovku. Rusi totiž podľa GTSOU narušili technický proces prepravy a neoprávnene odoberali plyn. Preto GTSOU nedokáže na tomto vstupnom bode plniť svoje záväzky.

Hovorca Gazpromu potvrdil, že koncern dostal upozornenie z ukrajinskej strany. Dodal však, že nemá dôkazy o vyššej sile.

Aká je situácia na trhu

Rezervácie na prepravu ruského plynu do Európy cez stanicu Sudža dosiahli v stredu 72 miliónov kubických metrov. To je výrazne menej v porovnaní s objemami, ktoré cez túto stanicu prúdili v uplynulých rokoch. V utorok predstavoval celkový objem ruského plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy 95,8 milióna kubíkov.

Dodávky cez Ukrajinu na Slovensko cez hraničný bod Veľké Kapušany, čo je hlavná tranzitná trasa do Európy, by podľa aktuálnych údajov mali klesnúť o 18 percent na najnižšiu úroveň od 30. apríla.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci zmazal predchádzajúce zisky a o 9.29 h stredoeurópskeho času sa na burze v Amsterdame predával so stratou 1,4 percenta po 97,40 eura za megawatthodinu.

Sulík: Situácia s dodávkami ropy a plynu je stabilná

Situácia so zásobovaním plynom a ropou je stabilná, nie sú žiadne informácie ani indície o tom, že by malo prísť k obmedzeniu dodávok a problémom. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva SR a podpredseda vlády Richard Sulík.

Obavy o dodávky ruského zemného plynu sa zvýšili potom, čo Ukrajina zastavila tok cez stanicu Sochranovka. Šéf rezortu hospodárstva priblížil, že hoci dodávky ruského plynu z Ukrajiny cez Veľké Kapušany oproti minulému týždňu mierne klesli z približne 90-tisíc kubických metrov na aktuálnych 67-tisíc kubíkov, ide o množstvo, ktoré niekoľkonásobne prekračuje potreby Slovenska. Aktuálne sa zároveň výrazne zvýšili množstvá plynu, ktoré sú vtláčané do zásobníkov, a to z minulotýždňových štyri až päť miliónov kubických metrov na súčasných viac ako 20 miliónov kubíkov denne.

Čo tomu predchádzalo

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU v utorok uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa od stredy 11. mája zastavý. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.  

GTSOU na svojej internetovej stránke informoval, že od stredy 11. mája 7.00 h miestneho času už nebude zabezpečovať tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka, čo sa aj stalo. Firma dodala, že už skôr upozorňovala Rusko, že aktivity okupačných síl v Luhanskom regióne môžu narušiť transport približne tretiny plynu smerujúceho cez územie Ukrajiny do Európy.

„Spoločnosť opakovane informovala (ruský plynárenský koncern) Gazprom o hrozbách, ktoré pre tranzit plynu predstavujú aktivity okupačných síl a vyzvala na ukončenie zásahov do činnosti zariadení. Tieto výzvy však neboli vypočuté,“ dodala v utorok ukrajinská firma. Prevádzkovateľ prepravy plynu uviedol, že týmto rozhodnutím zastaví približne 32,6 milióna kubických metrov plynu denne, pričom vzniknutú situáciu zdôvodnil „vyššou mocou“.

Podľa GTSOU by sa objem plynu určený pre Sochranovku (stanica zabezpečuje takmer tretinu z celkového tranzitu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy) mohol dočasne presmerovať do stanice Sudža, čo by zabezpečilo naplnenie európskych kontraktov. Cez Sudžu, ktorá je pod kontrolou Ukrajincov, prechádza väčšina z objemu plynu transportovaného z Ruska do Európy cez Ukrajinu.

Gazprom však podľa Reuters uviedol, že „technologicky nie je možné“ presunúť celý objem plynu na stanicu Sudža, ako navrhol GTSOU. V utorok cez Sochranovku smerovalo do Európy zhruba 27 percent ruského plynu a zvyšok cez stanicu Sudža.  

(tasr, sita)


Ďalšie články