Ak vás nevpustia na ženskú toaletu, zavolajte políciu, radí transsexuálom britská mimovládka

Dúhový Pride v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Ak ste muž, ktorý sa identifikuje ako žena a nevpustia vás na ženskú toaletu či do ženskej šatne alebo ženských spŕch, zavolajte políciu. Aj tieto rady poskytuje trans osobám britská mimovládna organizácia Mermaids, ktorá je najväčšou svojho druhu v krajine. Niektorí advokáti oponujú tvrdením, že naopak, bezpečnostné zložky by mali volať prevádzkovatelia.

Keď slovenský minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský podpísal koncom marca 2022 odborné usmernenie, v zmysle ktorého sa pri zmene pohlavia upúšťa od nutnosti absolvovať chirurgický zákrok, konzervatívne spektrum upozorňovalo na to, aké bizarné situácie môžu po jeho aplikovaní v praxi vzniknúť.

Skloňovala sa napríklad možnosť menštruovania, otehotnenia či dojčenia u mužov alebo v opačnom prípade skutočnosť, že slovenský právny poriadok by za ženu uznával aj osobu s mužským pohlavným orgánom.

Kam siaha progres

Škála kurióznych situácií, ktoré môžu vzniknúť po akceptovaní pravidla, že pohlavie možno zmeniť trebárs aj vôľou, je však prakticky nekonečná. O jednu takú sa najnovšie postarala britská mimovládna organizácia Mermaids [v preklade morské panny, pozn. red.], ktorá sa zaoberá právami transgenderových osôb.

Tá totiž v príručke s názvom Miesta pre jedno pohlavie: Poznaj svoje práva navrhla, aby muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, okrem iného zavolali políciu na ľudí, ktorí im znemožnia vstúpiť na ženské toalety či iné zariadenie vyhradené pre jedno pohlavie. „Ak vám hrozí ujma, pokúste sa dostať niekam do bezpečia a zavolajte niekomu, komu dôverujete, prípadne záchranným službám, ak to uznáte za vhodné na číslo 999,“ napísala organizácia k téme.

Návrh mimovládnej organizácie prichádza v reakcii na rozhodnutie Komisie Spojeného kráľovstva pre rovnosť a ľudské práva (EHRC), podľa ktorého môžu byť transrodové osoby vylúčené zo zariadení určených špecificky pre ženské a špecificky pre mužské pohlavie.

„V Mermaids nie sme s usmernením spokojní, pretože máme pocit, že nie je pre trans ľudí dostatočne inkluzívne,“ uviedla organizácia predtým, ako pokračovala v tvrdení, že transrodových ľudí „nemožno vylúčiť z priestoru určeného pre jedno pohlavie bez spravodlivého dôvodu“. Fakt, že niekoho táto menšina „desí“, údajne nie je dostatočný dôvod.

Právnička: Je to hrubo nezodpovedné

Kritici považujú návrh Mermaids za nešťastný. Naomi Cunninghamová, advokátka a špecialistka na zákon o diskriminácii, pre Telegraph povedala, že „rada zavolať na číslo 999 je hrubo nezodpovedná“.

„Ak prevádzkovateľ v zmysle zákona poskytuje zariadenia pre jedno pohlavie, odmietnutie [trans osoby, pozn. red.] odísť by bol určite problém,“ povedala zasa pre Telegraph Amanda Jonesová, advokátka špecializujúca sa na legislatívu o rovnosti. Naopak, zavolať políciu by mal podľa nej poskytovateľ služby.

Mermaids je najväčšia detská transrodová mimovládka v Spojenom kráľovstve. „Podporujeme transrodové, nebinárne a rodovo rôznorodé deti a mladých ľudí do 20. roku života, ako aj ich rodiny a odborníkov, ktorí sa o ne starajú. V súčasnosti tiež ponúkame podporu cez webový chat študentom do 25 rokov,“ hrdí sa na svojom webe.

Ako z dystópie

Nároky transgender osôb na Britských ostrovoch miestami zachádzajú tak ďaleko, že hnevajú aj časť feministiek združených pod skratkou TERF. Ňou sa označujú feministi a feministky, ktorí nepovažujú trans ženy za súčasť feministického hnutia, teda za ženy vo všeobecnosti. Navyše sú proti prítomnosti trans žien v priestoroch vyhradených pre ženy.

Iba pred niekoľkými týždňami vyvrcholilo napätie medzi TERF feministkami a trans hnutím do pomerne bizarnej situácie v Manchesteri. Budovu plnú feministiek z hnutia Woman’s Place UK na ich výročnej konferencii obkľúčilo zhruba 200 radikálnych transgenderových aktivistov zo skupiny Manchester Trans Rise Up. Zhromaždený dav ženy okrem iného presviedčal transparentami o tom, že aj ženy majú penisy. Zasahovať musela polícia.


Ďalšie články