Otázka jednotného Írska je opäť aktuálna. Voľby v Severnom Írsku vyhrala prvýkrát nacionalistická strana

Michelle O'Neillová, Lou McDonaldová Podpredsedníčka severoírskej nacionalistickej strany Sinn Féin Michelle O'Neillová (vpravo) a líderka strany Lou McDonaldová (vľavo). Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby v Severnom Írsku prvýkrát v histórii vyhrala nacionalistická strana Sinn Féin, ktorá sa usiluje o zjednotenie s Írskou republikou. Víťazstvo nacionalistov vyvolalo búrlivé diskusie o budúcnosti. Víťaz volieb má však do veľkej miery zviazané ruky.

Minulotýždňové voľby do Zhromaždenia Severného Írska, regionálneho parlamentu v rámci Spojeného kráľovstva, priniesli prekvapenie. Prvýkrát v histórii krajiny sa stala víťazom volieb nacionalistická strana Sinn Féin s 27 kreslami v 90-člennej snemovni pred doposiaľ vedúcou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), ktorá získala 25 miest v regionálnom parlamente.

Najväčším skokanom volieb bola centristická strana Aliancia (APNI), ktorá sa nehlási ani k nacionalistom, ani k unionistom. Získala 17 kresiel, čo je takmer dvojnásobok oproti doterajším deviatim mandátom. Zvyšných 21 stoličiek si rozdelili ďalšie štyri menšie strany a dvaja nezávislí kandidáti.

Bezprecedentné víťazstvo a volanie po jednote

Sinn Féin sa cez víkend stala prvou severoírskou nacionalistickou stranou, ktorá vyhrala voľby do regionálneho parlamentu. Bývalé politické krídlo Írskej republikánskej armády (IRA), spojenej s krvavou občianskou vojnou za írsku nezávislosť, má na konte víťazstvo, ktoré by bolo pred niekoľkými desaťročiami nepredstaviteľné, píše Reuters.

Logo strany Sinn Féin. Foto: FB/Sinn Féin Ireland

Víťazstvo znamená, že strana môže nominovať svoju líderku Michelle O’Neillovú na post regionálnej premiérky, takzvanej prvej ministerky. O’Neillová by sa tak kedysi v prevažne protestantskom Severnom Írsku (kde je však pomaly polovica katolíkov) stala historicky prvou katolíčkou v tejto funkcii. Strana sa zároveň posunula bližšie k svojmu konečnému cieľu, ktorým je zjednotenie Severného Írska s Írskou republikou.

Práve na túto tému sa po bezprecedentnom víťazstve Sinn Féin opätovne spustila dišputa v mnohých médiách. O’Neillová sa vyjadrila, že bude podporovať zdvorilú diskusiu, a zároveň pozvala do tejto debaty aj ľudí s opačnými postojmi.

„Dnešný deň predstavuje veľmi dôležitý moment zmeny,“ povedala O’Neillová vo svojej ďakovnej reči. „Bez ohľadu na náboženské, politické alebo sociálne pozadie je mojím záväzkom, aby politika fungovala,“ uviedla líderka strany.

Zviazané ruky

Napriek tomu, že strana Sinn Féin nominuje lídra vlády, nemôže prevziať funkciu, ak DUP, najväčšia strana unionistického bloku, nenominuje námestníka prvého ministra, píše BBC. Obe nominácie musia byť nakoniec schválené novozvoleným parlamentom. Obe strany sa držia Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila krvavé boje, a dodržiavajú týmto spôsobom deľbu moci.

Líder Demokratickej unionistickej strany Jeffrey Donaldson podľa informácií denníka Irish Times uviedol, že jeho strana si udržala svoje pozície a hlas unionistov je naďalej silný.

Podľa írskeho denníka je nepravdepodobné, že sa podarí vytvoriť fungujúcu exekutívu, keďže funkcie prvého ministra a jeho námestníka sú previazané a jeden bez druhého nemôžu vykonávať svoju funkciu. Preto bude zrejme nasledovať obdobie rokovaní, ktoré by mohlo trvať až šesť mesiacov. Ak patovú situáciu nevyriešia, hrozia ďalšie voľby.

Bližšie k referendu?

V zákone z roku 1998, ktorý nasledoval po podpísaní Veľkopiatkovej dohody, sa uvádza, že Severné Írsko zostáva súčasťou Spojeného kráľovstva a neprestane ňou byť bez súhlasu väčšiny obyvateľov Severného Írska hlasujúcich v referende, píše BBC.

Vyžaduje sa však, aby britská vláda toto referendum povolila, ak sa kedykoľvek zdá byť pravdepodobné, že väčšina vyjadrí želanie, aby región opustil Spojené kráľovstvo a stal sa súčasťou zjednoteného Írska, píše Financial Times.

Problém zmieňujú aj britské noviny The Guardian. Veľkopiatková dohoda podľa nich umožňuje, aby sa v určitom okamihu uskutočnilo hlasovanie, ale vyhýba sa presnému vymedzeniu okolností, okrem toho, že o ňom rozhoduje britská vláda, a nie strany v Severnom Írsku.

Sinn Féin bude pravdepodobne tvrdiť, že sa spoločenská nálada vyvíja týmto smerom. Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že tomu tak momentálne nie je. Najnovší prieskum z apríla ukazuje len zhruba tretinovú podporu zjednoteniu ostrova, uzatvára BBC.


Ďalšie články