Záborská: Nie sme to my, kto otvára kultúrnu vojnu

DSC_1305 kopie Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Líderka Kresťanskej únie Anna Záborská vysvetľuje v pravidelnej rubrike Hyde Park svoj postoj k usmerneniu rezortu zdravotníctva o zmene pohlavia a okolnostiam, ktoré ho sprevádzajú.

Ľavicoví liberáli, teda progresívci, začali na vás útočiť, že chcete týrať transrodových ľudí. Vysvetlili by ste v krátkosti svoj pohľad na to, o čo ide?

Po prvé sa chcem dôrazne ohradiť voči hoaxom, ktoré sa šíria na stránkach rôznych médií. V našom stanovisku nejde o žiadne týranie transsexuálnych osôb, ale o zásadné stanovisko k usmerneniu o „zmene pohlavia“ na matrike. My zásadne odmietame to, že bez riadneho prerokovania s verejnosťou a príslušnými ministerstvami sa niekto snaží zaviesť zmenu s ďalekosiahlymi následkami napríklad v školstve, väzenstve, športe a podobne. Len pre príklad: kam bude umiestnená osoba – genetický muž, ktorému bolo zmenené pohlavie na matrike na ženské, ale nedošlo k operačnému odstráneniu pohlavného orgánu? Bude umiestnený do mužskej či ženskej väznice, bude navštevovať mužské či ženské sprchy na kúpaliskách a podobne. Možno sa rôznym progresívnym aktivistom zdajú tieto otázky malicherné, ale nie sú. Treba ich vyriešiť skôr, ako prijmeme akúkoľvek zmenu. Ministerstvo zdravotníctva si zjavne tieto otázky nekládlo a svojím odborným usmernením potenciálne vytvára ďalší chaos.

Samotné odborné usmernenie sa odvoláva na takzvaný štandardný postup o diagnostike a liečbe osôb s danou diagnózou, ktorý ale neexistuje, a preto sa ani nedá polemizovať s odborným usmernením z odborného hľadiska diagnostiky a liečby. To je dôvod, prečo žiadame ministra Lengvarského o stiahnutie odborného usmernenia ako celku a jeho zásadné prepracovanie. Opakujem, my neriešime liečbu transľudí. To je v pôsobnosti odborných lekárov a tam sa nič nemení, kým ministerstvo nevydá nové štandardné postupy diagnostiky a liečby. Myslím, že odborníci z ministerstva zdravotníctva by sa mali venovať ich vytváraniu a nevstupovať do politiky.    

Zdá sa, že ministrovi Lengvarskému sa nechce toto odborné usmernenie stiahnuť, je to správny dojem?

Minister Lengvarský volá po takzvanej odbornej debate v čase, keď už usmernenie vydal. Priznám sa, že vôbec nerozumiem, o čom hovorí. Jeho odborníci mali vypracovať štandardné postupy diagnostiky a liečby tejto diagnózy, čo neurobili, a teraz pán minister volá po odbornej debate? Pýtam sa o čom? O dôsledkoch tohto odborného usmernenia, ktoré sú mimo jeho rezortu? Na to nie je vecne príslušný a mal to urobiť skôr, ako vydal toto odborné usmernenie. My preto žiadame stiahnutie odborného usmernenia ako celku a potom môžeme diskutovať. Naopak to nie je možné.

Čo presne minister hovorí na námietky proti odbornému usmerneniu?

Minister Lengvarský nám k tomu povedal málo. Odvoláva sa na odborníkov, ale práve tá odborná časť chýba – to sú tie štandardné postupy diagnostiky a liečby. Chýbajú. Namiesto toho je tam usmernenie, že pre zmenu pohlavia na matrike nebude treba operačné odstránenie druhotných pohlavných znakov, teda minister zasahuje do správneho práva. Neviem o tom, že by toto bolo verejne diskutované, alebo o tom, že by to bolo v Programovom vyhlásení vlády SR. Úprimne poviem, že mne veľmi chýba nejaké zdôvodnenie tohto odborného usmernenia. Nikde nie je žiadna dôvodová správa. Tlačovka ministerských úradníkov alebo blogy aktivistov nie sú zdôvodnenie, to snáď každý chápe.

Podľa medializovaných správ mal ministra Lengvarského o stiahnutie odborného usmernenia o zmene pohlavia požiadať premiér Heger, je to pravda? Ako sa správa samotný premiér?

Premiér Heger vydal za účasti viacerých poslancov priamy pokyn ministrovi Lengvarskému, aby usmernenie stiahol. Predpokladám, že premiér čaká na konanie ministra Lengvarského.

Dokedy má Lengvarský termín na stiahnutie návrhu?

Včera bolo neskoro.

Vladimír Palko napísal, že ho treba za to odvolať. Zvažujete túto možnosť?

Ešte nechcem otvárať otázku odvolania ministra Lengvarského, hoci treba povedať, že hlasy za jeho odvolanie v klube OĽaNO silnejú. Viete, niektoré médiá sa to snažia predať spôsobom, že iba „stredoveká čarodejnica“ Záborská za „miništrovania“ Vašečku chcú zrušenie tohto odborného usmernenia. To je základný omyl. Za stiahnutie usmernenia a proti konaniu ministra Lengvarského stojí minimálne polovica poslaneckého klubu OĽaNO. Dôvera v jeho ministrovanie sa rozpadáva z hodiny na hodinu.

O čom celá táto skúsenosť hovorí? Vám neprechádzajú návrhy, ktoré sú v PVV, a niekto tu navrhuje a zamestnáva verejnú debatu radikálnymi návrhmi, proti ktorým je veľká časť vládnych poslancov.

Viete, poviem vám konšpiračnú teóriu. Slovensko vstupuje do ekonomicky a sociálne ťažkého obdobia a máme tu ľudí, ktorí sa celé roky pasujú za garantov ekonomického rozmachu a prosperity. To je preč. Čo tak teda otvoriť ďalšiu kultúrnu vojnu? Čoraz viac ľudí chápe, že môj návrh zákona o pomoci tehotným ženám môže matkám pomôcť a k ničomu ich nenúti, a tak treba nájsť inú tému – transrodových ľudí. Úprimne ma veľmi mrzí, že ďalšia skupina ľudí sa stane obeťou kultúrnej vojny. Ale všimnite si, kto tú vojnu otvára. Nie sme to my.

Niečo podstatné to hovorí aj o OĽaNO, Lengvarský je predsa nominantom OĽaNO. Povedzte, v akom stave je klub OĽaNO?

Nie je tajomstvom, že klub OĽaNO má v sebe konzervatívcov aj liberálov. Doteraz však platilo, že sa nekonalo proti Programovému vyhláseniu vlády SR. Teraz sa ide ďaleko nad jeho rámec a ešte sa to chcelo urobiť poza bučky. Toto je neakceptovateľné. Klub OĽaNO je silný vtedy, keď ctí dohody. Stále verím, že sa dokážeme vrátiť k dohode. Ten návrat sa volá zrušenie odborného usmernenia.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články