Ak sa niečo nezmení, Japonsko napokon prestane existovať, uviedol Musk. Kritike sa nevyhol on ani japonská vládna politika

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Medziročný pokles obyvateľov Japonska o rekordných viac ako 600-tisíc rozpútal rozsiahlu diskusiu na Twitteri, keď na článok o tejto štatistike upozornil Elon Musk. Kritiku používatelia uštedrili nielen japonskej vláde, ale aj jemu.

Elon Musk je známy nielen ako majiteľ automobilky Tesla či zakladateľ vesmírneho programu SpaceX. Jeho konto na sociálnej siete Twitter, ktorú dokonca prednedávnom kúpil, sledujú desiatky miliónov používateľov a často sa stáva dejiskom búrlivých internetových diskusií.

Jedna z nich sa rozpútala, keď Musk na svojom profile reagoval na článok o zlej demografickej situácii v Japonsku. Nízka pôrodnosť a vysoká úmrtnosť v ostrovnom štáte východnej Ázie sa odrazila na výraznom poklese počtu obyvateľov.

„Ak sa nezmení niečo, čo spôsobí, aby pôrodnosť v krajine prekročila mieru úmrtnosti, Japonsko napokon prestane existovať. Pre svet by to bola veľká strata,” píše majiteľ Twitteru. Príspevok získal za tri dni viac ako 100-tisíc reakcií vrátane niekoľkých tisícov komentárov.

Reakcia na odvážny výrok prišla v podobe ostrej diskusie nielen medzi Japoncami. Mnohí používatelia sa zhodli, že japonská vláda musí podniknúť kroky, ktoré prinavrátia prevahu natality nad mortalitou. Niektorí poukázali aj na nutnosť zmeny tamojšej kultúry.

„Aký má vôbec zmysel toto tweetovať? Úzkosť ohľadom demografickej budúcnosti Japonska nespočíva v tom, že ‚Japonsko nakoniec prestane existovať‘, ale skôr v hlbokých sociálnych zmenách, ku ktorým v dôsledku poklesu populácie dochádza,” prispel do diskusie kritikou Elona Muska vedúci pracovník Centra pre americký pokrok Tobias Harris.

Iba v roku 2021 klesol počet obyvateľov Japonska o 644-tisíc. V súčasnosti však nepriaznivé výstupy demografických štatistík trápia aj iné štáty, pripomína Harris. Spomedzi európskych štátov ide napríklad o Nemecko.


Ďalšie články