Europarlament chce meniť základné zmluvy EÚ a voliť poslancov aj z celoeurópskej kandidátky

Francúzsko Štrasburg EK Parlament Hlasovanie Európsky parlament, Štrasburg. Foto: TASR/AP

Európsky parlament v stredu vyzval na revíziu základných zmlúv o fungovaní EÚ v súlade s požiadavkou skupiny občanov v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. Chce tiež zmenu volebného zákona EÚ vrátane voľby 28 dodatočných europoslancov z celoeurópskej kandidátky.

Väčšina europoslancov hlasovala za prepracovanie niektorých častí základných zmlúv s cieľom posilniť demokraciu eurobloku. Toto uznesenie EP je však iba odporúčaním a akékoľvek zmeny by museli byť jednohlasne schválené všetkými 27 členskými štátmi EÚ. Viaceré z nich zmenám nie sú naklonené.

Minulý týždeň sa v Štrasburgu konalo posledné plenárne zasadnutie CoFoE. Plénum konferencie na ňom predložilo na základe konsenzu konečný súbor návrhov, ktorému predchádzali dve zasadnutia, na ktorých sa diskutovalo o návrhoch predložených deviatimi pracovnými skupinami. Bývalý belgický premiér a spolupredseda CoFoE Guy Verhofstadt v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil hlasovanie za ambiciózne uvedenie požiadaviek konferencie do praxe.

Europarlament okrem iného podporil voľbu 28 tazkvaných celoeurópskych poslancov, ktorým by mohol dať hlas volič v ktoromkoľvek členskom štáty. Ďalším návrhom EP je, aby sa eurovoľby konali jednotne vždy 9. mája, symbolicky na Deň Európy.

„Je to dobrý krok. Hovoríme o 28 poslancoch, nie je to nejaká radikálna transformácia EÚ. Dáva to silnejšiu legitimitu europarlamentu a silnejší demokratický podklad celej EÚ,“ tvrdí podpredseda EP Michal Šimečka a súhlasí s ním Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Proti návrhu hlasovali europoslanci Monika Beňová aj Vladimír Bilčík. „Nemyslím si, že takéto sociálne inžinierstvo je dobrá cesta na to, aby sme stmelili ten európsky projekt,“ povedal Bilčík. Má obavy, že nadnárodná kandidátka ešte viac prehĺbi rozdiely, ktoré sú v rámci EÚ, ako aj tie medzi malými a väčšími štátmi a že vzniknú dve kategórie europoslancov, ktorí budú volení dvoma rôznymi spôsobmi.

Miriam Lexmann konštatovala, že ide o návrh, ktorý sa tvári, že chce preklenúť demokratický deficit v EÚ, ale robí presný opak a vytvára určité elitárstvo a dve skupiny zákonodarcov. Nepovažuje to za dobré pre malé členské štáty. „Budú diskriminované takýmto systémom, lebo budú mať menšiu šancu, aby ich kandidát na spoločnej kandidátke bol zvolený,“ uviedla.

Nepodporuje ani návrh na automatickú paritu žien a mužov na zoznamoch kandidátov. Vníma to ako dehonestáciu žien. „My sa nechceme dostať do europarlamentu vďaka tomu, že sme ženy, ale preto, že robíme takú politiku, že nás chcú občania zvoliť,“ zdôraznila a dodala, že je veľa iných možností, ako podporiť ženy, aby sa angažovali v politike.

(tasr, haj)


Ďalšie články