Takto vyzerá kultúra smrti

Propotratová aktivistka predvádzajúca nechutné divadlo pred Katedrálou sv. Patrika v New Yorku na deň matiek, 8.5.2022. Foto: reprofoto youtube Propotratová aktivistka predvádzajúca nechutné divadlo pred Katedrálou sv. Patrika v New Yorku na deň matiek, 8.5.2022. Foto: reprofoto youtube

Fingované zabíjanie detí aj pálenie eucharistie, tak vyzerali protesty, ktoré na deň matiek organizovali viaceré propotratové organizácie v USA. Konali sa pred katolíckymi kostolmi, ale aj priamo v nich. Davy neobišli ani domy sudcov Najvyššieho súdu. Vo Wisconsine dokonca niekto podpálil budovu pro-life organizácie.

Odkedy portál Politico zverejnil predbežné rozhodnutie Najvyššieho súdu, podľa ktorého by tamojší sudcovia mali koncom júna zrušiť plošné „právo“ na potrat v rámci všetkých štátov USA, konali sa po celej krajine demonštrácie proti, ale aj za toto rozhodnutie. Situácia sa však vyostrila v nedeľu, kedy sa po celom svete slávil deň matiek. Propotratové organizácie totiž vyzývali svojich podporovateľov, aby protesty zintenzívnili práve v tento deň.

To, čo si prečítate a pozriete nižšie, sa nedá nazvať inak, ako kultúra smrti. Proti tomuto termínu Jána Pavla II. sa zástancovia potratov vždy vymedzovali, ale termín poľského pápeža len ďalej naberá na význame.

Organizácia Ruth Sent Us dokonca vyzvala svojich sympatizantov, aby demonštrovali „pred, alebo v katolíckych kostoloch“. V ďalšom svojom príspevku táto organizácia dokonca sľúbila, že spáli eucharistiu.

Jej výzva na protesty v kostoloch a pred nimi sa stretla s ohlasom na viacerých miestach v USA a prirodzene vyvolala konfliktné situácie. Polícia v New Yorku v očakávaní možných nepokojov postavila pred viaceré kostoly policajné hliadky a zátarasy.

Zrejme najnechutnejšia scéna sa odohrala pred katedrálou svätého Patrika v New Yorku. Istá žena s poviazanými bábikami a odetá v plavkách tam hrala nechutné divadlo, pri ktorom vykrikovala, že zabíja deti, že potrebuje pomôcť potratiť svoje deti. Neskôr vykrikovala vulgarizmy na veriacich a cirkev. Dav medzitým spieval, že ďakuje bohu za potraty. V kostole sa v tom čase konala eucharistická poklona. Muži, ktorí pred kostolom zabránili aktivistom vstúpiť dovnútra, sa modlili ruženec. Celá demonštrácia trvala niekoľko hodín. Video z nej je len pre siné žalúdky.

Narušená však bola aj omša, ktorá sa odohrávala o 10:00 v katedrále Panny Márie v Los Angeles. Sem vniklo tesne pred rozdávaním prijímania niekoľko demonštrantov oblečených ako zo seriálu Príbeh služobníčky, no boli z kostola vytlačení zamestnancami katedrály a ďalšími účastníkmi omše. Organizácia Ruth Sent Us, ktorá aj v minulosti stála za viacerými útokmi na katolícke inštitúcie, na otázky novinárov zatiaľ nereagovala.

Vo Wisconsine zas niekto podpálil sídlo pro-life organizácie s názvom Wisconsin Family Action. Podľa polície do budovy pravdepodobne hodili molotovov kokteil. Požiar sa, našťastie, nerozšíril a zničil len jednu kanceláriu. Pri incidente sa nikto nezranil. Vandali však na stenu budovy nasprejovali anarchistické symboly, ku ktorým pripojili text, ktorý hovorí, že „ak nie sú potraty v bezpečí, nebudete v bezpečí ani vy“.

Mnohé kostoly, cirkevné budovy a budovy, v ktorých sídlia pro-life organizácie, boli počas uplynulého týždňa terčmi útokov od vandalov, ktorí na ne sprejovali rôzne potratárske heslá.

Množia sa aj situácie, keď vzniká napätie medzi pro-life demonštrantmi a propotratovými aktivistami. Viaceré takéto menšie incidenty sa odohrali pred budovou Najvyššieho súdu či na školách a univerzitách, kde sa protesty konali počas celého uplynulého týždňa.

Cez víkend sa demonštranti presunuli už aj pred domy viacerých sudcov Najvyššieho súdu. Dav, ktorý pomaľoval cestu vešiakmi a viacerými hanlivými a propotratovými heslami, sa zhromaždil napríklad pred domom predsedu súdu Johna Robertsa. Podobná scéna sa odohrala aj pred domom sudcu Breta Kavanaugha.

Sudca Samuel Alito, ktorý je autorom textu zdôvodňujúceho väčšinové stanovisko predbežného rozhodnutia Najvyššieho súdu, zas minulý týždeň zrušil svoju dlhšie plánovanú účasť na sudcovskej konferencii, ktorá sa mala konať vo štvrtok, a na podujatie radšej poslal len videoposolstvo.

Pripomeňme, že prípadné rozhodnutie Najvyššieho súdu by neznamenalo zákaz potratov v USA, iba by vrátilo právomoc rozhodovať o ich regulácii jednotlivým štátom. Je preto takmer isté, že v New Yorku, kde sa konali najväčšie demonštrácie, bude aj po vynesení rozsudku zachovaná extrémna legislatíva umožňujúca podstúpiť potrat až do narodenia dieťaťa, rovnako ako je tomu doteraz. Viac o tejto téme sa môžete dočítať na tomto mieste.


Ďalšie články