Nemocnice z Plánu obnovy sa možno nepostavia. Ministerstvo predlžuje termíny, ale Lengvarský demisiu neplánuje

Aktuálna epidemiologická situácia v súvislosti s COVID-19 Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), minister financií SR Igor Matovič a premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO). Foto: TASR/Martin Baumann

Lekárska obec aj odborníci z ministerstva zdravotníctva sa obávajú, že Slovensko nestihne vyčerpať peniaze z Plánu obnovy, ktoré sa majú použiť na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. S jeho prístupom k tejto problematike, ale ani k oddlžovaniu nemocníc nie je spokojný ani šéf OĽaNO Igor Matovič. Na jeho stoličke by najradšej videl niekoho iného.

Zdravotníctvo je po zelených investíciách druhou oblasťou, pre ktorú sa v Pláne obnovy určil najvyšší obnos peňazí. Na novú sieť nemocníc a nákup ich technického vybavenia sa vyhradila takmer Jedna miliarda eur.

Táto investícia sa delí na tri časti. Prvou je shell & core, ktorá ráta s výstavbou 1 035 lôžok v nových nemocniciach na úrovni „hrubej stavby“. Druhou je full fitout, kde sa má postaviť 870 plne vybavených lôžok v nových nemocniciach. A posledná časť ráta s rekonštrukciou 495 lôžok. 

Termíny sa posúvajú

Nemocnice mali podať projekty do apríla tohto roka. Nedávno však ministerstvo zdravotníctva v tichosti predĺžilo tento termín na september 2022. Plánu obnovy vraj chýba systém implementácie.

„Plán obnovy pripravili od stola bez odbornej diskusie. Nemyslím odbornú diskusiu z pohľadu zdravotníctva, ale s ľuďmi, ktorí sa dlhodobo venujú čerpaniu zdrojov z Európskej únie. Chýbal pohľad niekoho, kto už niečo také realizoval,“ povedala v rozhovore pre Denník N Martina Antošová, ktorá je poradkyňou na ministerstve zdravotníctva a pripravuje výstavbu nemocnice v Martine. 

Rozličné štátne nemocnice hodnotia vo vyjadreniach pre Zdravotnícke noviny predĺženie termínu kladne. Pár mesiacov navyše im poskytne viac času na vycibrenie projektov.

Neštátni poskytovatelia zdravotnej starostlivosti však upozorňujú, že chýbajú technické parametre a legislatívno-právna úprava tak, aby sa do výziev mohli zapojiť všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na typ vlastníctva.

Nestíha sa to, varujú lekári aj odborníci

Navyše hráme o čas. Výstavba a rekonštrukcia nemocníc sa má udiať do štvrtého kvartálu roku 2025. Ministerstvo však až na jeseň tohto roku určí, ako bude vyzerať nová sieť nemocníc: ktoré zdravotnícke zariadenia sa postavia a kde, naopak, oddelenia zaniknú.

Každým posunom harmonogramu ostáva menej času na realizáciu projektov.

Napríklad Lekárske odborové združenie (LOZ) ešte pred minuloročným schválením zdravotníckej reformy upozorňovalo, že zdravotníctvo má ročne kapitálové výdavky vyše 80 miliónov eur a napriek technickému stavu nemocníc z nich dokáže čerpať len necelú tretinu. Chýbajú nám vraj schopnosti použiť za taký krátky čas necelú miliardu.

„Termíny v Pláne obnovy sú nastavené nereálne. Verejné obstarávania, plánovanie, projektovanie, ale aj zosúladenie s optimalizáciou siete nemocníc si vyžaduje svoj čas. Nehovoriac o tom, že verejné obstarávania v štátnych nemocniciach často blokuje súkromná konkurencia,“ hovorí predseda LOZ Peter Visolajský.

Podľa analytika Petra Pažitného možno zasa financie z Plánu obnovy vyčerpať len s okamžitým a významným zapojením súkromného sektora. „V princípe štát bez pomoci veľkých hráčov ako Penta či Agel a menších súkromných investorov nie je schopný uvedené ciele dosiahnuť,“ uvádza Pažitný.

Podľa Antošovej teraz poskytovatelia zdravotnej starostlivosti čakajú na politické rozhodnutie o tom, ktoré projekty ministerstvo financií preplatí. A práve na politike vraj celá vec zlyháva.

Heger a Matovič kritizujú Lengvarského

Minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády povedal, že premiérovi už párkrát naznačil, aby súčasného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) odvolal z funkcie.

„Pred rokom bol Plán obnovy schválený, dodnes sa nič nezrealizovalo. Pripomína mi to veľmi podobný scenár, keď sme v septembri 2020 schválili na vláde materiál vo výške 575 miliónov eur na oddlženie nemocníc,“ povedal šéf rezortu financií. Ministerstvo zdravotníctva sa podľa jeho slov na to „vykašlalo, nič nerobilo a dodnes tieto zdravotnícke zariadenia nie sú oddlžené“.

Matovič Lengvarského vyzval, aby začal konať. Nespokojnosť neskrýval ani premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Predseda vlády opakovane vyzýval ministra Lengvarského, aby výrazným spôsobom urýchlil práce na projektoch z Plánu obnovy,“ povedala pre Denník N Hegerova hovorkyňa Ľubica Janíková. 

Lengvarský sľubuje oddlženie a nové nemocnice chce riešiť na koaličnej rade

Po dlhom mlčaní Lengvarský na štvrtkovom tlačovom brífingu povedal, že neplánuje odstúpiť zo svojej funkcie. Heger mu vraj zatiaľ nenaznačoval nič o jeho odchode.

Lengvarský sľúbil, že z balíka peňazí na oddlžovanie nemocníc by sa mohlo vyčerpať okolo tristo miliónov eur. „Proces oddlžovania nemocníc je vo finálnej fáze, v priebehu dvoch, troch týždňov sa ukončí. Potom dôjde k zaplateniu jednotlivým veriteľom,“ povedal Lengvarský. Celková suma má podľa jeho slov závisieť od toho, na aké skontá a zľavy pristúpia veritelia.

Pohnúť vraj plánuje aj s výstavbou a rekonštrukciou nemocníc z Plánu obnovy. Požiada preto o zvolanie koaličnej rady. Lengvarský zatiaľ avizuje výstavbu štyroch až piatich nemocníc. „Rátame s tým, že niektoré nemocnice budú v štádiu hrubej stavby a niektoré budú ukončené úplne,“ priblížil s tým, že otázka výstavby sa vyrieši veľmi skoro.

Krajčí radí Matovičovi a svojich ľudí má aj u Hegera, tvrdia zdroje z ministerstva

Medzitým pribúda názorov, že Lengvarský aj tak nie je ten, kto drží v rukách kormidlo. Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši v utorok (3. mája) poukázal na to, že napriek zmene ministra zdravotníctva sa v rezorte nič neudialo a naďalej ho riadia tí istí.

„Ľudia na ministerstve zdravotníctva verejne hovoria, že bez ohľadu na to, čo ministerstvo robí, aj tak o tom rozhoduje Krajčí s Hegerom a Matovičom,“ uviedol Raši.

Antošová tvrdí, že exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) je poradcom ministra financií a má slovo pri výbere nemocníc, ktoré sa postavia za peniaze z Plánu obnovy. Matovič to popiera, ale obaja politici majú dobré vzťahy. Matovič sa ešte ako expremiér Krajčího verejne zastával v čase, keď koalícia požadovala jeho demisiu pre kauzu nákupu Sputnika V.

Poradkyňou premiéra Hegera pre zdravotníctvo je zasa Krajčího bývalá poslanecká asistentka Helena Hlubocká. Tá vraj môže rozhodovať o projektoch, hoci premiérova hovorkyňa popiera, že by Hlubocká mala takýto vplyv.

Krajčí pripúšťa, že sa zúčastňuje na rokovaniach o nemocniciach. Pozýva ho tam vraj premiér, lebo pôsobí ako vedúci OĽaNO pre zdravotníctvo a napísal aj zdravotnícky program tohto hnutia. Krajčí zastáva názor, že Lengvarského rezort zámerne nepripravil štátne nemocnice na Plán obnovy.


Ďalšie články