Zelenskyj sa kajá. Pozýva do Kyjeva nemeckého prezidenta aj kancelára

Frank-Walter Steinmeier Elke Büdenbenderová Nemecký prezident pri odchode do Kyjeva 12. apríla, keď sa musel z polcesty vrátiť. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval nemeckého kancelára Olafa Scholza a prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na návštevu Ukrajiny.

Zelenskyj tak urobil počas štvrtkového telefonátu so Steinmeierom, vďaka ktorému si údajne vyjasnili predchádzajúce problémy, pričom nemecký prezident vyjadril Ukrajine „solidaritu, rešpekt a podporu“.

K veľkému poníženiu Nemecka došlo v polovici apríla, keď sa mal návštevy Kyjeva spolu s poľským a pobaltskými prezidentmi zúčastniť aj Frank-Walter Steinmeier, Zelenskyj mu ale odkázal, že nie je vítaný a Steinmeier sa z Poľska vrátil späť do Nemecka. Zelenskyj v tom čase tiež ostro kritizoval Angelu Merkelovú.

Teraz sa, zdá sa, mieni kajať.

Svojmu nemeckému kolegovi povedal: „Líderská pozícia Nemecka je dôležitá v boji proti agresii Ruskej federácie,“ zdôraznil Zelenskyj. Prezidentovi Nemecka sa poďakoval za podporu Ukrajiny s tým, že očakáva jej ďalšie zintenzívnenie.

Denník Die Welt napísal s odvolaním sa na zdroje z prezidentského úradu v Berlíne, že Zelenskyj „srdečne“ pozval do Kyjeva celú politickú špičku Nemecka – prezidenta, vládu a kancelára.

Šéf vlády Scholz bol v dôsledku spomínaného incidentu dosiaľ zdržanlivý ohľadne vycestovania do Kyjeva v rámci prejavu solidarity s Ukrajinou. „Je problémom, že pozvanie pre prezidenta Nemeckej spolkovej republiky bolo zrušené. A visí to vo vzduchu,“ povedal Scholz v stredu po rokovaniach vlády na zámku Meseberg.

Paradoxne prvým vrcholovým nemeckým politikom, ktorý od začiatku ruskej ofenzívy vycestoval na Ukrajinu, bol opozičný líder Friedrich Merz z CDU, ktorý sa v utorok stretol so Zelenským aj s primátorom Kyjeva Vitalijom Kličkom. Merz je známy atlantista, aktívne podporuje politiku NATO. Úmysel navštíviť Kyjev oznámili aj ďalší politici vrátane ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej či predsedníčky Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbel Basovej. (tasr, fed)


Ďalšie články