Deti, ktoré nevedia odpustiť rodičom, po čase robia tie isté chyby ako oni, vraví Jozef Mikloško z Úsmev ako dar

dad-and-son-1432772_1920 Ilustračný obrázok. Foto: pixabay.com

Odpustenie je jedna z najťažších vecí, no vďaka nemu sa človek vie lepšie začleniť do života. „Takmer všetky deti z detských domovov majú problém s odpustením. Deti, ktoré žijú v centrách pre deti a rodiny a nevedia odpustiť, po čase začnú robiť tie isté chyby ako ich rodičia. Matematicky je to takmer vždy tak,“ hovorí predseda organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško.

Naopak deti, ktoré vyrastali v detských domovoch a podarilo sa im odpustiť svojej rodine, sa vedia omnoho lepšie zaradiť do života.

V stredu o 19:00 sa bude konať Večer odpustenia a zmierenia, ktorý sa zameria na odpustenie otcovi. Počas livestreamu vystúpia mladí domováci a podelia sa o svedectvá, ktoré ich viedli k odpusteniu. Livestream o odpustení pripravuje organizácia Úsmev ako dar už po deviatykrát.

Svoje o odpúšťaní rodičom vie aj Emília Bezáková, ktorá je matkou trojročnej dcéry a sama vyrastala v detskom domove.

Prijatie zlej situácie je dôležité

Emília Bezáková v stredu na livestreame vystúpi a povie o svojej ceste odpustenia. Milka svojho otca nikdy nepoznala. Vedela však, že odpustenie je dôležité, pretože si uvedomovala, že ak sa bude hnevať, nič nezmení. „Keď som mala približne tridsať rokov, tak som môjmu otcovi napísala list. V ňom som sa zo všetkého vypísala. Z toho, čo som cítila. Vedela som, že ak by sa ozval, tak ho prijmem, no odpoveď neprišla žiadna,“ spomína si na svoju cestu odpustenia Milka.

Napriek tomu, že Milka svojho otca nezažila, uvedomuje si jeho dôležitosť. „Rola otca je rovnako dôležitá ako úloha mamy, vidím to hlavne teraz pri mojom partnerovi a našej dcére.“ Milka však situáciu prijala a dokázala odpustiť. Najdôležitejšie je podľa nej prijatie situácie.

Úsmev ako dar sa inšpiroval projektom Otcovo srdce, ktorý sa zameriava na odpustenie dospelých. Pre deti aj z detských domovov vytvorili projekt Cesta domov. „Je to veľmi silné, keď vidíme na príbehoch mladých, akú obrovskú silu má odpustenie,“ konštatuje Jozef Mikloško.

Mikloško zároveň približuje príbeh mladého dievčaťa, ktorej v skorom veku zomreli obaja rodičia. Hnevala sa na Boha a nevedela mu odpustiť, ako niečo také mohol dopustiť. Odzrkadľovalo sa to aj na jej správaní. Hrozilo jej, že po skončení seminára pôjde do reedukačného zariadenia. Po odpustení sa zmenila a dnes je úplne iná. Nebolo potrebné ani spomínané zariadenie.

Foto: Úsmev ako dar

Po pauze sú streamy späť

Po polroku opäť začína Úsmev ako dar so streamami o odpustení. Prvou témou bude odpustenie otcovi, čo sa považuje za jedno z najťažších.

Odpustenie nie je jednoduché a ide o náročný proces. Aj po tom, ako človek odpustí, sa mu niektoré veci vracajú. „V Biblii je veta, keď sa Peter opýta Ježiša, či má odpustiť až sedemkrát, Ježiš mu na to hovorí, nie sedem, ale sedemdesiatsedem ráz. Preto sme sa rozhodli dať aj streamu, kde hovoríme o odpúšťaní, názov Nie 7, ale 77x,“ približuje Mikloško.

Na streame vystúpia domováci, ktorí zažili niečo zložité a stretli sa s odpustením, zároveň vystúpia známe osobnosti ako Adela Vinczeová, Martin Nikodým, Desmod a Majself či Sima Magušinová, ktorí porozprávajú o tom, aké dôležité je odpustiť. „Na záver je pripravená modlitba k odpusteniu, ktorú bude viesť biskup Jozef Haľko,“ uzatvára Mikloško.


Ďalšie články