Čaputová o ostrom proteste Smeru: Slušnosť je možno tichšia a miernejšia, ale vôbec nie slabšia

279347583_298065499180626_2241065934247273126_n

AKTUALIZOVANÉ Prvomájový protest Smeru-SD sa nezaobišiel bez vulgárností na adresu hlavy štátu. Od kľúčových predstaviteľov strany padali slová o tom, že Zuzanu Čaputovú treba „dať dolu“ a skandujúci dav viackrát na výzvu Ľuboša Blahu doplnil, že prezidentka je „americká k*rva“. Kritika tejto atmosféry na seba nenechala dlho čakať. Slovenský veľvyslanec v Prahe dokonca otituloval všetkých účastníkov ako „dobytok“ a ich počty vyjadril v stovkách „kusov“. Reagovala aj prezidentka.

Politická kultúra na Slovensku už dlhú dobu neodráža idealistické tvrdenie, podľa ktorého by mala hlavná politická reprezentácia predstavovať to najlepšie z toho-ktorého národa. Častokrát to vyzerá presne opačne.

Najnovšie o tom vypovedá dianie z prvomájového protestu organizovaného Smerom, počas ktorého sa na Svätoplukovom námestí v Nitre stretlo vyše 2-tisíc sympatizantov opozičnej strany.

Azda najväčšiu pozornosť na akcii, ktorá odsunula Sviatok práce na vedľajšiu koľaj a zmenila sa na protivládnu demonštráciu, mal so svojím prejavom podpredseda strany Ľuboš Blaha a šéf Smeru a trojnásobný premiér Robert Fico.

„Čaputová je americká…,“ nedokončil Blaha o slovenskej prezidentke a čakal pokračovanie vety zo strany davu. Od zhromaždených občanov prišlo viacero slov, no azda najviac zarezonovalo vulgárne pomenovanie „k*rva“. Tento zvláštny slovný pingpong sa zopakoval viackrát po sebe.

Fico na pódiu zase skonštatoval, že prezidentku „musíme dať dolu“. Pred sympatizantmi tiež sľúbil odhaliť, kto zabil novinára Jána Kuciaka, posťažoval sa na údajnú nespravodlivosť pri stíhaní exministra vnútra Roberta Kaliňáka a reč prišla aj na „pravdu“ o fašizme na Ukrajine.

Na Svätoplukovom námestí v Nitre zorganizovala opozičná strana Smer-SD 1. mája 2022 oslavu Sviatku práce a protivládny protest, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Beňová sa ospravedlnila

Za vulgárne osočovanie prezidentky sa už medzičasom ospravedlnila europoslankyňa Monika Beňová, ktorá v predmetnom čase stála po boku vedenia strany. „Ak je tomu tak, ja som to naozaj nepočula, ale chcem sa určite pani prezidentke ospravedlniť, ako žena žene,“ napísala na Facebooku.

„Poznáte ma, ja sa snažím v politike ovládať, aby škodlivé emócie nevyplávali na povrch, odmietam vulgarizmy,“ povedal pre portál Aktuality poslanec Smeru Marián Kéry, ktorý stál blízko pri Blahovi počas jeho prejavu. Protest ale vraj nie je na to, aby „sme sa hladkali a hovorili ódy, ale aby sme legitímnym spôsobom vyjadrili názor na to, čo sa deje“.

Dovezené kusy dobytka?

Mimoriadne tvrdo sa k téme vyjadril aj bývalý veľvyslanec SR v USA a náš terajší ambasádor v Česku Rastislav Káčer. „Ani o dobytok by som ich nenechal starať sa. Ani šialené kravy by si to nezaslúžili. A tých 2 500 dovezených kusov dobytka do slušnej spoločnosti nepatrí tiež,“ skonštatoval.

„Kam mám emigrovať, keď sa po voľbách tento blázon dostane k moci? Toto mi píšu ľudia, vzdelaní lekári, učitelia, ľudia, ktorí vytvárajú hodnoty a posielajú mi toto video Fica,“ napísala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti. 

„Po tej nechutnej exhibícii v Nitre už, Monika Beňová, nemáte právo sa tváriť, že so zločineckou podstatou strany Smer nemáte nič spoločné. Zaradili ste sa naspäť k tomu najhoršiemu, čo momentálne v politike máme. A je to hanba,“ uviedol zas Martin Poliačik z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska.

Neskôr počas pondelka reagovala aj samotná prezidentka, hoci nie priamo. „Ďakujem za množstvo podpory, ktorú mi od včera posielate. Nielen pre mňa, ale ešte viac pre budúcnosť Slovenska je dôležité, že vám to nie je jedno. Slušnosť je možno tichšia a miernejšia, ale vôbec nie slabšia,“ stojí v jej statuse Facebooku.

Na Svätoplukovom námestí v Nitre zorganizovala opozičná strana Smer-SD 1. mája 2022 oslavu Sviatku práce a protivládny protest, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Blaha skrýva nos medzi očami

Blaha ale videl jediný problém na strane „liberálnych médií“. „Ja som ľudí počul kričať ‚agentka‘, ale liberálne médiá zjavne počujú, čo chcú – a že kto má potom ‚nevhodné výroky‘… Prestaňte urážať našu milovanú súdružku rezidentku, liberáli,“ napísal na Facebooku. Zverejnené videá z protestu však jasne ukazujú, že demonštranti nekričali „agentka“, ale Zuzane Čaputovej vulgárne nadávali.

Pokiaľ ide o označovanie prezidentky za americkú agentku zo strany Blahu, Okresný súd Bratislava I pred niekoľkými týždňami poslancovi zakázal šíriť o nej „lži“ a nariadil mu zmazať toto a obdobné tvrdenia zo svojich facebookových statusov.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa k podobným prízemným prejavom nikdy neznížila. Podobné burcovanie davu zo strany politikov však nie je len doménou terajšej opozície. Jedným z najmarkantnejších dôkazov o tom je protest z roku 2019, pri ktorom šéfa hnutia OĽaNO Igor Matovič po boku lídra SaS Richard Sulíka dav dopĺňal v názore, že vtedy úradujúci predseda parlamentu Andrej Danko je „ho*no“.


Ďalšie články