Matovič: Prosím o odpustenie

66. zasadnutie Vlády SR Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prízvukuje, že pri stredajšom hlasovaní o vzatí poslanca Roberta Fica (SMER-SD) do väzby síce zlyhali dve poslankyne, ale boj proti korupcii sa tým nekončí. Výčitky strany SaS vraj nie sú na mieste, lebo v minulosti vybavila osem rokov vlády strany SMER-SD.

Predseda najsilnejšej koaličnej strany Igor Matovič (OĽaNO) sa na sociálnej sieti vyjadril k stredajšiemu hlasovaniu parlamentu, kde poslanci neodsúhlasili žiadosť generálnej prokuratúry o vzatie Roberta Fica (Smer-SD) do väzby.

Matovič v úvode vysvetlil, že uplynulé dva roky boli pre vládu výzvou. Museli sa vyrovnať s pandémiou, ekonomickou krízou a v súčasnosti aj infláciou, vojnou a utečeneckou krízou. Napriek tomu sa im podľa neho podarilo naplniť hlavný sľub. „Dali sme absolútnu slobodu OČTK, už žiadny statočný vyšetrovateľ nemusí žiť v strachu, že ho niekto stopne,“ píše Matovič.

Výsledok včerajšieho hlasovania bol podľa neho pre OĽaNO „zakopnutím“. Za vzatie Fica do väzby totiž nehlasovala poslankyňa Romana Tabák a Katarína Hatráková sa zdržala. Obe poslankyne preto vylúčili z poslaneckého klubu OĽaNO.

„Prosím o odpustenie a pochopenie, že zlyhali jednotlivci, nie hnutie, ktoré jediné v boji s korupciou dosiaľ nikdy neuhlo,“ pokračuje minister financií.

Poslanci SaS vybavili osem rokov smeráckej mafie

Matovič ďalej skonštatoval, že je sklamaný „z prospechárskej kampane SaS voči hnutiu OĽaNO“. Klub SaS totiž jednohlasne podporil vzatie Fica do väzby. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v stredu po hlasovaní skonštatovala, že koaliční lídri sa budú rozprávať o tom, či táto koalícia ešte dáva zmysel.

Zemanová sa zároveň pýtala Matoviča, aké „takzvané osobnosti“ dal na svoju kandidátku, keď sľúbil očistu od korupcie a teraz jeho poslanci „zlyhali v rozhodujúcej chvíli“. 

„Takto to vyzerá, keď na kandidátku dávate niekoho, kto ide práve okolo,“ dodala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS), podľa ktorej dve poslankyne OĽaNO, ktoré nepodporili vydanie Fica, spravili z Matoviča a OĽaNO „paródiu na boj proti korupcii“.

Matovič zastáva názor, že SaS nemá OĽaNO čo vyčítať. „Áno, zlyhanie 2 našich poslankýň z 50 ušetrí Ficovi pár týždňov na slobode, čo by podľa prokuratúry Fico strávil vo väzbe – ale pred pokračovaním vyšetrovania ho to ničím nechráni. Keď nám to ale vyčíta strana a jej predseda, ktorí len kvôli svojmu egu povalili Radičovej vládu a vybavili 8 rokov vlády smeráckej mafie so všetkými tragickými následkami, je to až smutnosmiešne,“ zakončil minister.

(tasr, est)


Ďalšie články