Bihariová oslavuje tancom, že už nemusí viesť Progresívne Slovensko

270285177_476758143903567_8919899837825327629_n Irena Bihariová. Foto: Facebook

Irena Bihariová vstrebáva výmenu v predsedníckom kresle svojej strany aj v rytmoch techno hudby. Ešte pred niekoľkými mesiacmi však bola atmosféra v súvislosti s obmenou na líderskom poste po článkoch Denníka N o poznanie dusnejšia.

Jedna z preferenčne najsilnejších mimoparlamentných strán, Progresívne Slovensko, má od uplynulej soboty nového lídra. Stal sa ním podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Na sneme v Bratislave o tom rozhodlo 152 zo 156 prítomných delegátov.

Šimečka bol jediným kandidátom na danú funkciu a vystriedal v nej doterajšiu líderku Irenu Bihariovú. „Vy ste v skutočnosti tí, ktorí stvorili ten zázrak. Dokázali ste niečo, čo nedokážu zachytiť žiadne prieskumy preferencií: tým, že ste vložili svoju dôveru práve mne, ste dokázali prelomiť len ťažko priepustné brány sociálnej skupiny, do ktorej som sa narodila,“ povedala v prejave na sneme, ktorého úryvok zverejnila aj na svojej oficiálnej stránke na Facebooku.

https://standard.sk/195718/bihariova-sa-poddala-tlaku/

Keď už nevedieš stranu…

Vďačnosť a pokoru však u nej naplno vystriedala radosť, aspoň podľa príspevku, ktorý publikovala v pondelok na svojom osobnom profile. Politička v krátkom videu – či je bizarné, alebo milé, necháme na posúdenie čitateľa – tancuje na techno hudbu.

„Keď doobeda vyletíš splašená z postele, v panike, že si práve zaspala na poradu vedenia strany, ktorú vedieš… a potom si uvedomíš, že ty už žiadnu stranu nevedieš,“ okomentovala svoje pohyby. Bihariová je pritom stále členkou vedenia strany.

Zasahovanie do vnútrostraníckej súťaže?

Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa pritom zdalo, že ak u progresívcov dôjde k výmene v kresle šéfa, budú ju sprevádzať úplne iné emócie.

Pripomeňme, že koncom minulého roka spravila novinárka Monika Tódová z Denníka N s troma členmi predsedníctva PS (Michal Truban, Tomáš Valášek, Michal Šimečka) rozhovory, v ktorých sa pýtala na Bihariovú a na jej možného nástupcu.

Politička si to všimla a na Tódovú ostro zaútočila. Obvinila ju z „neseriózneho zasahovania do vnútrostraníckej súťaže“ a jej správanie podľa nej bolo „za všetkými čiarami novinárskej etiky“.

Bihariová vo vedení ostáva

Zaujímavý rozmer situácii dáva skutočnosť, že nový predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je synom jedného z kľúčových komentátorov Denníka N Martina Šimečku.

„Iren, veľká vďaka za Tvoje odhodlanie a vytrvalú prácu, ktorou si pomohla etablovať PS ako stabilnú súčasť slovenskej politiky. Teším sa na našu ďalšiu spoluprácu!“ napísal Šimečka Bihariovej, ktorá je v súčasnosti podpredsedníčkou, ešte pred snemom.


Ďalšie články