Hodnota bitcoinu opäť padla. Od novembrového vrcholu klesla o polovicu

43567561055_6063274ab9_o Ilustračná fotografia. Foto: flickr.com/QuoteInspector

Hodnota najznámejšej kryptomeny bitcoin po predošlých prepadoch za posledný mesiac pokračovala tento víkend pozvoľna v poklese. Pád hodnoty prichádza v čase, keď burzy naprieč celým svetom sužujú poklesy. Obchodovaniu s kryptomenami dlhé roky dominovali individuálni investori, no v poslednom období zaznamenáva trh s kryptomenami prílev profesionálnych investorov, ktorých typickým príkladom sú hedžové fondy.

Aj keď bola veľká časť roka 2022 pre trh kryptomien relatívne pokojná, v predošlých rokoch tomu tak nebolo. Obchodovanie s digitálnymi aktívami bolo vlani, ako aj v predchádzajúcich rokoch poznačené volatilitou, píše britský spravodajský portál BBC News. Bitcoin predstavuje tretinu celosvetového trhu s kryptomenami v celkovej hodnote 636 miliárd dolárov (605 miliárd eur). Jeho momentálna cena sa pohybuje okolo 32-tisíc eur za jeden bitcoin.

Ethereum, druhá najväčšia kryptomena vo svete, rovnako zaznamenala za posledný víkend pokles ceny. Hodnota kryptomeny druhej generácie padla o desať percent. V posledných dňoch výrazne kleslo aj cardano, kryptomena tretej generácie. Portál konštatuje, že čím viac tradičných investorov obchoduje s digitálnymi aktívami, tým väčšmi trh s kryptomenami kopíruje pohyby na celosvetových burzách.

Mnoho inštitucionálnych investorov pristupuje ku kryptomenám ako ku rizikovým aktívam. Títo investori podobne pristupujú aj k akciám technologických spoločností. V časoch trhovej neistoty tradiční investori často zvyknú predať digitálne aktíva a svoje prostriedky presunúť do bezpečnejších a stabilnejších aktív.

Centrálne banky sveta, napríklad USA, Spojeného kráľovstva či Austrálie, zvýšili za posledný týždeň úrokové sadzby. K tomuto kroku pristúpili s cieľom vysporiadať sa s rastúcimi cenami. Americká centrálna banka (FED) zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu. Krok predstavuje najväčší vzostup sadzieb za viac ako 20 rokov.

Hoci sa mnohí investori obávajú vplyvu vojny na Ukrajine na trh s kryptomenami, v poslednom roku sa stal bitcoin legálnym platidlom v dvoch krajinách – v Salvádore a Stredoafrickej republike. Pri juhoamerickom štáte sa popri americkom dolári môže bitcoin používať vo všetkých transakciách.

Pri výrazných pádoch bitcoinu sa takmer pravidelne stáva, že klesá aj hodnota ostatných kryptomien. Pád zaznamenali aj kryptomeny ripple, solana či polkadot. Mierne klesla aj hodnota dogecoinu, obľúbenej kryptomeny Elona Muska. Navyše krátkodobí investori v tomto období buď rýchlo speňažia svoje zisky, prípadne trh s kryptoaktívami opúšťajú priskoro.

Nie je vylúčene, že bitcoin v nadchádzajúcom období klesne pod hranicu 30-tisíc eur za kus, prognózujú experti. Jeho globálna akceptácia v platobnom styku na rozdiel od jeho ceny však stále rastie.


Ďalšie články