Čínska ekonomika je v problémoch, ktoré môžu mať celosvetové dôsledky. Predaje mobilov sa prepadli o desatinu

Tržby Huawei Technologies v 1. kvartáli klesli takmer o 14 % Muž s ochranným rúškom sedí vedľa loga spoločnosti Huawei v Pekingu. Foto: TASR/AP

Recesia hospodárstva v Číne spomaľuje rast v mnohých odvetviach priemyslu. Pokles predajov si medziročne pripísali na konto viaceré firmy technologického sveta.

Ekonomika dostáva v posledných mesiacoch poriadne zabrať. Efekty turbulentnej doby možno pozorovať v každom priemyselnom odvetví i bežnom živote. Ceny potravín, pohonných hmôt či nehnuteľností raketovou rýchlosťou lámu rekordy a ovplyvňujú ekonomické správanie populácie.

V zlej situácii sa ocitla aj ekonomika Číny, ktorej rast sa postupne spomaľuje, a v súčasnosti mnohí analytici v súvislosti s najľudnatejšou krajinou sveta skloňujú pojem recesia. Produkcia v krajine klesá vo viacerých prípadoch o desiatky percent, ako infomuje Wall Street Journal.

Externé vplyvy, ako vojenský konflikt na Ukrajine či pandémia covidu, ktorá v Číne určite nemá prívlastok doznievajúca, negatívne ovplyvňujú hospodárstvo štátu. Viac než vírus mu škodia striktné opatrenia, ktorým sa Štandard venoval v osobitnom článku. Prísny zákaz vychádzania postihuje miliónové mestá.

Výsledky nepriaznivých podmienok pre trh vidno aj na predajoch smartfónov, ktoré v uplynulom kvartáli klesli medziročne o jedenásť percent, ako informuje portál Canalys. Technologické odvetvie totiž stále trápi pretrvávajúci nedostatok čipov.

Kríza zasiahla aj najväčších výrobcov, napríklad amerického giganta Apple. Nový model smartfónu iPhone bude podľa všetkého v niektorých verziách ponúkať procesor, ktorý predstavil už minulý rok, hoci doteraz každý nový model prišiel s lepším čipsetom. Výrobca tieto dohady prirodzene nepotvrdil a pravdu odhalí až oficiálne predstavenie série iPhone 14.

V prvom kvartáli roku 2022 sa predalo niečo vyše 311 miliónov smartfónov, pričom takmer štvrtinový podiel získal kórejský Samsung. S rozdielom 20 miliónov predaných produktov sa na druhej priečke umiestnil americký Apple. Čínski výrobcovia zaznamenali prepad dodávok o pätinu a darilo sa iba značke Honor, ktorá ešte nedávno spadala pod Huawei.


Ďalšie články