Kyjev môže klamať aj každý deň, zbrane mu nedodáme, reaguje Maďarsko na obvinenia, že chcelo ukrajinské územie

Orban Viktor Orbán. Foto: FB Viktor Orbán

AKTUALIZOVANÉ Ruský prezident Vladimir Putin sa s maďarským vedením podelil o svoje plány na inváziu Ukrajiny. Povedal to predseda Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii vyhlásilo, že Kyjev môže vymýšľať klamstvá každý deň, ale Budapešť zbrane na Ukrajinu dodávať nebude.

„Maďarsko… otvorene deklaruje svoju spoluprácu s Ruskom. Navyše Putin ich predom varoval, že naša krajina bude napadnutá… Z nejakého dôvodu si mysleli, že si budú môcť vziať časť „ich“ územia. Toto sa nikdy nestane. Krajina, ktorá sa takto zachovala – uvidíme, aké dôsledky to bude mať pre túto krajinu, keď sa vojna skončí,“ pohrozil Danilov.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleg Nikolenko minulé dni varoval, že bezpečnosť Maďarska nebude zaručená, pokiaľ nebude zaručená aj bezpečnosť Ukrajiny. Nikolenko konštatoval, že ak Rusko dosiahne svoje ciele na Ukrajine, jej susedné štáty sa stanú ďalším cieľom Kremľa.

Budapešť: Kyjev klame

Budapešť sa voči obvineniam Kyjeva ostro ohradila. Hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer v statuse zverejnenom na Facebooku vyhlásil, že maďarská vláda nebude dodávať zbrane do vojny na Ukrajine, a to nezmenia ani klamstvá, ktoré Kyjev vymýšľa každý deň.

„Naše rozhodnutie je zrejmé: nebudeme dodávať zbrane do vojny na Ukrajine. Túto otázku rozhodli maďarskí voliči v parlamentných voľbách 3. apríla celkom jasne. Chápeme, že sa tomu ukrajinská vláda neteší, ale toto rozhodnutie nezmeníme ani v prípade, ak bude (Kyjev) denne vymýšľať hrubé klamstvá a nezmyselné príbehy,“ napísal Menczer.

Dlhodobé spory

Maďarský premiér Viktor Orbán ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdil, pričom Budapešť sa pridala k protiruským sankciám Európskej únie. Pre tieto kroky Moskva zaradila Maďarsko na svoj zoznam nepriateľských štátov.

Orbán však odmietol Kyjevu poskytnúť zbrane, zakázal tiež prevoz zbraní na Ukrajinu cez maďarské územie. Varoval, že by mohli byť eventuálne použité proti početnej maďarskej menšine na Podkarpatskej Rusi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane kritizoval postoj Viktora Orbána ako proruský. Maďarský premiér zase ukrajinského lídra počas víťaznej volebnej noci označil za svojho oponenta.

https://standard.sk/201131/papez-orban-mi-povedal-ze-rusi-maju-plan-ukoncit-vojnu-9-maja-kirill-sa-nemoze-stat-ministrantom-putina/

V nedeľu informoval šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás, že jeho krajina je pripravená vetovať sankcie EÚ namierené na ruský ropný sektor, ak by obmedzovali možnosti Budapešti týkajúce sa dovozu energií.

„Keďže takéto rozhodnutie vyžaduje jednohlasnú podporu, nemá zmysel, aby komisia navrhla sankcie týkajúce sa zemného plynu a ropy, ktoré by obmedzili maďarské dodávky,“ povedal Gulyás.

https://standard.sk/200755/unia-moze-vynechat-slovensko-a-madarsko-z-embarga-na-rusku-ropu-tvrdia-europski-diplomati/

Na Ukrajine žije asi 160-tisícová maďarská menšina. Budapešť sa po minulé roky dostala do ostrých diplomatických sporov s Kyjevom pre zákon, ktorý na Ukrajine výrazne obmedzoval používanie jazyka národnostných menšín na stredných školách. Viktor Orbán dokonca deklaroval, že Maďarsko bude vetovať snahy Ukrajiny o vstup do NATO. Kyjev na kritiku Maďarska reagoval zmiernením zákona a prijatím väčšiny odporúčaní Benátskej komisie.


Ďalšie články