Zelenskyj v slovenskom parlamente: Ak Rusov nezastavíme, potiahnu aj na Slovensko

V. Zelenskyj sa v príhovore poslancom NR SR poïakoval Slovensku za pomoc Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vystúpil prostredníctvom telemostu počas 65. schôdze Národnej rady SR 10. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR / Pavol Zachar

Viem, že je to pre vás ťažké, ale sankcie na ruské suroviny sú nevyhnutné, vyhlásil v slovenskom parlamente ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ocenil slovenskú humanitárnu pomoc, dodávky zbraní a podporu ukrajinského členstva v EÚ. Varoval Slovensko pred surovinovou závislosťou od Ruska a vyzdvihol postoj prezidentky a premiéra.

Po viacerých svetových parlamentoch vystúpil v utorok cez telemost Zelenskyj aj v slovenskej snemovni. Uviedol ho predseda parlamentu Boris Kollár.

„Vážený pán Zelenskyj, som si vedomý, v akej ste ťažkej situácii. O to som radšej, že sa nám prihovoríte,“ uviedol Kollár. Zhrnul postoje Slovenska a jeho poslancov, ktorí uznesením odsúdili ruskú inváziu a podporili materiálnu, humanitárnu i vojenskú pomoc. Tiež pripomenul, že Slovensko poskytlo útočisko ukrajinským utečencom.

„Hodnota mieru je nevyčísliteľná a túži po nej 40 miliónov Ukrajincov, pevne verím, že sa vám ho podarí čo najskôr dosiahnuť,“ uzavrel Kollár.

Ďakujeme za pomoc

„Ceníme si vašu solidaritu s Ukrajinou,“ začal príhovor Zelenskyj odetý v tradičnej vojenskej zelenej. Ocenil podporu od prezidentky Zuzany Čaputovej, premiéra Eduarda Hegera aj poslancov. „Bolo by dobré, aby sa to aj iné štáty Európy a sveta od vás naučili.“

Rusko podľa neho zaútočilo na Európu a Ukrajina je len začiatkom. „Keď nezastavíme ruské vojská páchajúce zločiny v Buči a Boroďanke, nezastavia sa ani pred územím Slovenska,“ pokračoval Zelenskyj. Pripomenul, že Heger miesta masakier videl ako jeden z prvých zahraničných politikov na vlastné oči.

Poďakoval sa za všetku pomoc a privítal by ďalšie dodávky zbraní.

https://standard.sk/203984/zelenskyj-v-slovenskom-parlamente-ak-rusov-nezastavime-potiahnu-aj-na-slovensko/

Nevyhnutné sankcie

Za dôležitý nástroj pomoci označil sankcie uvaľované na Rusko. Šiesty balík sankcií vrátane ropy je podľa neho veľmi dôležitý. „Rozumieme, že pre vás je to ťažké a náhrada ruskej ropy momentálne pre Slovensko nie je možná,“ vyhlásil v prejave Zelenskyj.

Varoval pred závislosťou na ruských surovinách, s ktorou má Ukrajina bohaté skúsenosti. „Komerčné siete Rusko premieňa na nástroj politickej kontroly.“

Potrebu sankcií odôvodnil tým, že Rusko sa dlho snažilo, aby bola Ukrajina závislá od dodávok ruského plynu. „Ukrajina má za sebou omyly, ktorým sa Slovensko a Európa môžu vyhnúť. Treba sa zbaviť ruskej ropy a plynu,“ zhrnul ukrajinský prezident.

Buďte naším hlasom v EÚ

„Chceme si sami vyberať našu budúcnosť a partnerov. S vašou prezidentkou sme uzavreli deklaráciu o európskej integrácii Ukrajiny,“ pripomenul Zelenskyj stanovisko ôsmich členov EÚ, ktorá sa vyslovili za urýchlené prijatie Ukrajiny do spoločenstva.

„Spojená a silná Európa je možná len vtedy, ak Ukrajina vstúpi do EÚ. Prosím vás, buďte naším hlasom v Európskej únii,“ apeloval na poslancov.

Poukázal na to, že Ukrajinci chcú slobodu podobne ako Československo v roku 1968, keď zažilo inváziu vojsk štátov Varšavskej zmluvy.

 „Čím viac tlačíme na Rusko, tým presnejšie sú viditeľné obrysy nášho víťazstva,“ zakončil prejav Zelenskyj.

Potlesk v stoji, Smer a (ex)kotlebovci neprítomní

Vystúpenie ukrajinského prezidenta bolo simultánne tlmočené do slovenčiny bez možnosti poslancov klásť otázky. Zelenského slová si do rokovacej sály prišiel vypočuť premiér aj viacerí ministri vrátane šéfa diplomacie Ivana Korčoka a ministra obrany Jaroslava Naďa.

Od vlády a prítomných poslancov sa dočkal dlhého potlesku v stoji.

Pred začiatkom príhovoru Volodymyra Zelenského v parlamente neboli poslanci Republiky a väčšina poslancov Smeru vrátane lídra Roberta Fica. Poslanci ĽSNS odišli zo sály počas prejavu.

Poslanci ĽSNS, zľava Stanislav Mizík, Marek Kotleba, Rastislav Schlosár odchádzajú z rokovacej sály Národnej rady SR počas príhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vystúpenie Zelenského slovenský parlament odsúhlasil minulý týždeň. Opozičný líder Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že počas prejavu v rokovacej sále nebude, lebo Zelenskyj „klame na dennej báze“ a to, čo hovorí, poškodzuje národné energetické záujmy SR.

Vystúpil v mnohých parlamentoch

Zelenskyj sa od začiatku ruskej invázie prihovoril poslancom vo viacerých štátoch v Európe, v americkom Kongrese či izraelskom Knessete. Okrem viacerých národných parlamentov sa spojil aj s poslancami Európskeho parlamentu.

Jeho vystúpenia sú spravidla veľmi adresné a obsahujú odkazy na históriu daného štátu. V izraelskom parlamente citoval tamojšiu expremiérku Goldu Meirovú, v Kongrese zas ruskú inváziu pripodobnil k útoku na Pearl Harbor a spomenul aj teroristický útok na Svetové obchodné centrum v roku 2001.


Ďalšie články