Dvojročnému chlapcovi z Ukrajiny sme prirástli k srdcu, vraví kňaz z kresťanského spoločenstva

DSC08692-min Foto: archív spoločenstva

Viaceré organizácie a spoločenstvá na Slovensku zareagovali na situáciu, ktorá nastala po príchode utečencov z Ukrajiny. Jednou z nich bolo aj kresťanské spoločenstvo Koinonia Ján Krstiteľ. Táto komunita má korene v Taliansku a vznikla v roku 1979 pod vedením katolíckeho kňaza Ricarda Arganaraza.

Komunita Ján Krstiteľ sídli na východe Slovenska neďaleko Košíc. Má približne 350 členov a zodpovedný za spoločenstvo je katolícky kňaz Milan Bednarik. „Naše služby úzko súvisia s evanjelizáciou, či už priamou alebo nepriamou. Okrem duchovného poradenstva k nám môžu ľudia prísť na modlitbu príhovoru za rôzne potreby alebo na modlitbu chvál. Počas víkendu organizujeme duchovné kurzy, semináre alebo stretnutia s mladými a tínedžermi,“ približuje služby spoločenstva aktívna členka Eva Kovalčíková.

Ako pomáhajú utečencom

Situáciu na Ukrajine začali riešiť hneď od prvého dňa vojny. Od jej začiatku prešlo komunitným centrom viac ako dvesto ľudí. „V komunitnom centre sme šestnásti dobrovoľníci, ktorí slúžime. Máme rozdelené kompetencie: organizácia izieb, upratovanie, kuchyňa a práčovňa, sklady, zásobovanie, modlitba príhovoru päťkrát v týždni a ranná hodinová modlitba vysielaná online,“ napísal vo svojom pravidelnom reporte katolícky kňaz Milan Bednarik.

Na svojej stránke má spoločenstvo zverejnený aj transparentný účet, na ktorý môžu ľudia prispieť a pomôcť tým utečencom z Ukrajiny. Zároveň sa im podarilo zorganizovať materiálnu zbierku. „Časť z nej už používame v našom komunitnom centre a značne veľká časť je pripravená na expedíciu priamo na miesta zasiahnuté vojnou na Ukrajine,“ povedal Bednarik.

S ľuďmi, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, majú veľmi dobré, až rodinné vzťahy. „Po dvoch týždňoch od nás odchádzala jedna mama s malým dvojročným chlapčekom. Evidentne sme mu prirástli k srdcu. Často k nám prichádzal v čase našej večere a vystretými rukami nám naznačoval, aby sme ho vzali na kolená. Ich odchod bol emotívny. Stali sme sa rodinou a tieto vzťahy, nadobudnuté v životnej existenčnej kríze, ostanú navždy. Veríme, že sa s nimi ešte stretneme,“ spomína si na rodinu Milan Bednárik.

Foto: archív spoločenstva

Letný festival bude mať tému Záchranári

Spoločenstvo každoročne organizuje letný festival pre deti a rodičov Christiland. Tento rok to bude už siedmy ročník, ktorý sa začína 29. júla a bude trvať tri dni. Christiland vznikol na strednom Slovensku a od roku 2016 sa organizuje aj na východe vo Vyšnom Klátove.

„V tomto roku bude Christiland s jeho nosnou témou Záchranári špecifický. Cieľom je kreatívnym spôsobom poukázať deťom na toho najlepšieho Záchranára, Ježiša. Pre rodičov je pripravený tiež Duchovný stan s bohatým duchovným programom, ako sú modlitby, prednášky, slávenie Eucharistie a modlitby za konkrétne potreby,“ hovorí Eva Kovalčíková.


Ďalšie články