Naď: Ukrajina dostane akúkoľvek pomoc zo Slovenska, ktorú vieme poskytnúť

78. rokovanie vlády SR Jaroslav Naď. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ukrajina dostane akúkoľvek pomoc zo Slovenska, ktorú vieme poskytnúť. Zdôraznil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po príhovore ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Národnej rade SR.

Šéf rezortu obrany sa netají tým, že rokuje s Ukrajinou o rôznych alternatívach vojenskej pomoci. „Riešime so spojencami to, akým spôsobom môžeme Ukrajine pomôcť. Napríklad tým, že by sme našu techniku dali na Ukrajinu, pokiaľ by sme dostali techniku zo Západu,“ povedal.

Ide napríklad o slovenské tanky T-72 či bojové vozidlá pechoty. Rokovania o dodávkach húfnic Zuzana 2 sú vo finálnej fáze. Štátne podniky a niektoré súkromné spoločnosti tiež opravujú poškodenú ukrajinskú techniku.

Ako ďalej Naď skonštatoval, diskusia o možnom predaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine neprebieha. „Ukrajinci majú v tomto momente iné priority, ako je letectvo. Oni sa pozerajú po pozemných silách. Tá vojna teraz prebieha medzi delostrelectvom,“ vysvetlil.

Čo predstaví na veľtrhu IDEB ministerstvo obrany

Na svojom profile na sociálnej sieti informoval minister obrany aj o 9. ročníku medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB, ktorý za účasti 15 krajín a vyše 100 vystavovateľov začal v utorok v Bratislave.

„Záujem odbornej, laickej, ale aj politickej verejnosti preukazuje dôležitosť tém obrany a bezpečnosti. Aj na pozadí vojny na Ukrajine spoločnosť začala doslova vyhľadávať tieto témy a rezort obrany bude vždy pripravený poukazovať na potreby modernizácie, kvalitnej techniky, vyzbrojovania a dobrých podmienok pre tých, ktorí chránia našu vlasť,“ napísal Naď.

Portfólio vystavovateľov zahŕňa vojenskú techniku, systémy obranného priemyslu, komunikačné a monitorovacie systémy, zbrane a muníciu, obrnené a robotické vozidlá, systémy a služby pre logistiku, hasiace technológie, výstroj a výzbroj ozbrojených zložiek a súvisiace produkty a služby pre ozbrojené sily.

Verejnosť môže na veľtrhu vidieť napríklad mobilné miesto riadenia (MMR) z dielne slovenskej spoločnosti Aliter Technologies, ktoré prepája operačné centrum velenia a riadenia s informáciami priamo z terénu získaných prostredníctvom špeciálnej vzducholode či dronu.

Spoločnosť Rheinmetall v rámci svojej expozície ponúka vojenské nákladné vozidlo HX3 8×8, bojové vozidlo pechoty LYNX KF 41, ale aj zbrane a muníciu viacerých typov. Zetor Engineering si pripravila pancierové taktické vozidlo ATV 4×4 Zetor Gerlach a rýchle prepadové vozidlo RDV Zetor Gerlach 4×4. Lockheed Martin sa odprezentuje simulátorom stíhačky F-16 Fighting Falcon. Medzi vystavovateľmi je aj turecká spoločnosť Baykar, ktorej vojenské drony aktuálne využíva ukrajinská armáda.

Ministerstvo obrany SR predstaví prácu ozbrojených zložiek, ale aj rôznu bojovú techniku, ako napríklad prieskumné vozidlo BPsV-I, ktoré je výsledkom modernizácie pôvodne používaného vozidla BPsV Svatava, či húfnicu Zuzana 2.

Armáda spúšťa po dvojročnej prestávke dobrovoľnú vojenskú prípravu

Ministerstvo obrany (MO) SR spúšťa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou dobrovoľnú vojenskú prípravu (DVP). Informácie o registrácii a podmienkach sú zverejnené na novej webovej stránke vojenskapriprava.sk. Prihlasovanie je už spustené. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Aj vplyvom vojnového konfliktu na Ukrajine sa verejnosť začala intenzívnejšie zaujímať o vlastnú bezpečnosť a tiež o obranu štátu. Práve dobrovoľná vojenská príprava môže byť pre mnohých spôsobom, ako v súlade s legislatívou a pod dozorom skutočných profesionálov zapracovať na svojej sile, odvahe a pripravenosti na vlastnú obranu i obranu vlasti,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

V roku 2022 má rezort obrany ambíciu vycvičiť 150 vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy. Počas 11-týždňovej prípravy v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin získajú absolventi DVP základné vojenské vedomosti a zručnosti. Okrem toho dostanú aj príspevok viac ako 1 300 eur.

Výcvik je plánovaný v termíne od 6. júla do 23. septembra. Zameraný bude okrem získania základných vedomostí a praktických zručností v ovládaní zbraní aj na zvýšenie fyzickej kondície, zvýšenie pripravenosti na zvládanie stresových a záťažových situácií a v neposlednom rade aj na vojenskú disciplínu.

Po úspešnom ukončení výcviku sú absolventi povýšení na vojakov 2. stupňa a zaraďovaní do záloh, pričom majú otvorenú možnosť vstúpiť aj do aktívnych záloh a byť tak pripravení na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu.

(tasr)
    


Ďalšie články