Sulík: Chceme trojročné prechodné obdobie na dodávky ruskej ropy

návšteva R. Sulíka v EMO v Mochovciach Richard Sulík v Mochovciach. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Slovensko žiada Európsku úniu o trojročnú výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy, povedal po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík. Únia zatiaľ schválila Slovensku výnimku len na rok 2023. pričom zároveň odmietol spájanie pozície Slovenska s postojom maďarskej vlády, ktorá embargo odmieta a žiada pre seba trvalú výnimku.

„Nie je pravda, že sa nepripojíme k sankciám proti Rusku,“ povedal Sulík. Slovensko je však podľa ministra spolu s Maďarskom a Českom v špecifickej pozícii, pretože ostatné štáty majú možnosť dodávateľov ropy okamžite zmeniť. Iba desať až 20 percent ruskej ropy je do Európy dodávaných ropovodom, zvyšok je dovážaný loďami. „My súhlasíme s touto sankciou, ale hovoríme, že budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa novej situácii prispôsobíme,“ dodal Sulík.

Rozšírenie doterajšieho sankčného zoznamu, takzvaný šiesty balík sankcií, stanovuje postupné ukončenie európskych dovozov ruskej ropy v období šiestich až ôsmich mesiacov, do konca roku 2022. Výnimku dostali Maďarsko a Slovensko, krajiny, ktoré sú úplne závislé od dodávok ropy prúdiacej cez ropovod Družba. Obe krajiny by podľa návrhov eurokomisie mali mať možnosť nakupovať ruskú ropu aj v roku 2023.

Problém je podľa ministra nedostatočná kapacita ropovodu Adria, určitý čas a financie si vyžiada aj zmena technológie v rafinérii Slovnaft súvisiaca s dodávkou iného typu ropy a za vážny problém považuje Sulík aj to, že polovica slovenských zásobníkov ropy je na východe Slovenska. Ropovod pritom nie je technicky pripravený na reverzný chod, ktorým by sa tieto zásobníky dali naplniť pri dodávkach z ropovodu Adria.  

Sulík upozornil, že pri zmene dodávok ropy je možné očakávať rast ceny nafty. Tej sa z ruskej ropy vyrobí viac ako z ropy od iných dodávateľov. Navyše sa z Ruska a Bieloruska ukončí aj dovoz hotovej nafty a jej množstvo na európskom trhu výrazne klesne.

Sulík zopakoval, že viac ako embargo by Rusko zasiahlo zníženie cien energií na svetových trhoch. To by podľa ministra bolo možné dosiahnuť aspoň dočasným zastavením obchodovania s emisnými povolenkami, čo by znížilo cenu za megawatthodinu elektriny zo súčasných približne 200 eur o 88 eur. Na ďalšie zníženie ceny elektriny by podľa ministra stačilo vyhlásenie Nemecka, že odloží plánovanú odstávku troch jadrových elektrární. Cena elektriny je spojená s cenou plynu a tá je zas do určitej miery zviazaná s cenou ropy. Nemecko však svoje plány v minulých dňoch potvrdilo.

https://standard.sk/201390/sulik-na-vynimke-budeme-trvat-slovnaft-nemoze-okamzite-prejst-z-ruskej-ropy-na-iny-druh/

(tasr, haj)


Ďalšie články