Putin: Víťazstvo bude naše ako v roku 1945

Oslavy ôsmeho výroèia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopo¾ za subjekty Ruskej federácie Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu počas gratulácie bývalým sovietskym krajinám pri príležitosti 77. výročia porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne vyhlásil, že „víťazstvo bude naše tak, ako to bolo v roku 1945“. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP a vyhlásení zverejnených na oficiálnej stránke Kremľa.

Podľa Kremľa uviedol Putin v telegramoch adresovaných najvyšším predstaviteľom Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vo februári uznalo za samostatné štáty, že „naši vojaci bojujú bok po boku, tak ako ich predkovia, za oslobodenie svojej rodnej zeme“ od nacistov, pričom vyjadril presvedčenie, že rovnako ako v roku 1945 „bude víťazstvo naše“.

„V súčasnosti je našou spoločnou povinnosťou nedopustiť návrat nacizmu, ktorý priniesol toľko utrpenia ľudom z rôznych krajín. Je nevyhnutné uchovať a predať našim potomkom pravdu o udalostiach vojnových rokov a spoločných duchovných hodnotách a tradíciách bratského priateľstva,“ cituje Kremeľ slová Putina.

Ruský prezident zároveň podľa agentúry AFP vyjadril nádej, že nové generácie budú hodné pamiatky svojich otcov a starých otcov.

„Nanešťastie dnes nacizmus opäť dvíha hlavu a pokúša sa presadiť svoje barbarské a neľudské zvyklosti. Našou svätou povinnosťou je zabrániť ideologickým nástupcom tých, ktorí boli porazení vo veľkej vlasteneckej vojne, aby sa pomstili,“ cituje Kremeľ Putina, ktorí v nedeľu zároveň zablahoželal ku Dňu víťazstva aj veteránom druhej svetovej vojny.

Najvyšší predstaviteľ Kremľa pritom podľa AFP obyvateľom Ukrajiny zaželal spravodlivú a mierovú budúcnosť.

Rusko nazýva inváziu na Ukrajinu špeciálnou vojenskou operáciou, ktorej cieľom je odzbrojiť Ukrajinu a zbaviť ju „nacistov“ a protiruského nacionalizmu, ktorého vznik podnietil podľa Moskvy Západ. Ukrajina a západné krajiny však s týmto nesúhlasia a tvrdia, že Rusko začalo na Ukrajine nevyprovokovanú vojnu, ktorá je aktom agresie.

Deň víťazstva – v Rusku sa oslavuje 9. mája – je jednou z najdôležitejších národných udalostí Ruska, počas ktorej si jeho obyvatelia pripomínajú obrovskú obeť, ktorú Sovietsky zväz priniesol vo vojne proti nacistickému Nemecku. Tá je v Rusku známa ako veľká vlastenecká vojna, pripomína Reuters.

(tasr)


Ďalšie články