Naď: Urobíme všetko pre to, aby sme novodobého Hitlera z Ruska zastavili

Èeská ministerka obrany Jana Èernochová sa stretla s Jaroslavom Naïom Jaroslav Naď. Foto: Tasr/Jakub Kotian

Dnes 8. mája si pripomíname koniec druhej svetovej vojny a oslavujeme víťazstvo nad fašizmom v roku 1945. Žiaľ, tento rok je to veľmi trpká oslava. Hneď za našou východnou hranicou v týchto dňoch dopadajú rakety na nevinných ľudí, ktorí za túžbu žiť v mieri, slobode a demokracii platia najvyššiu cenu v podobe ľudských životov. Len preto, že si ich agresívny sused myslí, že má právo druhým diktovať, čo majú robiť. Na sociálnej sieti to napísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Nech je dnešný deň pripomienkou toho, že našu pomoc Ukrajine myslíme vážne a urobíme všetko pre to, aby sme novodobého Hitlera z Ruska zastavili. Pretože ak ho spoločne nezastavíme na Ukrajine, nič mu nebude brániť v tom, aby to zajtra vyskúšal aj u nás,“ uviedol minister Naď.

Premiér: Druhá svetová vojna je mementom aj pre naše životy v 21. storočí

Druhá svetová vojna je mementom aj pre naše životy v 21. storočí. Ak ich chceme prežiť v mieri, musíme mať odhodlanie i prostriedky mier ubrániť. Premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) to uviedol na sociálnej sieti.

Hovorí o potrebe zobrať si z minulosti niekoľko ponaučení. „Zostaňme demokratickou krajinou v pevnom zväzku s našimi spojencami v EÚ a Severoatlantickej aliancii,“ podotkol premiér. Druhá svetová vojna podľa neho vypovedá aj o tom, do akých krajností sa vie ľudstvo dostať na základe manipulácie informáciami pod vedením patologicky zlých vodcov a ich nenávistných ideológií.

Ako ďalej uviedol, výročie ukončenia druhej svetovej vojny si pripomíname vo vypätej spoločenskej atmosfére i v zložitých medzinárodných podmienkach. „Režim ruského prezidenta Vladimira Putina rozpútal na Ukrajine pod vymyslenými zámienkami nezmyselnú a desivú vojnu. V dôsledku tejto útočnej vojny rast cien energií a následne aj potravín zhoršuje sociálnu situáciu mnohých našich domácností s nízkymi príjmami,“ zdôraznil Heger.

Prezidentka si výročie konca vojny pripomenula na vojenskom cintoríne vo Zvolene

Spomíname si dnes na minulú udalosť, ale spomíname na ňu vo veľmi konkrétnom aktuálnom kontexte vojenského konfliktu, ktorý prebieha v susednej Ukrajine. Táto skutočnosť nám musí pripomínať, že mier nie je samozrejmosťou. Uviedla to v nedeľu prezidentka SR Zuzana Čaputová na vojenskom cintoríne vo Zvolene.

„To, že vzdáme hold príslušníkom sovietskej armády, ktorí sa zaslúžili za naše oslobodenie, nie je možné chápať ako legitimizáciu vojnového konfliktu na Ukrajine. Dokonca by som povedala, že je to zrada voči všetkým obetiam, ktoré bojovali proti skutočnému a nie domnelému fašizmu,“ povedala Čaputová.

Pellegrini: Oslobodili nás hlavne vojaci Červenej armády

Spomínajme, uctime si hrdinov a želajme si mier, uviedol pri príležitosti výročia skončenia druhej svetovej vojny šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Pamätajme si, že to boli hlavne vojaci Červenej armády spolu s príslušníkmi iných národov, ktorí nás oslobodili a je našou morálnou povinnosťou si tento historický odkaz pripomenúť a ctiť,“ zdôraznil Pellegrini. Vyslovil želanie, aby žiaden národ nebol súčasťou vojenských konfliktov, aby netrpeli celé rodiny a nemuseli opúšťať svoje domovy.

Hovorí, že slovo mier dostalo v súčasnosti hlbší význam. „Žijeme v obavách, ako sa zmení náš každodenný život. Aké sociálne obete budeme musieť ešte priniesť,“ dodal Pellegrini.

(sita, tasr)


Ďalšie články