Ako reagujú pápežovi priaznivci na výrok o štekaní NATO pri bránach Ruska

Pápež sa prvýkrát objavil na verejnosti na invalidnom vozíku Pápež po prvý raz na vozíčku pre problémy s kolenom. Foto: AP/TASR

Pápežova nová kritika vojny na Ukrajine, prekvapivá obhajoba kardinála Becciua na súde a stretnutie azda najmocnejších či najvplyvnejších žien v cirkvi. Prinášame prehľad najdôležitejších tém v kúrii a Ríme počas uplynulého týždňa.

Rozhovor pápeža Františka pre taliansky denník Corriere della Sera vyvolal polemiku, keďže pontifik zašiel ďalej než dosiaľ. Pripomenul, že NATO „štekalo“ pred bránami Ruska a nechal sa počuť, že moskovský patriarcha Kirill nemá byť Putinovým miništrantom.

Moskovský patriarchát jeho slová vníma ako „poľutovaniahodné“, lebo rímsky biskup „zvolil nesprávny tón na vyjadrenie obsahu“ konverzácie, ktorú mal v marci s patriarchom Kirillom. Argentínsky pápež vraj tentoraz šiel proti „konštruktívnemu dialógu medzi rímskokatolíckou a ruskou pravoslávnou cirkvou“.

Šlo zrejme o najtvrdšiu a najpriamejšiu kritiku, aká zaznela z Apoštolského paláca voči ruskej strane konfliktu na Ukrajine. Doteraz časť pozorovateľov chválila Svätú stolicu za pomerne vyváženú pozíciu a za jej údajne ojedinelý rozvážny hlas západného sveta.

František viní Severoatlantický pakt, objavilo sa v niektorých médiách. To odmietli hlavne takzvaní bergogliovci, teda podporovatelia politiky pontifika, ktorý je občianskym menom Jorge Bergoglio. Ich rozhorčenie a vysvetlenie Bergogliových slov možno vyjadriť takto:

Nie, pontifex neviní NATO, lež Putinov hnev nad expanziou NATO. Nepovažuje hnev za dobrý, najmä ak sa ventiluje inváziou do susedného štátu. Nech si médiá prečítajú Františkove predošlé slová proti vojne a invázii v uplynulých týždňoch, aby zistili jeho skutočnú pozíciu. Petrov nástupca je mierotvorca a plne si uvedomuje, že mier si vyžaduje kompromis, uzatvárajú bergogliovci.

Rímske stretnutie azda najvplyvnejších žien v cirkvi

Vo Večnom meste sa konalo plenárne zhromaždenie Medzinárodnej únie ženských generálnych predstavených (v skratke UISG). Vyše 500 účastníčok prijal rímsky biskup vo Vatikáne. Pri tejto príležitosti sa objavil po prvý raz na vozíčku, aby šetril svoje koleno zo zdravotných dôvodov. Témou sa tak stáva aj pápežove zdravie.

Koho posadia na vozíček, má menej šancí z neho vstať, najmä ak ide o staršieho človeka, lebo telo si zvykne, hoc práve naopak, treba udržovať svalstvo v pohybe, aby neoslablo. Takto pred týždňom odpovedali na otázku Štandardu prečo pápež nepoužíva vozíček, aby uľavil boľavému kolenu. Želáme Svätému Otcovi rýchle zotavenie a čo najmenšie trápenie s bolestivým kolenom.

Františkove odpovede na otázky rehoľníčok si priblížime v nedeľnom pápežovom prehľade.

Stretnutie azda najvplyvnejších žien v cirkvi, ktoré aspoň do istej miery reprezentovali mnohé ženské rády po celom svete, malo viacero význačných okamihov. Rehoľníčkam sa prihovoril kardinál João Braz de Aviz, prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života. Zmienil sa o „nečakanej invázii Ruska na Ukrajinu“, pre ktorú „teraz zakúšame, že zraniteľnosť je veľmi konkrétna“. Takto otvorene sa kardináli vrátane pápeža dosiaľ nezvykli o aktuálnej vojne na Ukrajine vyjadrovať.

Kardinál João Braz de Aviz. Foto: Bohumil Petrík

Generálne predstavené (v bežnom jazyku „riaditeľky“) ženských náboženských rádov diskutovali o zmienenej zraniteľnosti, ale aj o synodalite a perifériách. UISG reprezentuje okolo 1 900 ženských reholí a na jej plenárnom mítingu sú zúčastnilo vyše 500 „hlavných“ rehoľníčok z vyše 60 krajín a ďalšie sledovali zhromaždenie online. V Ríme neboli prítomné žiadne sestry zo Slovenska ani z Česka.

Prítomní novinári míting vnímali ako príkladnú ukážku rozmanitosti cirkvi v jazykoch, kultúrach, tradíciách, ako aj vo farbách a vo výzore náboženských habitoch. Ocenili i mnohé dary a aktivity, ktorými ženy obohacujú cirkev a spoločnosť.

Jolanta Kafková z Poľska, ktorá je dosluhujúcou predsedníčkou UISG, Štandardu povedala, že toto stretnutie možno vskutku vnímať ako míting najvplyvnejších žien v cirkvi. Sú na spoločnej synodálnej ceste, ktorá nemá viesť k zmene učenia cirkvi. Naopak má umožniť každému a každej z nich vyjadriť sa a prispieť svojím dielom, dodala členka klaretiánskej rehole.

Jolanta Kafková. Foto: Bohumil Petrík

Pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine zaslala UISG svojim reholiam v susediacich krajinách vrátane Slovenska okolo 300 000 eur na rôznorodú pomoc najmä pri prijímaní utečencov, dodala Jolanta Kafková.

Pojednávanie s kardinálom Becciuom

V miništáte bolo ďalšie pojednávanie v rámci takzvaného megaprocesu o neslávnej kúpe nehnuteľnosti v Londýne. Jeden z obžalovaných, kardinál Giovanni Becciu, vo svojej reči zopakoval svoju nevinu.

Spomenul, že pápež František sa angažoval v oslobodení kolumbijskej rehoľníčky, ktorú v roku 2017 uniesli teroristi v africkom štáte Mali. Pontifex schválil dôvernú finančnú operáciu, ktorú zverili anglickej spravodajskej agentúre Inkerman. František vtedy vyjadril svoju spokojnosť a povedal kardinálovi Becciuovi, aby o tom nehovoril vatikánskej polícii, tvrdil na súde taliansky prelát. Rehoľnú sestru oslobodili v roku 2021.

Citát týždňa

Tentoraz vyberáme návrh jednej generálnej predstavenej počas spomínaného zasadnutia v Ríme. Inšpirovala sa pápežom, ktorý počas audiencie na otázku, čo môžu zasvätené ženy robiť pre mier na Ukrajine, odpovedal výzvou k modlitbe. Rehoľníčka jeho apel interpretovala takto:

„Keď prídeme domov, pomodlime sa každá z nás päť minút za Vladimira Putina.“


Ďalšie články