V parlamente dnes neprešli tri pro-life zákony. Nepodporili ich ani viacerí kresťanskí politici

65. schôdza Národnej rady SR Na snímke zástupcovia médií na balkóne rokovacej sály poèas 65. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Národná rada dnes hlasovala o dvoch návrhoch, ktoré mali obmedziť potraty, a jednom, ktorý ich mal zrušiť. Ani jeden neprešiel.

V parlamente sa dnes hlasovalo o troch pro-life návrhoch zákonov. Autorom prvého sú kotlebovskí poslanci Rastislav Schlosár a Magdaléna Sulanová. Jeho snahou bolo ukončiť takzvanú potratovú turistiku, teda zakázať vykonávanie potratov na požiadanie ženám, ktoré nemajú slovenské občianstvo.

Za jeho posunutie do druhého čítania hlasovalo len 24 poslancov zo 110 prítomných. Okrem poslancov ĽSNS, Republiky a nezaradených poslancov ho podporili aj 8 poslancov vládnej koalície. Dvaja z hnutia OĽaNO (Kuriak, Marcinčin) a šiesti zo strany Sme rodina (Kollár, Lukáč, Svrček, Borguľa, Hudecová, Pčolinská).

Ďalšie dva návrhy predložil odídenec z OĽaNO poslanec Martin Čepček. Pri oboch šlo o hlasovanie o tom, či návrhy postúpia do druhého čítania. V prvom návrhu chcel Čepček dosiahnuť lepšiu informovanosť žien pred podstúpením potratu a zákaz reklamy na potrat. Ak by jeho návrh prešiel, ženám, ktoré chcú podstúpiť potrat, by lekár musel okrem písomných informácií o potrate ukázať zábery zo sonografického vyšetrenia, popísať im, čo na monitore môžu vidieť a ak je to možné, tak aj pustiť zvuk tlkotu srdca. Zároveň požadoval zákaz reklamy na potraty.

Za tento návrh hlasovalo 43 zo 112 prítomných poslancov. Okrem poslancov ĽSNS a Republiky ho podporilo aj 17 poslancov z klubu strany Smer, sedem zo strany Sme rodina (Kollár, Lukáč, Svrček, Pčolinský, Borguľa, Hudecová, Pčolinská) a štyria z poslaneckého klubu OĽaNO (Andrejuvová, Vašečka, Kuriak, Marcinčin). Za tento návrh, prekvapivo, hlasoval aj Robert Fico, ktorý väčšinou pro-life návrhy zákonov nepodporuje. Naopak, za návrh sa nepostavali kresťanskí poslanci OĽaNO, ako napríklad Ján Szőllős (zdržal sa), či Marek Šefčík (nehlasoval, aj keď bol prítomný v sále). Tento mierny pro-life zákon nepodporili ani poslanci Za ľudí Jana Žitňanská či Juraj Šeliga, ktorí sa obaja zdržali.

Vo svojom druhom návrhu Čepček navrhoval úplne zakázať potraty. Za tento návrh znova hlasovalo 43 zo 114 prítomných poslancov. Aj tento návrh si rovnako ako v predchádzajúcom prípade získal podporu 43 zákonodarcov.

Predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská nebola ani na jednom z hlasovaní. Richard Vašečka chýbal pri hlasovaní o návrhu z dielne ĽSNS.


Ďalšie články