Už nebudeme neutrálni, píšu v Izraeli

Naftali Bennett Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Výroky ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktoré vyriekol v rozhovore pre taliansku televíziu Rete4 rozhnevali predstaviteľov Izraela. Lavrov konštatoval, že aj keď má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj židovskú krv, neznamená to, že nie je nacista. Vyjadril sa dokonca, že židovskú krv mal aj Adolf Hitler a že „najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia“. Izraelské ministerstvo si po týchto Lavrovových vyhláseniach v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca. Tamojšie médiá píšu, že po antisemitských výrokoch Lavrova už Izrael nemôže byť neutrálny.

„Možno sa mýlim, no aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdry židovský ľud hovorí, že tými najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia,“ reagoval Lavrov na otázku talianskeho redaktora o tom, ako môže dávať Zelenského do súvislosti s Hitlerom, keď sám Zelenskyj má židovské korene.

Z Izraela po daných výrokoch prišla skorá reakcia. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s Lavrovovými výrokmi v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca Anatolija Viktorova, od ktorého žiadal židovský štát náležité ospravedlnenie.

Ešte v ten istý deň izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid vyhlásil: „​Vyjadrenia ministra zahraničných vecí Lavrova sú neodpustiteľné a neslýchané. Takisto sú obrovskou chybou z hľadiska dejín.“ Lavrov svojím výrokom o židovskej krvi Hitlera chcel svoje tvrdenie o vyvražďovaní Židov samých sebou podoprieť. Na tieto slová zareagoval šéf izraelskej diplomacie slovami: „Židia sa počas holokaustu nevraždili sami. Obviniť samotných Židov z antisemitizmu je tým najnižším prejavom rasizmu voči Židom.“

Zneužívanie holokaustu sa musí skončiť

Predstavitelia niekoľkých krajín Západu vyjadrenia Sergeja Lavrova vrátane samotného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského medzičasom odsúdili. „Takýto antisemitský útok od ministra znamená, že Rusko na lekcie z druhej svetovej vojny zabudlo alebo si z nej žiadne ponaučenie nevzalo,“ reagoval Zelenskyj. Ešte ostrejšie sa vyjadril izraelský premiér Naftali Bennett: „Takéto klamstvá majú samotných Židov obviniť a najstrašnejšie zločiny v histórii, ktoré boli proti nim spáchané, im pripísať.“ Bennett ďalej povedal, že „zneužívanie holokaustu židovského národa na politické účely sa musí skončiť“.

Samotný Izrael mal vo veci vojny na Ukrajine voči Rusku zdržanlivejší postoj. Prejavoval nepredstieraný záujem si Moskvu neznepriateliť, píše denník Jerusalem Post. Bennet chcel, aby bol jeho štát sprostredkovateľom mierových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Pôvodne ruskú inváziu z toho dôvodu dôrazne neodsudzoval. Tým si nechával priestor na zmierujúce diplomatické snahy medzi obomi stranami konfliktu.

Správate sa k nám ako ku Gaze

Vzťahy mal Izrael naštrbené skôr s Kyjevom. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si ešte pred vojnou predvolalo izraelského veľvyslanca v Kyjeve, aby požiadalo o vysvetlenie vtedajších správ izraelských médií, že Jeruzalem mal v tom čase požiadať Moskvu o pomoc pri evakuácii svojich občanov z Ukrajiny v prípade vojny.

Ministerstvo vtedy rozrušila správa o generálnom riaditeľovi izraelskej diplomacie Alona Ushpiza, ktorý hovoril o tejto možnosti s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Michailom Bogdanovom: „Takto s nami zaobchádzate? Ako s Pásmom Gazy? Je to nepredstaviteľné,“ reagovala vtedy ukrajinská strana.

Rusko si predstavitelia židovského štátu nechceli pohnevať aj z toho dôvodu, že by sa im to mohlo vrátiť ako bumerang cez Sýriu. Práve so Sýriou je Izrael v konflikte a nemôže opomenúť, že Moskva má na jej území markantný vplyv a vojenské sily. Podľa Jerusalem Postu ale Izrael po Lavrovových vyjadreniach nemá veľmi na výber. Teraz už otvorene upúšťa zo svojho pôvodne neutrálneho postoja voči Rusku a vo vojne bude držať stranu Ukrajine. Predtým však Izrael predstavoval platného hráča v mierových snahách, podotýka denník.

Izrael už krátko po začatí invázie vyvíjal snahy a výrazne pomáha ukrajinským utečencom. Najmä tým, ktorí majú židovské korene. Na konci marca o tom informoval denník Wall Street Journal s tým, že Izrael v tom čase prijal viac utečencov z Ukrajiny ako akýkoľvek iný štát, ktorý s Ukrajinou bezprostredne nesusedí. V Izraeli platí zákon, ktorý povoľuje komukoľvek, kto má aspoň jedného židovského starého rodiča, získať občianstvo. Mnoho Ukrajincov to využíva.

Kritika od ruských Židov

Kritika pritom prichádza aj zo židovskej komunity v samotnom Rusku. Hlavný ruský rabín Berel Lazar Lavrovove poznámky označil za šokujúce a vyslovil želanie, že Lavrov sa za svoje slová ospravedlní. Lazar vedie organizáciu Chabad Ľubavič, ktorá je pridružná k Federácii židovských náboženských obcí v Rusku.

„Nepovažujem sa za oprávneného radiť šéfovi ruskej diplomacie, ale bolo by pekné, keby sa ospravedlnil Židom a jednoducho priznal, že sa mýlil,“ vyhlásil Lazar. „Myslím si, že potom by bolo možné považovať incident za vyriešený,“ dodal. Rabín ďalej v reakcii na twitterové obvinenia ruského rezortu diplomacie Izraela v súvislosti s „podporou neonacistického režimu v Kyjeve“ povedal, že je „nevhodné robiť akékoľvek porovnávanie“ medzi holokaustom a súčasnou situáciou.


Ďalšie články