Koniec Kresťanskej únie

Záborská Eduard Heger, Anna Záborská a Richard Vašečka. Foto: FB Kresťanskej únie

Aký zmysel má strana, ktorá sa nedokáže ozvať, keď jej vyhodia poslankyňu z klubu a keď jej požiadavky možno obchádzať mlčaním?

Tri javy posledných dní.

Prvý: poslanecký klub vylúčil poslankyňu Katarínu Hatrákovú za jej hlasovanie z klubu OĽaNO. Na rokovanie bola pozvaná, ale nestihla ani prísť. Nedostala teda príležitosť povedať ani slovo, kolegovia mali naponáhlo. Štyria boli proti, štyria sa zdržali, Hatráková je už vyhodená pred dverami.

Pritom na to nebol dôvod.

Poslankyňa hlasovala o Ficovi správne, urobila dobre, že jeho vydanie na väzobné stíhanie nepodporila. To vydanie by spôsobilo výrazne viac politických problémov, ako prinieslo policajného úžitku. (V klube si to myslí viac ľudí, ale neodvážili sa tak hlasovať.)

Navyše Fico má byť väzobne stíhaný za niekoľko rokov starý čin, ktorý nemožno oddeliť od kriminálnych deliktov Kisku a Matoviča, pričom šéf Smeru je naďalej obvinený a zrejme ho čaká súd. Hatráková to síce nedokáže vysvetliť, toľko hlúpostí, čo porozprávala novinárovi, ktorý jej kládol až smiešne povrchné otázky, sa len tak nevidí. Ale to je iný problém.

Väčšou témou je, že strana, ku ktorej Hatráková patrí, sa ani neozvala. Vyhodili jej poslankyňu a  predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská zostala ticho.

Druhý prípad.

Anna Záborská žiada stiahnutie Lengvarského gender provokácie, hrozí tvrdšími krokmi, ale už vyše týždňa sa nedeje nič. Vlastne niečo áno, Lengvarský ju pokojne ignoruje.

Poslanec Vašečka sa prsí, že premiér Heger žiada od neho to isté, kuloáre šepkajú, že Lengvarského možno odvolajú (Matovič mu to vraj už mal aj povedať), lenže správy navonok vyzerajú inak.

Pritom nejde len o gender provokáciu, ale aj o Plán obnovy a dve problematické osoby v rezorte zdravotníctva, ktoré spochybňujú program OĽaNO viac ako hlasovanie Hatrákovej.

Dve správy TASR zo včera.

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš „nemá informácie o tom, že by v hnutí a klube boli požiadavky na odchod Vladimíra Lengvarského“. A „nevie, či niekto z poslancov také požiadavky tlmočil premiérovi“. Osobne si myslí, že „niektoré veci robí dobre, niektoré menej dobre“.

Druhá správa. Premiér Heger „nevidí dôvod na výmenu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, pokiaľ bude on a jeho rezort prinášať výsledky“.

Poslanec Vašečka a predsedníčka KÚ Záborská by mali logicky zvyšovať tlak, nominant ich vlastného klubu sa im posmieva mlčaním a premiér, s ktorým boli spolu na plagáte pred voľbami, ešte Lengvarského otvorene podporí.

Lenže opäť je len ticho.

Vlastne nie celkom. Keď si pozriete Facebook poslanca Richarda Vašečku, tak nevynechá príležitosť, aby pochválil „nášho premiéra“, ktorému sa dosť vtieravo tlačí do priazne.

Poslanec má na Facebooku rád aj „nášho pápeža“, ale keď má František kritický názor na hrozbu eskalovania vojny na Ukrajine, tak, samozrejme, pomlčí. Zato keď „náš premiér“ ohlási viac zbraní pre Ukrajinu, tak sa s ním popýši.

Nič proti tomu. Pán poslanec asi vie, kam smeruje. Ale takto strana, ani malá strana, fungovať nemôže. Postupne spochybňujú obe slová, ktoré majú v názve.


Ďalšie články