Reakcie politikov po Zelenského prejave: Došlo k deratizácii politických krýs. Smer a fašisti je skoro to isté

V. Zelenskyj sa v príhovore poslancom NR SR poïakoval Slovensku za pomoc Na snímke poslanci NR SR tlieskajú počas virtuálneho príhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v rámci schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR/Pavol Zachar

Na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Národnej rade SR okamžite reagovali prevažne koaliční politici. Premiér Eduard Heger na sociálnej sieti uviedol, že ak demokratické krajiny nepoľavia v pomoci Ukrajine, ak Ukrajina dostane zbraňové systémy, ktoré potrebuje, podarí sa jej zahnať ruskú armádu tam, kde bola pred 24. februárom.

„Takto som prečítal dnešný odkaz prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, ktorý sa prihovoril formou telemostu poslancom Národnej rady, ako aj našim občanom, dodal premiér Heger.

Keby mal možnosť zareagovať, Zelenskému by za nás na Slovensku povedal, že naďalej urobíme všetko, čo je v našich silách, aby Ukrajina vyšla z tejto vojny ako víťaz a Rusko bolo porazené. A rovnako by mu zopakoval, že budeme podporovať jej európsku perspektívu.

Korčok: Ukrajine treba dať kandidátsky status na vstup do EÚ

Ukrajina dostane od Slovenska takú pomoc, akú bude vedieť naša krajina poskytnúť. Zhodli sa na tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Naď tvrdí, že diskusia o poskytnutí stíhačiek Ukrajine neprebieha. Korčok zopakoval, že Ukrajine treba dať kandidátsky status na vstup do EÚ. Zároveň sa poďakoval Národnej rade (NR) SR, že umožnila ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vystúpiť pred poslancami.

https://standard.sk/204015/nad-ukrajina-dostane-akukolvek-pomoc-zo-slovenska-ktoru-vieme-poskytnut/

Náš postoj v súvislosti s podporu Ukrajiny je podľa Korčoka jasný. „O všetkom ďalšom sa rokuje, všetko ďalšie zvažujeme, ako to urobiť tak, aby bola zachovaná obranyschopnosť SR. To, čo Ukrajinci potrebujú a my môžeme poskytnúť, poskytneme,“ reagoval Korčok na výzvy Zelenského na ďalšiu pomoc.

Posolstvo prezidenta bolo podľa ministra zahraničných vecí jasné. „Vidíte lídra krajiny, ktorá je vo vojne. Srší z neho odhodlanie, musí držať morálku vojakov, ale musí dávať aj celému národu nádej, že vojna bude mať víťazný koniec pre Ukrajinu, Európu aj ostatné krajiny, ktoré za Ukrajinou stoja,“ vyhlásil v reakcii na príhovor.

Hovoriť o budúcnosti Ukrajiny v EÚ je podľa Korčoka nevyhnutné. „Ukrajine treba dať kandidátsky štatút. Netreba to rozrieďovať,“ povedal Korčok s tým, že Ukrajinci chcú byť členom EÚ. „Je to aj o nás, pretože sme povedali a platí, že sme otvorení voči každej krajine, ktorá splní podmienky, a to platí aj pre Ukrajinu,“ dodal.

Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Šéf našej diplomacie označil za zbabelé, že časť poslancov Smeru a nezaradených poslancov pôsobiacich v ĽSNS a mimoparlamentnej Republike nebolo v pléne počas prejavu Zelenského. Označil to za politicky zbabelé a hanebné. Korčok i Naď zároveň ocenili, že viacerí opoziční politici ostali v pléne počas príhovoru. Naď verí, že poslanci Smeru svojim straníckym kolegom odovzdajú posolstvo a informácie z jeho prejavu a že to zmení „nezmyselné vyjadrenia“ niektorých predstaviteľov strany. Podčiarkol, že vo svete je dôležitá demokracia, spravodlivosť, sloboda a mier. „Našou pomocou Ukrajine k tomuto smerujeme,“ poznamenal.

https://standard.sk/203984/zelenskyj-v-slovenskom-parlamente-ak-rusov-nezastavime-potiahnu-aj-na-slovensko/

Niektorí tliachajú sprostosti a ignorujú fakty

Dnes vďaka prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského došlo v slovenskom parlamente „k deratizácii politických krýs. Ľudí, ktorí zrádzajú Slovensko, nestoja na jeho strane a na strane demokratickej Európy ale Vladimira Putina a jeho vojnových zločinov. Tliachajú sprostosti, kto všetko za to môže a ignorujú fakty“.

Na tlačovej besede hnutia OĽaNO po prejave prezidenta Zelenského, ktorý sa napoludnie prihovoril prostredníctvom telemosta slovenským poslancom, to vyhlásil predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa.

Juraj Krúpa. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) povedal, že v parlamente bolo počuť hlas slobodného sveta. „Počuli sme hlas odporu voči tyranii a neslobode,“ uviedol. Poukázal na slová Zelenského, ktorý vyjadril pochopenie, že Slovensko je závislé na ruskom plyne a rope a takáto závislosť sa nedá zrušiť zo dňa na deň.

Ako ďalej uviedol Stančík, bývalé vlády zo Slovenska urobili energetického vazala Ruskej federácie. Stančík upozornil, že Robert Fico (Smer) na prejav neprišiel, fašisti demonštratívne opustili rokovaciu sálu a doslova „odišli ako krysy“. „Medzi Smerom a extrémom nie je žiadny rozdiel. Smer a fašisti je prakticky to isté,“ mienil Stančík. Takúto alternatívu pre Slovensko označil za „čiernu perspektívu a nemôžeme ju dopustiť“. Poslanec doplnil, že pokiaľ ruského prezidenta Vladimira Putina nezastavia hrdinskí Ukrajinci, ktovie, kam sa až ruské vojská dostanú.

Andrej Stančík. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci strany SaS sú odhodlaní byť hlasom Ukrajiny na pôde EÚ

Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na prejav vyhlásila, že bol silným momentom pre spolupatričnosť Slovenska s Ukrajinou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že silným signálom zo strany Zelenského bolo vyzdvihnutie pomoci slovenskej vlády a podpory občanov, pričom ich rozhodnosť dal za príklad celému svetu. „Napriek tomu, že ukrajinský prezident rozumie nášmu postoju k ruskej rope a plynu, vnímame aj my ich volanie po odstrihnutí sa od energetických zdrojov z Ruska,“ uviedla Zemanová.

Anna Zemanová. TASR/Jakub Kotian

Podľa podpredsedu parlamentu Milana Laurenčíka (SaS) bol prejav Zelenského jeden z najsilnejších v parlamente. „Standing ovation poslancov neznamenal len ocenenie a poďakovanie ukrajinskému prezidentovi za jeho príhovor, ale celému národu za obranu ich vlasti a hodnôt Európy,“ povedal Laurenčík.

Poslanci strany SaS sú odhodlaní byť hlasom Ukrajiny na pôde Európskej únie, ako apeloval Zelenskyj. „Našou odpoveďou je ochrana slobody a pomoc ukrajinskému ľudu. Stojíme na strane mieru a na strane Ukrajiny. Ďakovné slová ukrajinského prezidenta sú jasný signál, že nie sme pre Ukrajinu len susedia, ale aj ich najbližší spojenec. Veríme, že Ukrajina zvíťazí,“ doplnil podpredseda poslaneckého klubu SaS Roman Foltin.

https://standard.sk/204056/tri-poznamky-k-vystupeniu-prezidenta-zelenskeho/

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v reakcii na príhovor povedal, že agresiu treba odsúdiť, nemá byť ospravedlňovaná či ticho tolerovaná. „Stojím na strane Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj je hrdinom dnešných dní,“ uviedol na sociálnej sieti.

Poslanec Peter Pollák (OĽaNO) však na sociálnej sieti reagoval na neúčasť šéfa liberálov a ministra hospodárstva Richarda Sulíka na prejave ukrajinského prezidenta Zelenského. „Pýtajú sa ma, kde bol Sulík, keď rečnil Zelenskyj. Hovorím, a čo ja viem, pýtajte sa Roberta (Geissena). Asi ich zobral do ZOO.“

(tasr, sita)


Ďalšie články