Žilinka o údajnej príprave jeho vraždy: Na prednom kolese môjho auta chýbali štyri skrutky

Maroš Žilinka. Foto: Jaroslav Novák/TASR Maroš Žilinka. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov. Vypočutí by mali byť poškodení prokurátori.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Marian Kočner. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Kočner, Zsuzsová, Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová. Na aprílovom pojednávaní sa Szabó priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

Keďže je Kočnerov advokát Marek Para vo väzbe, zastupuje ho náhradný obhajca Vladimír Menich. Obžalovaný Kočber súhlasil, aby sa hlavné pojednávanie uskutočnilo za prítomnosti náhradného obhajcu. Spomedzi obžalovaných nie je na pojednávaní prítomná Zsuzsová, ktorá dala súhlas na konanie v jej neprítomnosti.

https://standard.sk/194217/kauza-kuciak-pokracuje-na-sude-szabo-priznal-vinu-v-pripade-pripravy-vrazd-prokuratorov/

Žilinka si v čase údajnej prípravy jeho vraždy nevšimol nič mimoriadne

Súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka si v roku 2017, keď mala byť pripravovaná jeho vražda, nevšimol žiadne mimoriadne udalosti a ani okolnosti. Povedal to na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý prípad prerokúva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

„Zaoberal som sa myšlienkami, čo by mohlo byť dôvodom, motívom. Vtedy som si povedal, že jediná vec, ktorá pripadá do úvahy, je moja práca,“ zdôraznil Žilinka. Pripustil, že v rámci káuz, ktorým sa venoval, pripadal do úvahy ako podozrivý Marian Kočner. Nemá na to však dôkazy. Išlo napríklad o kauzy Technopol Servis či Donovaly.

V inkriminovanom období údajnej prípravy jeho vraždy v rokoch 2017 až 2018 si nevšimol nič mimoriadne, čo by sa týkalo jeho osoby. Podľa vlastných slov sa nikdy nestretol ani s vydieraním. „O to viac ma zaskočila informácia, že sa mala pripravovať moja fyzická likvidácia,“ uviedol.

Maroš Žilinka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V čase údajnej prípravy Žilinkovej vraždy sa podľa jeho slov udiala jedna situácia, ktorej v tom čase neprikladal vážnosť. „V auguste 2017 som šiel do servisu a tam technik s prekvapením povedal, že chýbajú na prednom kolese osobného automobilu štyri skrutky,“ podotkol generálny prokurátor.

Vyhlásil, že sa pozná roky so súčasným špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ktorý figuruje v kauze tiež ako poškodený. V minulosti bol Žilinka štátnym tajomníkom na Ministerstve vnútra (MV) SR, ktorému Lipšic šéfoval. „Po tom, ako sme skončili na MV SR, sme dlhú dobu neboli v kontakte. V roku 2017 či 2018 bola naša komunikácia sporadická,“ dodal Žilinka.

V utorok má byť okrem Žilinku vypočutá aj ďalšia dvojica poškodených prokurátorov. „Viac-menej ide o motiváciu, ktorú mohli mať obžalovaní na vykonanie skutku, ak sa ho dopustili,“ priblížil, aký význam môže mať ich výsluch, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus.

 Šufliarsky: Vražda nebola dokonaná len zhodou náhod

Bývalý námestník generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky na utorkovom pojednávaní ŠTS v Pezinku vyhlásil, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Príprava vraždy mala podľa Šufliarskeho vyústiť do jeho likvidácie v septembri 2018. „V tom čase som sa nachádzal s rodinou na dovolenke a nastala len zhoda náhod, že skutok nebol dokonaný,“ podotkol.

Má vedomosť, že mal byť v lete 2018 opakovane monitorovaný a sledovaný. „Dokonca som bol monitorovaný aj počas jazdy z miesta trvalého pobytu na Generálnu prokuratúru SR a na miesto, kde chodím športovať,“ povedal.

Peter Šufliarsky na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Priblížil, že síce nedozoroval žiadnu z káuz obžalovaného Kočnera, ale ako námestník generálneho prokurátora SR dal preveriť viacero vecí, kde Kočner figuroval. „V súvislosti s výkonom svojej funkcie som bol opakovane lustrovaný od policajtov či od orgánov verejnej správy,“ podotkol s tým, že mu viackrát hrozilo nebezpečenstvo ohrozenia zdravia.

S Kočnerom sa zoznámil približne v roku 2008 na oslave narodenín vtedajšieho generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku. Komunikovali spolu aj prostredníctvom textových správ. Už skôr Šufliarsky zdôraznil, že SMS komunikáciu s Kočnerom považuje za svoju profesionálnu chybu. Tvrdil, že sa komunikácia netýkala žiadnej trestnej veci.

Lipšic: S Kočnerom sme mali právne spory

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok pred senátom ŠTS v Pezinku vyhlásil, že mali s obžalovaným Marianom Kočnerom právne spory. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Okrem iného sa mali tieto spory týkať podozrenia z prania špinavých peňazí Privatbankou či angažovania sa Kočnerom vo vykupovaní pôdy. „Mal tlačovú konferenciu, povedal, že komukoľvek, kto prinesie kompromitujúce materiály na Lipšica, dostane 100-tisíc eur,“ vyhlásil špeciálny prokurátor. Odmietol, že by v minulosti viedol komunikáciu s obžalovanou Alenou Zsuzsovou.

Daniel Lipšic prichádza na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Tvrdí, že na jednom zo stretnutí sa mu mal Kočner vyhrážať. Malo to byť po zverejnení informácií o údajnom praní špinavých peňazí v Privatbanke vtedajším ministrom vnútra Lipšicom. Kočner v tejto súvislosti upozornil na porušenie daňového a bankového tajomstva. „Povedal som mu, že to nenechám tak, podal som trestné oznámenie a trval som na tom, aby to bolo vyšetrené,“ reagoval obžalovaný.

Lipšic ďalej uviedol, že so súčasným generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom, ktorý figuruje v kauze tiež v pozícii poškodeného, sa dlhodobo pozná. Bol s ním v kontakte napríklad v súvislosti s kauzou Technopol, ktorú Žilinka dozoroval. Kolegami boli na rezorte vnútra.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová krátko po Lipšicovom výsluchu prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo 24. mája.

(tasr, ste)


Ďalšie články