Táto vojna ohrozuje celý svet. Čo robia cirkvi pre rozvoj bratstva, pýta sa pápež

Pápež František príchod na generálnu audienciu vo Vatikáne Pápež na audiencii s veriacimi. Foto: AP/TASR

Pápež vyzdvihol úlohu náboženských rádov pri šírení umenia a kultúry a vplyvným ženám cirkvi i sebe pripomenul lekciu zraniteľnosti. Popri protivojnových posolstvách vyzval k ekumenizmu.

„Dnes, zoči-voči vojnovému barbarstvu, treba nanovo živiť túžbu po jednote“, zdôraznil pápež František na audiencii s účastníkmi plenárneho zhromaždenia Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov. So smútkom spomenul uplynulé i aktuálne ozbrojené konflikty v Rwande, v Mjanmare a nepriamo sa zmienil o Ukrajine:

„A predsa má táto vojna, rovnako krutá a nezmyselná ako každá vojna, väčší rozmer, ohrozuje celý svet a nemôže neotriasať svedomím každého kresťana a každej cirkvi. Musíme sa opýtať: čo robili a čo môžu robiť cirkvi, aby prispeli k rozvoju svetového spoločenstva, v ktorom medzi ľuďmi a národmi žijúcimi v sociálnom priateľstve vládne bratstvo?“

Rímsky biskup hovoril tiež o „škandále rozdelenia medzi kresťanmi“, čo by malo podnietiť k ekumenizmu:

„Ignorovať rozdelenia medzi kresťanmi zo zvyku či z rezignácie znamená tolerovať to znečistenie sŕdc, ktoré je živnou pôdou pre konflikty. Ohlasovanie evanjelia pokoja, toho evanjelia, ktoré odzbrojuje srdcia skôr než armády, bude dôveryhodnejšie iba vtedy, ak ho ohlásia kresťania, ktorí sa po všetkom zmieria v Ježišovi, v princovi pokoja; (ak to budú) kresťania živení jeho posolstvom univerzálnej lásky a bratstva, ktoré presahuje hranice ich vlastného spoločenstva a národa.“

Treba kráčať spoločne nie preto, že je to moderné, ale preto, že Duch Svätý vyvolal tento zmysel ekumenizmu a bratstva, dodal Jorge Bergoglio.

Argentínsky pápež v týždni hovoril proti vojne a za mier v rozhovore pre taliansky denník, čo vyvolalo značnú polemiku a čomu sme sa venovali tu a tu.

Pápež prijal azda najvplyvnejšie ženy v cirkvi

František odložil pripravený text pre azda najvplyvnejšie ženy v cirkvi a navrhol im, aby mu kládli otázky. Stalo sa tak na audiencii s účastníčkami plenárneho zhromaždenia Medzinárodnej únie ženských generálnych predstavených (v skratke UISG). „Nemajte strach zo svojej zraniteľnosti,“ apeloval na rehoľníčky pontifik a sám šiel príkladom, keďže ich prijal na vozíku.

„Uponížiť sa neznamená poddať sa vlastným ranám a nezrovnalostiam, ale značí otvorenie sa vzťahom, výmene, ktorá nám dáva dôstojnosť a uzdravuje. Ako v prípade Petra (ktorý zaprel svojho učiteľa Ježiša, pozn. red.), od ktorého sa začína nová cesta s Ježišom… Zraniteľnosť je príležitosť navzájom sa počúvať, povzbudzovať, aby sme hovorili s odvahou, aby sme si kládli otázky o podstatných veciach dnešného náboženského života. Aj preto, aby sa vynorili nepríjemné otázky.“

Katolícky líder rehoľným sestrám tiež odpovedal na otázku, čo môžu zasvätené ženy robiť pre mier na Ukrajine. Vyzval ich k modlitbe, čo jedna z prítomných generálnych predstavených interpretovala takto:

„Keď prídeme domov, pomodlime sa každá z nás päť minút za Vladimira Putina.“

Náboženské rády šíria umenie a kultúru

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi myslel na rehole tiež v posolstve pre účastníkov konferencie Charizma a kreativita. Vyzdvihol ich úlohu pri šírení umenia a kultúry:

„Inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života vskutku boli a sú šíritelia umenia a kultúry v službe viery, správcami veľmi významnej časti kultúrneho dedičstva cirkvi a ľudstva: archívov, kníh, umeleckých a liturgických diel i samotných budov… Cirkev a teda i všetky spoločenstvá, ktoré ju tvoria, môžu obzvlášť prostredníctvom používania nehnuteľností vydávať dobré svedectvo a ohlasovať možnosť ekonomiky kultúry, solidarity a prijatia.“

Pontifik pripomenul, že predaj nehnuteľností a statkov je „citlivá a komplexná téma“. To môže pritiahnuť „pokútne záujmy bezohľadných ľudí“, preto vyzval k obozretnosti, aby sme sa vyhli škandálom.


Ďalšie články