Na Ukrajine môžu skončiť už aj slovenské tanky. Naď má záujem o náhradu z Nemecka

tank T - 72 vojenský výcvikový priestor Biela hora

Slovensko patrí v pomere k výkonu svojej ekonomiky medzi najväčších podporovateľov Ukrajiny. A to rovno v celosvetovom meradle. O tom, že zo svojej snahy nemieni poľaviť ani v dohľadnej dobe, svedčia aj najnovšie úvahy na ministerstve obrany.

Podľa nich by mohlo Slovensko poskytnúť brániacej sa krajine aj naše tanky T-72. Tankov máme na papieri k dispozícii iba 30, no realita býva v súvislosti s našou výzbrojou o poznanie pochmúrnejšia.

Na oplátku by zase mohlo Slovensko získať používané tanky západnej výroby. Túto otázku otvoril šéf rezortu Jaroslav Naď (OĽaNO) pred niekoľkými dňami na americkej vojenskej základni Ramstein, kde sa stretli desiatky politikov podporujúcich Kyjev.

„Keď nám nejaká krajina poskytne svoje tanky, ktoré má vo väčšom počte, ako potrebuje, tak my môžeme naše tanky T-72 poskytnúť Ukrajine,“ povedal politik v následnom rozhovore pre denník Pravda.

Jaroslav Naď. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Prídu z Nemecka?

Podľa informácií Denníka N má naše ministerstvo obrany záujem o niektorú z verzií tanku Leopard 2, ktorého výroba sa uskutočňuje v Nemecku. To, do akej miery je tento barter reálny, nie je známe.

„Ide o generačne novšie tanky, čo so sebou prináša ich vyššiu odolnosť, palebnú silu, ale najmä generačne novšie pozorovacie prostriedky a systém riadenia paľby,“ konštatuje v tejto súvislosti hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Pri potencionálnom presune našich tankov na Ukrajinu sa sleduje podobný vzorec ako v prípade systému protivzdušnej obrany S-300 – príslušníci tamojšej armády vedia sovietsku technológiu obsluhovať v plnej miere alebo s menšími problémami ako tú západnú.

Diapazón výzbroje sa zväčšuje

Darovanie systému S-300 začiatkom apríla bolo prvou významnejšou vojenskou pomocou Ukrajincom zo strany Slovenska. Naď transport obhajoval aj dlho potom, keď uviedol, že S-300 nielenže nechráni naše nebo tak ako Patrioty dislokované od spojencov, ale povedal aj, že „cenovo sa rozprávame o neporovnateľných systémoch“.

Minulý mesiac sa hovorilo aj o presune slovenských stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu, prípadne ich častí. Špekulácie o tom, že sa tak už dokonca udialo, oživil hovorca Pentagónu John Kirby a po ňom aj český vojenský analytik Lukáš Visingr.

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková však pre Štandard uviedla, že Slovensko východnému susedovi žiadne celé lietadlá neposlalo a neskôr poprela aj správu o presune častí a príslušenstva migov.

Koncom apríla minister obrany uviedol, že v pokročilom štádiu sú aj rokovania o predaji samohybných húfnic Zuzana 2 vyrábaných spoločnosťou Konštrukta – Defence v Dubnici nad Váhom.

„Rokovania o dohode sú v pokročilom štádiu, a ak k nej dôjde, sme pripravení uprednostniť dodanie tejto techniky pre Ukrajinu skôr, ako bude dodaná pre Ozbrojené sily SR,“ spresnil vtedy šéf silového rezortu.

Pomôže nám EÚ?  

Slovensko s Európskou úniou medzitým intenzívne rokuje o náhrade za vojenský materiál darovaný Ukrajine. Rokovania sa týkajú aj refundácie systému protivzdušnej obrany S-300. Vyplýva to z dávnejšieho vyjadrenia ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) na sociálnej sieti.

„Slovensko nateraz pomohlo Ukrajine vojenským materiálom v hodnote okolo 62 miliónov eur a poskytlo tiež protiraketový a protilietadlový systém S-300 v hodnote približne 68 miliónov eur,“ pripomenula Kovaľ Kakaščíková s tým, že diskusia o možnostiach podpory pokračuje.


Ďalšie články