Už v piatok sa začínajú hokejové majstrovstvá. Podarí sa Slovákom nadviazať na úspech z olympiády?

Slovensko - Švédsko

Hokejové Slovensko tento piatok opäť ožije. Štartujú totiž majstrovstvá sveta, ktoré sa odohrajú vo Fínsku. Slovensko si tento rok už jeden hokejový úspech pripísalo.

Majstrovstvá sveta v hokeji odštartujú už tento piatok zápasmi medzi USA a Lotyšskom a našou reprezentáciou a Francúzskom. Hosťujúcou krajinou je tento rok Fínsko, konkrétne mestá Tampere a Helsinki.

Celkovo bude šampionát trvať 16 dní, pričom zavŕšený bude finálovym duelom v nedeľu 29. mája. O medaily sa pobije celkovo 16 národných výberov.

Slovensko bude bojovať v A skupine, ktorej zápasy sa odohrajú v Helsinkách. Našimi súpermi budú postupne Francúzsko, Nemecko, Kanada, Švajčiarsko, Kazachstan, Taliansko a Dánsko.

Vlani po dlhých rokoch v štvrťfinále

Slovenskej reprezentácii sa na minuloročných majstrovstvách podarilo po dlhých ôsmich rokoch postúpiť zo základnej časti do štvrťfinále. V ňom naši chlapci napokon podľahli Spojeným štátom 6:1.

Napriek vysokej štvrťfinálovej prehre však môžeme vlaňajšie majstrovstvá považovať za úspešné. Slovenskí hokejisti pod vedením kanadského kouča Craiga Ramsayho predvádzali oku lahodiaci a útočný hokej, ktorý nás po dlhom čakaní dostal do vyraďovacej fázy. Postup bol pre Slovákov veľkým zadosťučinením, najmä po nešťastnom nepostúpení na domácom šampionáte v roku 2019, keď nám body viackrát ušli vyslovene v posledných sekundách.

Do štvrťfinále sa vlani slovenská reprezentácia nakoniec dostala aj vďaka istej dávke šťastia. Po úspešnom štarte, keď sa jej podarilo dokonca zdolať jedného z hlavných favoritov celého šampionátu Rusko 3:1, nezvládla úplne najlepšie záver základnej časti, po ktorom už nemala postup vo svojich rukách. K tomu slovenským hráčom pomohlo spomínané Rusko, ktoré v záverečnom zápase zdolalo Švédsko 3:2 po samostatných nájazdoch. Namiesto Švédov sa tak z postupu radovali slovenskí fanúšikovia. 

Na snímke Adam Liška (Slovensko) a brankár Cal Petersen (USA), vpravo Zac Jones (USA) vo štvrťfinálovom zápase USA – Slovensko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige vo štvrtok 3. júna 2021. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na ZOH historický bronz

Práve zdolanie Švédska prinieslo slovenskej reprezentácii historický olympijský bronz na zimnej olympiáde v Pekingu. Hoci Slovákom vstup do turnaja nevyšiel, nakoniec sa vzchopili a začali fanúšikov tešiť kvalitným hokejom, čo v play-off prinieslo svoje ovocie.

V osemfinále si náš národný výber hravo poradil s Nemeckom 4:0 a v štvrťfinále v napínavom súboji zdolal Spojené štáty po samostatných nájazdoch 3:2. V boji o finále však už Slováci nestačili na hráčov Fínska, s ktorými sa im dlhodobo nedarí, a v semifinále prehrali 2:0.

V záverečnom zápase, v boji o bronz, Slováci po senzačnom výkone porazili favorizované Švédsko 4:0, s ktorým navyše v úvode šampionátu prehrali 4:1. A hoci Slováci skórovali dvakrát do prázdnej bránky, predviedli sebavedomý a kvalitný výkon, ktorý priniesol historický úspech a ktorý si budú slovenskí fanúšikovia ešte dlho pamätať.

Najväčšou hviezdou olympiády sa stal vtedy ešte len 17-ročný Juraj Slafkovský, ktorý bol zvolený za najužitočnejšieho hráča turnaja. Taktiež sa so siedmimi gólmi v siedmich zápasoch stal najlepším strelcom. Rovnako sa dostal aj do all-star tímu, do ktorého sa po jeho boku prebojoval aj slovenský brankár Patrik Rybár.

Zvládnutá generálka a zaujímavý káder

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa stali víťazmi domáceho prípravného turnaja Kaufland Cup, keď v sobotňajšom zápase zdolali v Žiline Francúzsko 2:0. Práve s Francúzskom odohrá Slovensko v piatok prvý duel na majstrovstvách sveta.

V tíme po sobotňajšom triumfe nebudú pokračovať brankár HC Košice Dominik Riečický, ktorého nahradí Adam Húska, rovnako ani obranca Patrik Koch a útočníci Jozef Baláž a Marek Valach. Otázniky visia aj nad obrancami Matejom Grmanom a Martinom Gernátom, ktorých čakajú vyšetrenia. Definitíva by mala padnúť v pondelok.

Zranenia vyradili aj ďalších hráčov. Do Fínska nepocestujú Marko Daňo, Martin Marinčin a najproduktívnejší hráč slovenskej extraligy Samuel Buček.

V tíme však pokračuje 17-ročný útočník z Nitry Adam Sýkora, ktorý má za sebou zatiaľ iba jeden zápas v A-mužstve, no svoj reprezentačný debut okorenil gólom do brány Nórska.

Do stavby kádra ešte môže zasiahnuť vývoj zápasov NHL. V hre sú obrancovia Erik Černák a Martin Fehérváry, ktorých Tampa Bay, respektíve Washington v súčasnosti bojujú v prvom kole play-off.

S určitosťou však posilou z NHL bude útočník New Jersey Devils Tomáš Tatar, ktorý si počas víťazstva nad Francúzskom pripísal debutový štart s kapitánskym „C“ na hrudi. Na majstrovstvách nebudú chýbať ani naši najlepší hráči z olympiády, a to Slafkovský a Rybár.

Na snímke vpravo Tomáš Tatar (Slovensko) a Charles Bertrand (Francúzsko) v záverečnom zápase hokejového turnaja Kaufland Cup 2022 Slovensko – Francúzsko v Žiline 7. mája 2022. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Rusi ani Bielorusi si na MS nezahrajú

Z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu sa na majstrovstvách nemôže zúčastniť tradičná hokejová veľmoc Rusko a ani Bielorusko, z ktorého územia ruské vojská tiež útočili na Ukrajinu. Najprv o tom rozhodol fínsky hokejový zväz, neskôr účasť tímov týchto dvoch krajín na medzinárodných hokejových podujatiach až do odvolania zakázalo samotné IIHF.

Ruský tím by však ani za normálnych okolností nemohol hrať pod svojou vlajkou, ale pod vlajkou olympijskou. Dôvodom sú početné dopingové kauzy ruských športovcov. Ruskí reprezentanti pod olympijskou vlajkou súťažili aj v Pekingu.

Tímy Ruska a Bieloruska boli nahradené výbermi Francúzska a Rakúska. Práve do helsinskej skupiny, v ktorej bude hrať aj Slovensko, bolo namiesto Ruska pridelené Francúzsko.

Pre Slovensko to môže znamenať väčšie šance na postup, nakoľko Rusko pravidelne patrí k favoritom na zisk zlata, zatiaľ čo Francúzsko je skôr hokejovým outsiderom.

Program slovenskej reprezentácie

13.5. (piatok) Slovensko – Francúzsko 15:20 h.

14.5. (sobota) Slovensko – Nemecko 19:20 h.

16.5. (pondelok) Slovensko – Kanada 15:20 h.

18.5. (streda) Slovensko – Švajčiarsko 19:20 h.

20.5. (piatok) Slovensko – Kazachstan 19:20 h.

21.5. (sobota) Slovensko – Taliansko 19:20 h.

24.5. (utorok) Slovensko – Dánsko 15:20 h.


Ďalšie články