Sulík: Na výnimke budeme trvať. Slovnaft nemôže okamžite prejsť z ruskej ropy na iný druh

Kongres koaliènej strana SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Ján Krošlák

Slovensko a Maďarsko v utorok uviedli, že sa nepripoja k sankciám proti ruskému energetickému sektoru, ktoré Európska únia pripravuje v súvislosti s vojenskou agresiou Moskvy na Ukrajine. Oba tieto stredoeurópske štáty a susedia Ukrajiny tvrdia, že sú príliš závislé od dodávok energií z Ruska a neexistujú namiesto nich okamžité alternatívy.

Predstavitelia EÚ momentálne rokujú o nových návrhoch sankcií, ktoré by mohli zahŕňať postupné embargo na ruskú ropu. Je pravdepodobné, že 27 členských krajín o nich začne diskutovať v stredu. Môže však uplynúť niekoľko dní, kým opatrenia nadobudnú účinnosť, a zatiaľ nie je vôbec jasné, či sa nové sankcie budú týkať ruskej ropy, prípadne či Slovensko a Maďarsko dostanú výnimky.

Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík povedal, že jediná slovenská rafinéria Slovnaft nemôže okamžite prejsť z ruskej na iný druh ropy. Zmena technológie by podľa Sulíka trvala niekoľko rokov. „Takže na výnimke určite budeme trvať,“ povedal novinárom Sulík.

https://standard.sk/200755/unia-moze-vynechat-slovensko-a-madarsko-z-embarga-na-rusku-ropu-tvrdia-europski-diplomati/

Maďarsko nebude hlasovať za sankcie

Slovensko je takmer úplne závislé od ruskej ropy, ktorú dostáva cez ropovod Družba zo sovietskej éry. Podobne je na tom aj Maďarsko. Iní veľkí dovozcovia energie z Ruska, ako napríklad Nemecko, uviedli, že by si dokázali poradiť, keby EÚ uvalila embargo na ruskú ropu, aj keď to bude predstavovať „ťažké bremeno“.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko nebude hlasovať za žiadne sankcie, „ktoré znemožnia prepravu zemného plynu alebo ropy z Ruska do Maďarska“.

„Podstata je jednoduchá. Dodávky energie v Maďarsku nemôžu byť ohrozené, pretože nikto nemôže očakávať, že dovolíme, aby cenu vojny (na Ukrajine) zaplatili Maďari,“ povedal Szijjártó počas utorňajšej návštevy Kazachstanu. „Pre Maďarsko a jeho ekonomiku je v súčasnosti fyzicky nemožné fungovať bez ruskej ropy,“ dodal.

Galek: Slovensko nebude trhať jednotu Únie pri platbách v rubľoch

Slovensko nebude tou krajinou, ktorá by spochybnila jednotu členských krajín, ak bude dohoda o zákaze platiť za ruský plyn rubľami. Podľa informácií spravodajcu TASR to v pondelok večer uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli, kde sprevádzal ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Európski ministri zodpovední za oblasť energetiky sa stretli v Bruseli, aby prediskutovali energetickú situáciu EÚ a niektorých jej členských štátov v tieni pokračujúcej ruskej agresie na Ukrajine.

Karol Galek. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Galek novinárom pripomenul, že ruská strana založila všetkým krajinám EÚ účty v rubľoch na základe dekrétu, ktorý vydal prezident Vladimir Putin a spresnil, že teraz ide iba o aktiváciu jednotlivých účtov.

„Slovensko má splatnosť svojich záväzkov za apríl 20. mája. To znamená, že budeme jednou z posledných krajín, ktorá bude musieť povedať, akým spôsobom k tejto úhrade dôjde. Je možné, že niektoré krajiny, keďže ten tok plynu je zabezpečený, už k takejto platbe pristúpili,“ uviedol Galek s odkazom na schému v podobe prevodu eur na ruble cez Gazprombank.

Európska komisia nevydala jasné stanovisko

Galek upozornil, že samotná Európska komisia, „bohužiaľ“, nevydala jasné stanovisko, ako majú jednotlivé členské krajiny postupovať. Upozornil, že najskôr sa v Bruseli hovorilo, že takáto schéma je možným porušením sankcií EÚ, a teraz to tak vôbec nevyzerá.

„Je to hlavne z toho dôvodu, že platby, tak ako je to nastavené, odchádzajú alebo mali by odchádzať v eurách a až na účte Gazpromu by mali byť pripísané v rubľoch,“ spresnil Galek.

https://standard.sk/200703/porusuju-platby-za-plyn-v-rubloch-uvalene-sankcie/

Zdôraznil, že treba počkať do 20. mája a dodal zároveň, že Slovensko nebude „trhať jednotu EÚ“, ak sa jednota dosiahne. „Ale je pre nás veľmi dôležité, aby tok plynu bol zachovaný a plyn bol v Európe k dispozícii. Každá jedna sankcia, ktorá je uvalená na Rusko, musí v prvom rade poškodiť Rusko a nie toho, kto tie sankcie uvaľuje,“ odkázal štátny tajomník.

Minister Sulík v tejto súvislosti vyzdvihol skutočnosť, že marcová platba za plyn, ktorá bola splatná 20. apríla, odišla po dohode s Gazpromom predčasne a v eurách, čo považuje za „prozreteľný krok“.

„Zaplatili sme ju 31. marca, a tým pádom najbližšia platba, za apríl, je splatná až 20. mája. Máme čas ešte 18 dní zistiť, aká bude situácia, a prispôsobiť sa novým skutočnostiam,“ zhodnotil situáciu Sulík a tiež dodal, že Slovensko nie je tá krajina, ktorá by mala robiť problémy v EÚ.

(sita, tasr)
    


Ďalšie články