Prieskum ukazuje, že len minimum Slovákov by bojovalo za vlasť. Najviac by utekali progresívci

Slovenskí vojaci. Foto: Erika Ďurčová/TASR Slovenskí vojaci. Foto: Erika Ďurčová/TASR

So zbraňou v ruke by našu vlasť bránil len asi každý desiaty Slovák. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Výsledky sú výrazne horšie ako v prípade podobných prieskumov z minulosti.

Ak by bolo Slovensko napadnuté, bojovať by šlo len 13 percent Slovákov. Väčšina opýtaných, 48 percent, by ostala na Slovensku, avšak bojovať by nešla. Takmer tretina respondentov, 32 percent, by pred vojnou z krajiny utiekla.

Slovensko by bránili najmä mladí muži vo veku od 18 do 34 rokov. Tých by podľa prieskumu išlo bojovať 31 percent. Druhé najpočetnejšie zastúpenie by mali muži vo veku 35 až 64 rokov, z ktorých by zbraň do ruky zobralo 26 percent. Celkovo by išlo bojovať 23 percent mužov. Ženy by išli bojovať len v trojpercentnom zastúpení.

Na Slovensku, ale bez boja, by ostalo 42 percent mužov a 54 percent žien. Túto kategóriu tvoria v najväčšom počte ľudia starší ako 64 rokov.

Útek by volilo celkovo 32 percent Slovákov. Najviac by utekali ženy, a to najmä vo veku 18 až 34 rokov. Z tejto kategórie by z krajiny odišlo 58 percent opýtaných. Nasleduje rovnako stará kategória mužov, ktorí by bez boja z krajiny utiekli v 38 percentách prípadov.

Údaje vyplývajú z prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnila televízia Markíza. 

Najviac ochotní bojovať sú voliči Republiky, najviac by utieklo progresívcov

Zaujímavé sú aj údaje o voličoch jednotlivých strán. Najviac ľudí by išlo bojovať z radov voličov hnutia Republika, a to 27 percent. Nasleduje strana z opačného politického brehu Progresívne Slovensko. Z jej voličov by išlo bojovať 19 percent opýtaných. Nad ostatnými stranami ešte jemne vyniká hnutie Sme rodina, z ktorej voličov by išlo brániť Slovensko 16 percent.

Voličov OĽaNO by išlo bojovať 13 percent a voličov Smeru, KDH a SaS zhodne po 12 percent. V najmenšom počte zo všetkých by zbraň do ruky vzali voliči Hlasu, a to len v 9 percentách prípadov.

Dve tretiny voličov strany Smer by na Slovensku ostali, avšak bojovať by nešli. V tejto kategórii nasledujú voliči strany Hlas, z ktorých by sa tak zachovalo 58 percent. Podobne sú na tom hnutie OĽaNO a KDH, ktorí by túto voľbu zvolili v 48, respektíve 46 percentách. V priemere by sa tak zachovalo až 48 percent Slovákov.

V najväčšom počte by utekali priaznivci Progresívneho Slovenska, a to v počte až 52 percent. S výrazným odstupom by ich nasledovali voliči SaS a Sme rodina, z ktorých by Slovensko opustilo 39 a 38 percent. Najmenej by utieklo voličov Smeru, a to len 15 percent. Zo všetkých opýtaných by Slovensko opustilo 32 percent.

Prepad za minulé roky

Oproti prieskumu Slovenskej akadémie vied, ktorý sa robil na prelome marca a apríla, sa čísla hovoriace o ochote brániť krajinu výrazne zhoršili. Len mesiac starý prieskum hovoril, že Slovensko by bolo ochotných brániť vyše 27 percent opýtaných. Viac ako 37 percent by za Slovensko bojovať vôbec nešlo, nerozhodnutých bolo 35,4 percenta Slovákov.

Oba prieskumy pritom ukazujú obrovský prepad vôle brániť Slovensko za posledné roky. Výskum európskych hodnôt z roku 2017, respektíve 2018 totiž ukázal, že ešte pred štyrmi rokmi by za Slovensko chcelo bojovať až 56,4 percenta Slovákov.


Ďalšie články