Televízne tipy: Príbehy dvoch kňazov

kòaz a disident Anton Srholec Kňaz Anton Srholec. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Slovenský panteón či Hlava 22. Na nedeľu v televízii nájdete filmy a seriály, ktoré sa oplatí pozrieť. Tu sú naše tipy.

RTVS si na nedeľu pripravila ďalšiu časť dokumentárnej drámy Slovenský panteón. Prvá časť sa odvysielala ešte minulý rok v lete pri 140. výročí od narodenia Milana Rastislava Štefánika. Druhá časť bude venovaná ďalšej významnej osobnosti, a to Antonovi Srholcovi. Komunisti Antonovi bránili v štúdiu, preto chcel prekročiť hranice, čo sa mu nepodarilo. Dostal sa do väzenia a do uránových baní. Napriek svojmu osudu naďalej pomáhal ľuďom. Kňazom sa napokon aj tak stal v roku 1970 v Ríme. Anton Srholec zomrel 7. 1. 2016 a pri tejto príležitosti, tri dni od výročia jeho smrti, odvysiela Jednotka o 20.30 h Slovenský panteón.

V nedeľu bude na ČT1 pokračovanie druhej časti minisérie o Božene Němcovej. V tejto časti má Božena už 22 rokov a štyri deti. No po poslednom pôrode už viac detí mať nebude. Jej svet sa začína meniť hlavne od chvíle, keď ju jej manžel zoberie na český ples na Žofíne, kde Božena spoznáva nových priateľov. Druhá časť seriálu Božena, ktorú zatiaľ hrá herečka Alena Kameníková, sa začne o 20.10 h na ČT1.

Po dokudráme je na Jednotke pripravený ešte jeden dobrý film, a to Popieluszko: Sloboda je v nás. Je to príbeh kňaza Jerzyho Popieluszka, ktorý bol tiež nazývaný ako kňaz Solidarity. Jerzy bol v roku 1984 zavraždený tromi zamestnancami ministerstva vnútra. Popieluszkova smrť sa stala pre Poľsko impulzom na zmenu režimu. Popieluszko bol blahorečený v roku 2010 vo Varšave. Tento životopisný film sa začne o 21.10 h.

Adam Woronowicz vo filme Popieluszko: Sloboda je v nás. Foto: ČSFD

Na nedeľu je pripravená ešte jedna úspešná miniséria, ktorá bola natočená podľa knižnej predlohy spisovateľa Josepha Hellera. Málokedy sa divák stretne s filmom alebo seriálom o vojne, v ktorom nájde prvky humoru. V seriáli Hlava 22 takéto prvky nájdete, ale o to viac vidí divák aj nezmyselnosť vojny. V prvom diele sa zoznamujete s osudmi posádky, ktorá sa pripravuje na svoju prvú misiu. No väčšinu času musia robiť nezmyselné pochodové cvičenia pre generála Scheisskopfa. Prvá časť sa začne o 20.55 h na ČT art.


Ďalšie články