Utiekol za Janukovyča, no stal sa kritikom Majdanu. V Španielsku zadržali známeho blogera a politika obvineného z vlastizrady

Anatolij Šarij Foto: Anatolij Šarij Twitter

Ukrajinský bloger Anatolij Šarij, ktorý je Kyjevom obvinený z vlastizrady a podnecovania nenávisti, bol v Španielsku zadržaný. Šarij utiekol z Ukrajiny pred desiatimi rokmi za vlády Viktora Janukovyča pre údajné prenasledovanie zo strany úradov. V roku 2019 založil politickú stranu, ktorá však bola v marci tohto roku zrušená.

Ukrajinská bezpečnostná služba uviedla, že spolu so španielskymi úradmi a ukrajinským ministerstvom vnútra vykonala “viacúrovňovú špeciálnu operáciu s cieľom zatknúť Šarija”. Správu potvrdila aj hovorkyňa španielskej polície.

V príspevku na sociálnej sieti ukrajinská bezpečnostná služba uvádza, že Šarij je obvinený z vlastizrady a podnecovania nenávisti. Bezpečnostná služba ďalej dodáva, že “má dôvod domnievať sa, že Šarij konal na príkaz zahraničných agentov“. Zároveň vyslala signál ďalším potenciálnym obvineným: “Toto zadržanie je ďalším svedectvom toho, že každého zradcu Ukrajiny skôr či neskôr stihne zaslúžený trest.” Šarij však akékoľvek previazania na Kremeľ odmieta. V minulosti dokonca ponúkol odmenu 1 000 dolárov tomu, kto nájde v jeho príspevkoch proruský obsah.

Portál Politico dodáva, že Šarij bol prvýkrát obvinený vo februári minulého roku. Nie je preto jasné, prečo ho španielske úrady zadržali až teraz. 

Šarij ma na svojom kanáli na platforme YouTube takmer tri milióny odberateľov. Do širšieho povedomia sa dostal vďaka svojmu odhaľovaniu údajnej korupcie v ukrajinskej vláde.

V roku 2012, teda za vlády pomerne proruského Viktora Janukovyča, utiekol z Ukrajiny, pretože podľa svojich slov čelil politickému prenasledovaniu zo strany ukrajinských úradov. Neskôr sa stal kritikom revolúcie na Majdane a vlád, ktoré z nej vzišli. Azyl mu po úteku poskytla Litva, avšak vlani mu povolenie na pobyt zrušila a Šarija označila za nežiadúcu osobu. Šarij sa však už presťahoval do Španielska.

V roku 2019 založil Stranu Šarija, ktorá v parlamentných voľbách v tom istom roku získala 2,2 percenta hlasov a do parlamentu sa nedostala. Išlo o euroskeptickú stranu, ktorej oficiálnou ideológiou bol libertarianizmus. Dala sa však v jej radoch vypozorovať aj istá rusofília. Šarij napríklad vojnu na Ukrajine pred tohtoročnou ruskou inváziou označoval za občiansku vojnu, no nepopieral zapojenie sa Moskvy.

Strana bola v marci tohto roku zrušená spolu s ostatnými stranami obvinenými z väzieb na ruskú vládu. Ako bolo povedané, Šarij priame napojenia na Moskvu odmieta, jeho strana však stála napríklad za distribúciou volebných letákov s mapou Ukrajiny bez Krymu. V minulosti sa tiež hanlivo vyjadroval o západných Ukrajincoch.

Na druhej strane však Šarij znepríjemňoval život vláde v Kyjeve aj legitímnou investigatívnou prácou. Napríklad keď poukázal na facebookové antisemitské príspevky ukrajinského konzula v Hamburgu Vasila Marušineca. Kyjev Marušineca odvolal s tým, že si jeho názorov nebol vedomý. Šarij argumentoval, že to nemôže byť pravda, keďže na príspevky Marušineca často kladne reagovali ukrajinskí diplomati a úradníci.

Blogera teraz údajne prevezú do Madridu, kde sudca rozhodne o jeho vydaní na Ukrajinu. Podľa ukrajinskej ústavy za vlastizradu hrozí trest odňatia slobody až na pätnásť rokov, zatiaľ čo za podnecovanie nenávisti môže Šarij skončiť za mrežami až na osem rokov. Šarij sa v reakcii vysmial ukrajinským úradom, pričom ukrajinské bezpečnostné zložky označil za šašov a svine.


Ďalšie články