Depp, Heardová a úpadok amerických neziskoviek

Bulvárnou udalosťou mesiaca je súd hollywoodskych hviezd a bývalých manželov Amber Heardovej a Johnnyho Deppa. V roku 2018 vyšiel v denníku Washington Post komentár, v ktorom Heardová opisuje, ako zažívala domáce násilie. Deppa, za ktorého bola vtedy vydatá, v ňom priamo nemenuje, ale z kontextu je jasné, že má na mysli jeho.

Johnny Depp na súde Johnny Depp na súde. Foto: TASR/AP

Deppa následne „vyobcovali“ zo slušnej spoločnosti a „vyhodili“ z Pirátov z Karibiku, filmovej série, ktorej bol hlavnou tvárou. Depp tvrdí, že sa žiadneho násilia nedopustil, naopak, že Heardová týrala jeho. Exmanželku zažaloval a tá za odplatu zažalovala jeho.

Milovníci bizára si rozhodne prišli na svoje. Od podivného krížového výsluchu prizvanej psychiatričky, ktorý sa točil okolo mafinov, až po vyjavenie skutočnosti, že sa Heardová údajne Deppovi vykadila do postele. Jeden nový fakt však niečo napovedá o širších súvislostiach celej kauzy. Vyšlo totiž najavo, že pôvodný článok, ktorý umožnil žalobe vzniknúť, nenapísala osobne Heardová, ale kedysi vážená nezisková organizácia ACLU.

Americká herečka Amber Heardová stojí v súdnej sieni. Foto: TASR/AP

Čím sa zaoberá neziskovka ACLU

ACLU, American Civil Liberties Union, čiže Americká únia pre občianske slobody, je organizácia bojujúca za dodržiavanie občianskych práv. Tým, ktorých práva sa v USA obmedzujú, poskytuje právne služby zadarmo. Preslávila sa predovšetkým svojím absolútnym výkladom slobody slova.

Asi najslávnejším prípadom je takzvaná aféra Skokie z roku 1977. Skupina amerických neonacistov sa vtedy rozhodla usporiadať pochod mestečkom Skokie, predmestím Chicaga s veľkou židovskou menšinou. Skokie pochod zatrhlo. Neonacisti sa rozhodli súdiť a zastupovali ich práve právnici ACLU. Šéf tímu ACLU David Goldberger bol sám Žid. Prípad dospel až na Najvyšší súd, ktorý rozhodol v prospech neonacistov. ACLU vždy tvrdila, že je potrebné chrániť slobodu slova aj v týchto extrémnych prípadoch, aby nebola narušovaná aj v tých ostatných.

Tento étos sa začal v posledných rokoch vytrácať. Na jednej strane ACLU začala rozširovať pole svojej pôsobnosti, momentálne sa bije predovšetkým za práva trans ľudí a tiež opustila svoju vieru v totálnu slobodu slova. V organizácii zúri občianska vojna medzi starou gardou, ktorá stále vyznáva pôvodné ideály, a mladými progresivistami. Tí tvrdia, že slová sú násilie.

Výsledkom je, že ACLU stratila akúkoľvek úctu. Kedysi uznávaná organizácia bojujúca proti bezpráviu, nech už sa dialo komukoľvek, sa premenila na ďalšiu nátlakovú ľavicovú organizáciu na nerozoznanie od ostatných. Komentár Heardovej je toho symptómom.

Klesli na úroveň PR spoločnosti

Starej ACLU by nikdy nenapadlo motať sa do súkromných sporov celebrít. Jeden zo šéfov ACLU Terence Dougherty v súdnej sieni potvrdil, že ACLU napísala onen komentár. Stalo sa tak po prísľube Heardovej darovať ACLU 3,5 milióna dolárov. ACLU sa tiež ujala propagácie článku, ponúkala ho redakciám a trvala na tom, že má byť zverejnený spoločne s premiérou filmu Aquaman, v ktorom hrá Heardová hlavnú ženskú rolu.

Legendárna organizácia na obranu občianskych práv tak klesla na úroveň PR firmy. Najpikantnejšie je, že Heardová svoju časť dohody nedodržala. ACLU od nej dostala iba 1,3 milióna, z toho 500-tisíc zaplatil Elon Musk, s ktorým chodila po rozvode s Deppom.

Neziskovky na nerozoznanie

Problém je však väčší ako ACLU. Najrôznejšie neziskovky a nátlakové organizácie sa čoraz viac odmietajú venovať oblastiam, pre ktoré boli založené. Výsledkom je, že organizácie bojujúce za právo na potrat sú na nerozoznanie od spolkov za práva LGBT ľudí a tie sa zase nelíšia od aktivistov za rasovú rovnosť. Tento problém sa netýka len ľavice. Napríklad Národná strelecká asociácia (NRA), pôvodne zameraná na obranu práva nosiť zbraň a propagáciu a výučbu bezpečného držania zbraní, je dnes na nerozoznanie od republikánskych nátlakových organizácií.

Výsledok je dvojaký. Po prvé, zbytočná politizácia organizácií, ktoré by mohli získať nasledovníkov zľava aj sprava. NRA napríklad mávala celkom dobré vzťahy s najľavicovejším senátorom Berniem Sandersom. V druhom rade sa mení pozornosť organizácií, z ktorých niektoré bývali celkom užitočné. ACLU tak píše komentáre za Heardovú a nebojuje za slobodu slova.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články