EÚ chce vytvoriť kontinentálnu zdravotnú databázu s údajmi pacientov

asdjk Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová. Foto: Reprofoto/Instagram

Cieľom Európskej únie je vytvoriť databázu obsahujúcu zdravotnícke informácie občanov z celého mnohonárodného bloku. Zdravotné údaje sa majú použiť na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, výskum, inováciu a budú plne v súlade s vysokými normami EÚ na ochranu údajov.

Európska komisia predložila návrh, ktorý má zdigitalizovať zdravotnícke služby a produkty. Databáza s názvom Európsky priestor pre údaje týkajúce sa zdravia (EHDS) má Európskej únii pomôcť „skokovo napredovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti“.

„Zdravotné údaje sú krvou, ktorá prúdi v žilách našich systémov zdravotnej starostlivosti. Pandémia COVID-19 ukázala, že aktuálne zdravotné údaje sú kľúčom k prijatiu dobre informovaných opatrení v oblasti verejného zdravia a reakcii na krízy,“ konštatuje Európska komisia.

Cieľom EHDS je zdigitalizovať zdravotníctvo v celej Únii. Členské štáty majú totiž v súčasnosti rôzne úrovne vyspelosti, pokiaľ ide o digitálne zdravie.

Takzvané súhrnné údaje o pacientovi (elektronický zdravotný záznam o alergiách, užívaných liekoch, predchádzajúcich ochoreniach či operáciách) majú dve tretiny členských štátov, ale len desať z nich umožňuje cezhraničné zdieľanie týchto informácií. Jedenásť štátov stále využíva papierové predpisy liekov.

Práve tieto rozdiely má EHDS do roku 2025 odstrániť.

„Európsky priestor pre údaje týkajúce sa zdravia bude ,novým začiatkom‘ politiky EÚ v oblasti digitálneho zdravia, vďaka čomu budú údaje o zdraví fungovať pre občanov a vedu. Dnes kladieme základy bezpečného a dôveryhodného prístupu k zdravotným údajom, ktorý je plne v súlade so základnými hodnotami, o ktoré sa opiera EÚ,“ okomentoval podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.

Návrh predložený Európskou komisiou musí ešte prerokovať Rada a Európsky parlament.

Prosperovať budú z neho všetci, tvrdia európske inštitúcie

Eurokomisia predpokladá, že z jednotnej databázy budú prosperovať všetci.

V prvom rade má ísť o samotných občanov, ktorí si budú môcť jednoducho pozrieť údaje o ich zdraví a zdieľať ich s inými zdravotníckymi pracovníkmi v rámci členských štátov a aj medzi nimi.

Zároveň sa má uľahčiť a zefektívniť práca zdravotníkov. Ak sa bude pacient nachádzať mimo domovského štátu, zdravotníci budú mať cezhraničný prístup k lekárskej anamnéze pacienta vo svojom rodnom jazyku. Tak sa prekoná jazyková bariéra a lepšie sa stanoví diagnóza aj liečba.

To isté platí, ak sa pacient presúva zdravotníckym systémom vo vlastnom štáte. Príklad: záchranári privezú muža do nemocnice, kde mu spravia RTG pľúc. Keď potom ten istý pacient navštívi svojho bežného pneumológa v inej nemocnici alebo v ambulancii, ten vďaka EHDS uvidí snímku vykonanú v inej nemocnici a nemusí RTG opakovať.

Výmenou údajov medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v rámci členských štátov sa zabráni opakovaniu niektorých vyšetrení, čo zvýši komfort pacientov a zníži náklady na zdravotnú starostlivosť.

Údaje o pacientoch neuniknú

Členské štáty majú za úlohu zabezpečiť, aby sa súhrnné údaje o pacientovi – predpísané e-recepty, lekárske snímky, laboratórne výsledky či prepúšťacie správy – vydávali a prijímali v spoločnom európskom formáte.

To podľa Eurokomisie uľahčí výrobu inovatívnych liekov, liečebných postupov či zdravotníckych pomôcok. Priemysel bude tiež schopný vyvinúť nové zariadenia na princípe umelej inteligencie (AI).

Príklad: nejaká zdravotnícka technologická spoločnosť vyvíja nový nástroj založený na AI, ktorý pomáha lekárom robiť diagnostické a liečebné rozhodnutia. Prostredníctvom EHDS môže mať táto spoločnosť prístup k veľkému množstvu lekárskych snímok na trénovanie algoritmu AI a doladenie nepresností ešte predtým, ako požiada o schválenie na trhu.

Pacienti vraj môžu byť pokojní. Výskumníci či verejné inštitúcie budú mať prístup k zdravotným údajom len na špecifické účely, ktoré sú prospešné pre jednotlivcov a spoločnosť. Údaje navyše nemôžu prezradiť identitu pacienta. Pôjde len o informácie o chorobe, symptómoch a liekoch bez odhalenia identity jednotlivca. K dátam možno pristupovať a spracovávať ich iba v uzavretom, bezpečnom prostredí a musí sa rešpektovať všeobecné nariadenie na ochranu osobných údajov (GDPR).

Členské štáty musia digitalizovať zdravotníctvo

Celkovo sa očakáva, že EHDS ušetrí Únii za desaťročie približne jedenásť miliárd eur.

Dokopy 5,5 miliardy eur sa vraj ušetrí lepším prístupom a výmenou zdravotných údajov v zdravotníctve a ďalších 5,4 miliardy eur sa ušetrí lepším využívaním údajov o zdraví v oblasti výskumu, inovácií a tvorby politiky.

Aby sa táto databáza stala skutočnosťou, bude potrebná ďalšia digitalizácia na vnútroštátnej úrovni. Každý členský štát vytvorí orgán pre elektronické zdravotníctvo. Tieto orgány sa zapoja do cezhraničnej digitálnej infraštruktúry (Moje zdravie @ EÚ), kde sa už dnes zdieľajú údaje o pacientovi.

To bude stáť peniaze, ale členské štáty aj Komisia podporia vznik EHDS z rôznych fondov a nástrojov EÚ. Vo Fonde obnovy vyčlenili členské štáty na digitalizáciu zdravotníctva dokopy 12 miliárd eur. Slovensku sa z toho ujde 41 miliónov eur.

Ďalšie možnosti investovania ponúkajú Európsky fond regionálneho rozvoja a Invest EU. Eurokomisia podporí vznik databázy sumou viac ako 810 miliónov eur.


Ďalšie články