Sulík: Matovič vedome a zákerne klame. My nie sme tí, ktorí chceme z vlády odísť, a ani tí, ktorí by z nej odísť mali

Igor Matoviè, Richard Sulík tlaèová konferencia Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/Dano Veselský

AKTUALIZOVANÉ Budúcnosť vládnej koalície je v rukách premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ten by nemal ostať ticho. Vyhlásila to strana SaS v reakcii na stredajšie (4. 5.) hlasovanie o žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby.

„Napriek tomu, že Igor Matovič (OĽaNO) sa snaží hovoriť o SaS ako o tej, ktorá rozbíja vládu, je to práve hlasovanie dvoch poslankýň OĽaNO a celého klubu Sme rodina, ktorí popreli jej zmysel a hodnoty,“ uviedla strana SaS v stanovisku.

https://standard.sk/201993/to-nebolo-len-hlasovanie-o-ficovi-o-com-hovoria-chybajuce-hlasy/

Matovič hovorí, že SaS sa pre ignorovanie veta o pomoci rodinám chystá na odchod z koalície

Budúci týždeň v stredu sa strana Sloboda a Solidarita (SaS) postaví na tlačovku a povie, že ak bude koalícia ignorovať veto o pomoci rodinám a návrh prejde cez vládu a následne sa predloží do parlamentu, SaS odchádza z koalície. V rádiu Expres v relácii Braňo Závodský Naživo to povedal minister financií a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič. Zopakoval tak svoj starší výrok.

„Toto máme avizované od ľudí, ktorým vadí, že ich do toho Sulík tlačí,“ povedal Matovič s tým, že celý balík pomoci je v súlade s programovým vyhlásením vlády a netreba ho dávať na koaličnú radu. Líder OĽaNO kritizoval v relácii šéfa SaS Richarda Sulíka za to, že si „robil kampaň, ako zlyhal Matovič“, keď dve poslankyne OĽaNO nehlasovali za vydanie poslanca Roberta F. (Smer-SD) na väzobné stíhanie

„Hlúpe, detinské, primitívne,“ poznamenal Matovič s tým, že zlyhali dve poslankyne z 50 členov klubu OĽaNO. Podľa Matoviča kritika Sulíka bola „divadielko“ a treba ju vnímať v kontexte toho, čo sa stane na budúcu stredu.

Sulík: Nie sme tí, ktorí chceme z vlády odísť

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa ohradzuje voči slovám Igora Matoviča (OĽaNO) o tom, že má v úmysle odísť z koalície. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Igor Matovič vedome a zákerne klame, len aby odviedol pozornosť od svojej najväčšej politickej prehry. Porazili ho nielen jeho vlastné poslankyne, ale aj jeho obľúbený koaličný partner. Nerozumieme, prečo útočí práve na SaS, ktorá jednotne hlasovala za vydanie Roberta Fica spravodlivosti, zatiaľ čo Sme rodina sa kompletne zdržala a tým zabránila, aby Igor Matovič dosiahol svoje politické víťazstvo,” uviedol predseda SaS Richard Sulík. Strana SaS sa zároveň pýta, či Matovič vyháňa z koalície tých správnych. „My nie sme tí, ktorí chceme z vlády odísť, a ani tí, ktorí by z nej odísť mali,” uzavrel Sulík.

Pčolinský: Ak by SaS odišla z koalície, boli by predčasné voľby

V prípade odchodu SaS z koalície by nastali predčasné voľby, pretože menšinová vláda nemá zmysel. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Rovnako ako líder OĽANO Igor Matovič hovorí, že SaS hrozí odchodom z koalície, ak na vládu príde avizovaná pomoc rodinám a protiinflačné opatrenia. Klub Sme rodina sa podľa Pčolinského pri hlasovaní o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) do väzby zdržal aj preto, lebo v prípade vystupuje líder hnutia Boris Kollár ako poškodený.

Pčolinský nevidí zmysel takej koalície, ktorá by sa nevedela dohodnúť na pomoci ľuďom v situácii, keď rastú ceny energií i potravín. Dôvodom na rozpad koalície nemôže byť podľa neho hlasovanie o Ficovi. Ani bez SaS ani Sme rodina by podľa neho koalícia nevedela fungovať, pretože počty nepustia. Tvrdí, že SaS to myslí vážne s prípadným odchodom z koalície, ak by prešli avizované opatrenia. SaS podľa neho v tomto prípade nemôže uplatniť právo veta.

Boris Kollár a Peter Pčolinský. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Sme rodina sa pri hlasovaní zdržala po zvážení všetkých okolností. „Najmä preto, že v tomto prípade bol minimálne náš predseda v uznesení uvedený ako poškodený spolu s Igorom Matovičom a Andrejom Kiskom. Nemáme žiadne ilúzie o tom, ako tento štát fungoval posledných 12 rokov, ale nechceme sa zapojiť do nejakých hier alebo do rôznych konšpirácií,“ povedal novinárom. Dodal, že Fico je naďalej obvinený a má skončiť pred súdom.

Obvinenie v prípade vyzradenia daňového tajomstva je relevantné, ale nie je to podľa Pčolinského na väzobné stíhanie. Dodal, že sa rozprával s odborníkmi, ktorí skonštatovali, že obvinenia Fica týkajúce sa zosnovania zločineckej skupiny sú z právneho hľadiska „veľmi slabé“.

Pčolinský odmietol, že ich postoj bol taktikou vzhľadom na to, že obvinený je aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa. Tvrdí, že na Borguľu nemôže prísť návrh na väzobné stíhanie, keďže všetky výsluchy sa už urobili, a preto by už nemal koho ovplyvniť.

https://standard.sk/202103/jedine-hlasovanie-ukazalo-kto-ma-v-parlamente-skutocne-moc/

Ako sa hlasovalo o Ficovi

Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu neodsúhlasilo žiadosť prokuratúry o vydanie Fica do väzby. Za bolo 74 poslancov, proti 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov. Za vydanie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS a Za ľudí, ako aj väčšina poslancov OĽaNO. Zdržali sa poslanci Sme rodina. Zdržala sa i Katarína Hatráková a Romana Tabák nehlasovala, následne obe vylúčili z klubu OĽaNO.

Proti vydaniu Fica hlasovali členovia klubu Smer-SD i nezaradení poslanci pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD. Nezaradení poslanci z ĽSNS nehlasovali.

(tasr)


Ďalšie články