Year in Pixels je aplikácia, ktorá poskytuje prehľad o vašej nálade počas roka vo farebnej tabuľke

year-in-pixels-1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Písanie denníka patrí spolu s fotografiou medzi skvelé spôsoby zachovania dôležitých momentov a ich ochránenia pred zabudnutím. Hoci fotografovanie sa vplyvom doby postupne zjednodušilo a digitalizovalo, vedenie denných zápiskov si zachovalo svoje čaro v písanej podobe.

Ak ale patríte medzi časovo vyťažených ľudí, hanbíte sa za svoj rukopis, prípadne hľadáte jednoduchší spôsob, ako zaznamenávať pocity z každého dňa, môžete vyskúšať aplikáciu Year in Pixels dostupnú pre zariadenia Android a iOS.

Možností je vďaka popularite mnoho

Zaznamenávanie pocitov z uplynulého dňa formou farebného štvorčeka v tabuľke nie je žiadnou novinkou. Internet ponúka skutočne veľa rôznych aplikácií fungujúcich na tomto princípe, pričom rozdiely sú prevažne estetické.

V Obchode Play pre smartfóny s operačným systémom Android i App Store pre zariadenia iOS nájdete desiatky diel vývojárov zameraných na ročný prehľad vo farebných štvorčekoch. Nájdenie správnej voľby môže trvať nejaký čas, stojí však za to nájsť verziu vyhovujúcu osobným preferenciám.

Foto: Martin Minka

Minimálne rozdiely vo farbách či popise dní

Najväčšie odlišnosti medzi aplikáciami tohto žánru spočívajú vo farebnom prevedení. Pre každý typ dňa ponúkajú inú farbu. Ak bol deň dobrý, označuje sa zelenou farbou, horšie dni majú červené odtiene. Platená alternatíva Moodistory stavila na pastelovú ružovú a tmavozelenú.

Takisto môže byť drobnou odchýlkou aj to, či sú k jednotlivým farbám priradené vlastnosti dní alebo nálada používateľa. Niektoré z nich preto fungujú viac ako nástroj na sledovanie nálady počas roka, iné na to, ako by ste opísali uplynulý deň. Princíp je však podobný.

Foto: Martin Minka

Nastavenia ponúkajú upozornenia i prispôsobenie

Ponuka nastavení spravidla zodpovedá funkcionalite aplikácie. Pokiaľ je teda reč o jednoduchých digitálnych denníkoch na sledovanie nálady, možnosti úprav sú skôr skromné. V rukách používateľa nechávajú vývojári napríklad popis jednotlivých farieb. Stupnicu hodnotenia si môžete upraviť alebo iba preložiť z angličtiny do slovenčiny.

Zmena farebnej škály je v prípade Year in Pixels podmienená poplatkom. Je teda na používateľovi, či sa mu pár eur oplatí minúť za takéto prispôsobenie. Konkurenčné aplikácie môžu ponúkať bohatšiu paletu farieb bez príplatku.

Foto: Martin Minka

Year in Pixels: Najjednoduchší denník, ktorý sa môže zísť

Aplikácie na dokumentovanie nálad používateľa rozhodne nepatria medzi komplikované ani zbytočné. Sledovanie nálady môže mať významný pozitívny dopad na duševné zdravie, prípadná vedomosť o dlhodobo zlej nálade môže viesť k náprave. Poplatok za niektoré funkcie či dokonca celú aplikáciu je otázny, zvlášť pokiaľ stále existuje bezplatná alternatíva v podobe papiera a niekoľkých pasteliek či fixiek.


Ďalšie články