Prečo trápnosť s Geissenovcami nemá logiku ani ako promo Slovenska

280041353_5391051797593335_556309857971295641_n Foto: Facebook

Malo ísť o bulvárne promo Slovenska nebývalých rozmerov, no prinieslo to cirkus na pôde Národnej rady SR. Z návštevy nemeckých milionárov, ktorým cez víkend robil štafáž aj minister hospodárstva, župan či podpredseda parlamentu, sa stáva jedna z politických blamáží roka.

Minister hospodárstva Richard Sulík pozval ešte počas svetovej výstavy Expo v Dubaji nemeckú rodinu Geissenovcov na návštevu Slovenska. Excentrickí milionári – ktorí sú po správnosti vlastne Geissovci po otcovi Robertovi Geissovi – napokon uplynulý víkend skutočne prišli.

Vzhľadom na to, že ich pobyt rezonuje aj za hranicami bulvárneho spravodajstva z dôvodov, ktoré z textu neskôr prirodzene vyplynú, je žiaduce pýtať sa, prečo k nemu vôbec prišlo.

Popri Sulíkovej inklinácii k Nemecku, v ktorom dlhé roky žil, existuje aj jednoduché oficiálne stanovisko.

Politik veril, že nemeckí zbohatlíci urobia krajine pod Tatrami v rámci svojej reality šou vynikajúce promo. Podporil ho v tom aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý v RTVS uviedol, že Geissovci sú na Slovensku pracovne a nakrúcajú seriál, ktorý uvidia „desiatky, možno stovky miliónov ľudí po celom svete“, a preto to pomôže prezentácii Slovenska.

Priznáme sa, že táto rodina leží dlhé roky na periférii nášho záujmu a nevedeli sme o jej členoch dokopy nič. Rozhodli sme sa teda pátrať jednak po tom, čo je na štvorčlennej famílii také pozoruhodné a po druhé overiť, do akej miery sú reči o jej kolosálnom výtlaku pravdivé.

Menej populárni ako Mojsejovci

V prvom rade, na Geissovcoch zaujímavého veľa nie je: Ide skrátka o zámožný pár a dve deti, ktorí spolu v extrémne rozvláčnej reality šou vysielanej aj na Slovensku vystavujú na obdiv svoje luxusné vily, jachty a autá, a trénujú tým slinné žľazy bežnej populácie, ktorá si nič z toho nikdy nebude môcť dovoliť.

Po druhé, predstava o stovkách miliónoch ľudí, z ktorých si mnohí po pozretí slovenskej epizódy rezervujú letenky smer Bratislava, napokon vôbec nebude korešpondovať s realitou. Dôvod je prostý – Geissovci majú zásadne menšie publikum než to, o ktorom básni šéf Sme rodina a z ktorého zrejme vychádzal Sulík.

Podľa portálu DWDL.de, ktorý sa zaoberá televíznou produkciou, si jednu z epizód Geissovcov vysielanú na televízii RTL 2 v marci 2022 pozeralo asi 1,1 milióna ľudí. Ide pritom o najvyššie čísla za posledných 7 rokov. Nemecko má však až 83 miliónov obyvateľov.

Slovenskí Mojsejovci, ku ktorým bývajú Geissovci prirovnávaní, si v čase najväčšej slávy dokázali získať priazeň asi 1,7 milióna ľudí. Slovensko má pritom iba niečo menej ako 5,5 milióna obyvateľov.

Čo je tiež veľavravné, zo samotného prostredia Geissovcov zaznievajú hlasy, že na Slovensku, kde túto luxusnú nudu vysiela TV JOJ, ich ľudia spoznávajú viac ako v rodnom Nemecku.

Stránku na internetovej encyklopédii Wikipedia majú len v slovenčine a v nemčine. To, či sa Geissovci objavujú aj na iných ako slovenských a nemeckých televíznych obrazovkách, sa nám nepodarilo zistiť. Nie je však vylúčené, že ich nejaká paraguajská televízia vysiela.

O „svetovo“ populárnom seriáli Geissenovci – Ťažký život milionárov svedčí aj počet jeho hodnotení na najznámejšej seriálovej a filmovej databáze IMDB – je ich 144. Pre porovnanie, pri jednej najznámejších reality šou sveta Kardashianky a ich rodina svieti číslo viac ako 29-tisíc.

Keď už je zrejmé, čo návšteva Geissovcov Slovensku nespôsobí, pozrime sa na to, čo spôsobila.

Za rečníckym pultom ako v staničnom bufete

Rodina počas svojho pobytu zamestnala hneď viacerých vyššie postavených politikov SaS: Spomenutého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, podpredsedu parlamentu Milana Laurenčíka, bratislavského župana Juraja Drobu a tiež šéfku zdravotníckeho výboru Národnej rady Janu Bittó Cigánikovú.

Saskári sa cez víkend dobrovoľne znížili do polohy sprievodcov, fotografov a asistentov snobskej rodiny a neváhali pritom spraviť zo symbolov našej štátnosti – vrátane rokovacej siene Národnej rady a rečníckeho pultu v ňom – kulisu ich reality šou.

Ak neboli zábery nemeckého „Mojseja“ v roztrhaných rifliach a v tričku s lebkou v zákonodarnom zbore a pohľady na ministra odháňajúceho nabudených fanúšikov v Pezinku vyslovene dehonestujúce, tak minimálne trápne a nevkusné boli určite.

Pokiaľ ide o vnášanie cirkusových prvkov do politiky, dlhé roky sme si ich spájali skôr s kotlebovcami, Igorom Matovičom či Alojzom Hlinom. Sulíkovci pôsobili skôr ako tí príčetnejší, no zdá sa, že svoju konkurenciu sa pokúsili predbehnúť za jeden víkend.

Situácia s Geissovcami v mnohom pripomína Claudiu Shifferovú otvárajúcu úsek diaľnice po boku expremiéra Vladimíra Mečiara ešte počas jeho bačovania. Geissovci síce na rozdiel od Shifferovej mali prísť zadarmo, to však je len slabou útechou. Niektoré veci sa neoplatí zobrať, ani keby vám zaplatili.


Ďalšie články