Tipy na víkend: Bratislavský majáles, muzikál na Novej scéne a v nedeľu filmy o konci vojny

279569895_5522287934472439_5201266161646958612_n Muzikál Bodyguard. Foto: Divadlo Nová scéna/FB

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Charlotte patrí medzi najvplyvnejšie ženy sveta. Je krásnou diplomatkou a zožína len úspechy. Fred je presný opak, je to novinár na voľnej nohe a veľakrát na seba priťahuje problémy. Charlotte bola v minulosti Fredovou opatrovateľkou a Fred bol do nej vtedy zamilovaný. No teraz je očarená ona, preto ponúkne Fredovi prácu, aby pre ňu písal prejavy pre práve spustenú prezidentskú kampaň. Film Stará láska nehrdzavie začne o 21:40 na TV JOJ.

Zimné počasie je už za nami a je tu čas na vonkajšie akcie. Prvou z akcií je Bratislavský majáles, ktorý sa každoročne koná na Tyršovom nábreží. Majáles trvá dva dni, v piatok sa môžete tešiť na slovenské kapely ako Meowlau x Val, Para alebo Hex. V sobotu program pokračuje od 15:15. Vystúpia Medial Banana, Polemic či Billy Barman. Špeciálny program je pripravený aj pre deti, kde si slovenské nezávislé divadlo ZkuFraVon pripravilo dve divadelné predstavenia.

Tento týždeň mal v Divadle Nová scéna premiéru nový muzikál Bodyguard. Predstavenie sa bude hrať počas celého víkendu a v piatok sa má konať druhá premiéra. Muzikál je divadelnou adaptáciou známeho filmu s Whitney Houston. Počas predstavenia zaznejú tie najlepšie pesničky z filmu v sprievode 12-člennej kapely. Hlavnú postavu Whitney hrá Mirka Gális Partlová, ktorá sa alternuje s Mambou Dashou a Lenkou Machciníkovou.

SOBOTA

Film nakrútený na motív poviedky Jana Drdu, ktorá je založená na skutočných udalostiach. Keď 16-ročný študent vytrhol z časopisu fotku Hitlera a zahodil ju do koša, spolužiak ho udal. Za tento čin bol spolu so svojím otcom popravený. V poviedke však vidíme popravu troch študentov. Jediný, kto s týmto činom vyjadrí nesúhlas nahlas, je ich učiteľ, za čo musí tiež niesť následky. Snímka Vyšší princíp z roku 1960 patrí dodnes k jedným z najznámejších českým filmov z prostredia nacizmu. Vyšší princíp si môžete pozrieť o 20:10 na Dvojke.

Špeciálny policajný oddiel sa pokúsi zneškodniť gangstera v prísne stráženej bytovke. Ten sa však o prepade dozvie a obyvateľom domu ponúkne, že kto zabije policajtov, dostane od neho bývanie zadarmo. Nasleduje peklo. Film bol v roku 2011 ocenený na festivale v Toronte, kde získal cenu divákov. Francúzsko-indonézsky film Záťah: Vykúpení odvysiela ČT2 o 22:00.

Tip na kino. Nelly má osem rokov a práve jej zomrela stará mama. Spolu s rodičmi sa vyberú k babke domov, aby rozdelili jej pozostalosti. Nelly zatiaľ pobehuje po dome a objavuje miesta, kde sa v detstve hrávala jej mama. Jedného dňa jej mama odíde bez rozlúčky, vtedy sa Nelly spoznáva s malým dievčaťom Marion, ktoré si stavia v lese domček, podobne ako to v detstve robila jej mama. Film Malá mama mal tento týždeň premiéru. Pozrieť si ho môžete v kine Lumiére o 20:30.

Anne sa s láskou starala o svojho manžela a syna, no život jej zatiaľ uteká pomedzi prsty. Keď jej syn dospeje a manžel stále niekam odchádza na semináre, uvedomí si, že nemá žiaden cieľ. Trpkú komédiu Matka o dozrievaní, odchádzaní, ale aj o strachu z osamelosti si môžete vychutnať v Slovenskom národnom divadle o 19:00. Ak predstavenie nestihnete, pozrieť si ho budete môcť aj 9. a 17. júna.

NEDEĽA

Snímka Jana Hřebejka Musíme si pomáhať bola v roku 2000 nominovaná na Oscara za najlepší cudzojazyčný film a na Českom levovi získal päť cien. Dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Manželia Jozef a Mária sa snažia napriek vojne žiť pokojným životom. No to sa zmení, keď do ich života vstúpi Žid David Weiner. Poskytnú mu u seba skrýšu. Ich život sa v tom mení na obdobie ešte väčšieho strachu z odhalenia. Musíme si pomáhať sa začne o 21:35 na Jednotke.

Na nedeľu je pripravený dokument o fotografke Zuzane Mináčovej. Režisérom dokumentu je Mináčovej syn, ktorý je tiež autorom dokumentu o Nicholasovi Wintonovi, ktorému sa podarilo zachrániť 669 českých a slovenských detí pred druhou svetovou vojnou. Jeho mama to šťastie nemala a istý čas bola v koncentračnom tábore v Osvienčime. Vojnu prežila a stala sa uznávanou fotografkou. Na konte má množstvo umeleckých a aj portrétnych fotografií. Viac ako 50 rokov bola súčasťou festivalu v Karlových Varoch, kde fotila miestnych a zahraničných umelcov. Dokument Očami fotografky odvysiela Dvojka o 21:25.

Jediný slovenský film, ktorý sa môže pýšiť tým, že získal Oscara, je snímka režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze. Film je natočený podľa novely Ladislava Grosmana. Stolár Tóno Brtko sa stáva majiteľom skrachovanej galantérie, ktorá patrí starej židovskej vdove Rozálii Lautmanovej. Tóno, ktorého si zahral legendárny Jozef Kroner, nemal odvahu vystupovať ako majiteľ, respektíve arizátor galantérie, preto ostáva pre Lautmanovú iba ako pomocník, čo smeruje k tragickému koncu. Slávny obchod na korze sa nachádzal v Sabinove. Film odvysiela Jednotka o 15:35.


Ďalšie články